Visai neseniai su savo drauge kalbėjome apie keliones į Egiptą ir prisiminiau, kad savo archyvuose turiu receptą, kurį ruošiausi, bet taip ir neprisiruošiau aprašyti dar praėjusią vasarą. Tad jūsų visų dėmesiui - rytietiškas baklažanų dažinys mutabal, artimas baba ganuš giminaitis. Bene pats akivaizdžiausias skirtumas tarp jų - tai jogurto naudojimas arba nenaudojimas receptūroje. Į baba ganuš sudėtį yra dedama ant žarijų iškepti ir susmulkinti baklažanai, daržovės (svogūnai, česnakai, pomidorai) ir (dažniausiai, bet ne visada) - tahinio pasta. Į mutabal daržovių yra dedama mažiau, o pomidorų nededama iš viso, o štai tahinis ir natūralus jogurtas - privalomi ingredientai. Ir, žinoma, prieskoniai; į mutabal tradiciškai jų dedama ganėtnai daug, tad neretai sakoma, kad pastarasis užkandis pasižymi ryškesniu skoniu nei baba ganuš.
Čia taip pat reikia pridurti, kad mutabal pavadinimu pristatomas baklažanų ir jogurto "dažinys (mirkalas)" yra žinomas ne tik Egipte, o ir aplinkinėse šalyse - pavyzdžiui, Sirijoje arba Libane. Vis dėlto toks faktas visiškai netrukdo egiptiečiams mutabal laikyti savo virtuvės dalimi. Tuo tarpu mums reikia atsiminti, kad taip plačiai paplitęs patiekalas visada turi daugybę skirtingų ruošimo variantų, todėl nenustebkite aptikę kiek kitokias šio užkandžio receptūras.