Obuolių štrudelis su razinomis

Autorius apie receptą

Noriu duoti keletą patarimų, jei jau nusprendėte gaminti obuolių štrudelį. Geriau yra rinktis minkštesnius, saldesnius obuolius, nes kepimo metu kietesni obuoliai nelabai daug suminkštėja. Obuolius yra geriausia supjaustyti plonomis skiltelėmis ar juostelėmis. Štrudelio tešlą reikia kočioti tol, kol ši pasidarys permatoma, bet nepersistengiame, kad tešla nesigautų per plona ir besukant štrudelį nesuplyštų. Štrudelis pats nerealiausias tik iškeptas, bet ir pašildytas nepraranda nuostabaus skonio, tik nebebūna toks traškus.

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje paprastų miltų galima naudoti speltų arba pilno grūdo kvietinius miltus, kurie suteiks sodresnį skonį ir daugiau maistinių medžiagų.
  • Jei neturite rudo cukraus, galite naudoti baltą cukrų arba medų, tačiau tuomet sumažinkite kiekį maždaug 20 procentų.
  • Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, džiovintais abrikosais arba džiovintomis vyšniomis, kas suteiks kitokį, tačiau ne mažiau malonų skonį.
  • Brendį galima pakeisti romu, konjaku arba kalvadosu, kuris ypač dera su obuoliais.
  • Jei gaminsite be alkoholio, brendį galima pakeisti obuolių sultimis arba vanile.
  • Vietoje sviesto galima naudoti kokosų aliejų arba ghee sviestą, tačiau tuomet skonis šiek tiek pasikeis.
  • Jei esate alergiškas glitimui, išbandykite ryžių, grikių arba kukurūzų miltų mišinį, tačiau turėkite omenyje, kad tešlos tekstūra bus kitokia.
  • Cinamoną galima pakeisti kardamonu, muskato riešutu arba imbiero milteliais, kurie taip pat puikiai dera su obuoliais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pradėdami ruošti štrudelį, paruoškite visus ingredientus ir sudėkite juos į atskirus indus – tai palengvins ir pagreitins gaminimo procesą.
  • Tešlą geriausia minkyti ant šalto paviršiaus, kad sviestas neištirptų per greitai.
  • Kočiojant tešlą, nuolat pabarstykite miltais darbo paviršių, kad tešla nepriliptų.
  • Tešlą kočiokite kuo ploniau, tačiau stebėkite, kad ji nesuplyštų – idealiu atveju turėtumėte matyti stalviršį pro tešlą.
  • Obuolius rinkitės pagal skonį: rūgštesni obuoliai, kaip Antaniniai, suteiks gaivesnį skonį, o saldesni, kaip Gala ar Auksiniai, bus saldesni ir turtingesnio skonio.
  • Razinas prieš naudojimą būtinai išmirkykite, kad jos taptų minkštos ir sultingos.
  • Jei norite, kad štrudelio paviršius būtų labiau blizgus, prieš kepimą aptepkite jį kiaušinio plakiniu.
  • Kol štrudelis kepa, namuose pasklis nuostabus aromatas, tačiau nepulkite atidaryti orkaitės durų – tai gali sugadinti kepinį.
  • Štrudelį geriausia patiekti dar šiltą, bet ne karštą, kad išryškėtų visi skonio niuansai.
  • Jei liko štrudelio, laikykite jį šaldytuve ne ilgiau kaip 3 dienas, o prieš valgant trumpai pašildykite orkaitėje, kad atgautų traškumą.

Ingredientai

    Tešlai:
    • miltai: 200 gramų
    • šiltas vanduo: 90 mililitrų
    • sviestas: 2,5 valgomojo šaukšto
    • druska: žiupsnio
    Įdarui:
    • saldesni obuoliai: 500 gramų
    • sviestas: 2,5 valgomojo šaukšto
    • rudas cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
    • džiūvėsėliai: 1,5 valgomojo šaukšto
    • razinos: 1 valgomojo šaukšto
    • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • brendis: 1 arbatinio šaukštelio (arba romas ar konjakas)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešla: Sviestą ištirpinkite mikrobangų krosnelėje. Miltus persijokite į dubenį, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite sviestą, vandenį bei įberkite druskos.
  2. 2. Maišykite šaukštu, paskui minkykite rankomis maždaug 5-7 minutes. Tešla turi gautis elastinga bei blizgi.
  3. 3. Iš tešlos suformuokite rutulį, dėkite į dubenį, aptepkite šlakeliu aliejaus ir uždenkite virtuviniu rankšluostuku.
  4. 4. Dubenį įstatykite į didesnį dubenį su šiltu vandeniu, palikite maždaug pusvalandžiui.
  5. 5. Įdaras: Razinas užpilkite karštu vandeniu, palikite išbrinkti maždaug 10-15 minučių.
  6. 6. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
  7. 7. Viename dubenyje sumaišykite obuolių skilteles, rudąjį cukrų, razinas, cinamoną bei brendį. Atidėkite į šalį.
  8. 8. Po to orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
  9. 9. Ant stalo pabarstykite šiek tiek miltų. Tešlą iškočiokite į labai ploną stačiakampį.
  10. 10. Sviestą ištirpinkite mikrobangų krosnelėje. Juo ištepkite visą tešlos lakštą (naudokite teptuką), likusį sviestą atidėkite į šalį. Tuomet tešlos lakštą apibarstykite džiūvėsėliais.
  11. 11. Ant tešlos išdėliokite obuolių riekeles. Tešlos galus šiek tiek užlenkite bei susukite lakštą į ritinį.
  12. 12. Ant orkaitės skardos patieskite kepimo popieriaus lapą, ant jo dėkite štrudelį. Jį aptepkite likusiu ištirpintu sviestu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes.
  13. 13. Viso kepimo metu štrudelį aptepkite likusiu sviestu dar 2 kartus (maždaug kas 20 minučių).
  14. 14. Iškepusį štrudelį palikite šiek tiek pravėsti. Štrudelį galima patiekti apibarsčius cukraus pudra, su ledais arba grietinėle. Pasilepinam!
Obuolių štrudelis su razinomis
Obuolių štrudelis su razinomis
Obuolių štrudelis su razinomis
Obuolių štrudelis su razinomis

Atsiliepimai

Avokado triufeliai
(4)
Neriebus meduolis be medaus su uogiene
(12)