Orkaitėje kepta kiaulienos nugarinės išpjova su balto vyno padažu

2024-02-20 Autorius Segebutės užrašai

Orkaitėje kepta kiaulienos nugarinės išpjova su balto vyno padažu
Klasikinis kiaulienos nugarinės (tenderloin-angliškai) tai patiekalas, pagaminamas itin lengvai bei atrodo patraukliai. Mane išmokino šitaip kiaulieną pagaminti draugė iš Čikagos, už ką aš ir visai mano gurmanų šeima esame itin dėkingi.

Patiekalas tiks ir kasdieninei vakarienei, ir šventiniam stalui. Aš pati įprastai kiaulienos nugarinę patiekiu šalia bulvių purée bei šviežių daržovių salotų.

Mėsą privalu prieš kepant užmarinuoti mažiausiai 2 valandas kambario temperatūroje, arba 8-12 valandų šaldytuve, todėl geriau susiplanuoti iš anksto.

Pagaminimui reiks turėti kepimui orkaitėje tinkančią gilią kepimo skardą arba keptuvę.

Ingredientai

    • kiaulienos nugarinės ispjovos: 2 išpjovos po 500 gramų
    • Verčesteršyro padažas: 0,5 stiklinės
    • alyvuogių aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
    • šviežiai malti juodieji pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • svogūnai: 1 (neprivaloma)
    • morkos: 2
    • saliero kotai: 2-3
    • razinos: 0,5 stiklinės (geriau tinka šviesios, smulkutės, be sėklų, kaip Zante currant)
    • šviežios arba džiovintos slyvos: 6-8 (neprivaloma)
    Padažui:
    • baltas vynas: 0,5 stiklinės
    • bulvių krakmolas: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia mėsą gerai nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Puodelyje suplakite aliejų, Vorčesteršyro padažą, pipirus bei druską. Šiuo mišiniu apliekite mėsą. Mėsą maišelyje arba indelyje užsandarinkite bei palikite marinuotis maždaug 2-12 valandų.
  2. 2. Paruoškite 190 laipsnių karštumo orkaitę.
  3. 3. Tuomet salierus, morkas bei svogūnus supjaustykite 1 centimetro kubeliais. Daržoves sumaišykite su razinomis (bei slyvomis) ir šiuo mišiniu padenkite kepimo indo dugną.
  4. 4. Tada dėkite nugarinę ant daržovių lašiniuotu šoneliu aukštyn, kad kepant tekantys riebalai drėkintų mėsą. Mėsą apliekite likusiu indelyje marinatu. Į kepimo indą pilkite 0,5 stiklinės vandens.
  5. kiaulienos nugarinės išpjova prieš kepimą
  6. 5. Mėsą kepkite atvirame inde maždaug 40 minučių.
  7. orkaitėje iškepta kiaulienos nugarinės išpjova
  8. 6. Iškepusi mėsa bus gražiai parudavusi, šakute pasmeigus mėsą iki vidurio bei skylučių vietą paspaudus, ištekančios sultys turi būti skaidrios, be kraujo. Prieš pjaustydamos, mėsą palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 10 minučių, kitaip pjaustant ištekės daug sulčių ir mėsa paliks sausa. Jeigu vakarieniautojai dar nėra susirinkę, galite mėsą uždengti bei palikti išjungtoje, vis dar šiltoje orkaitėje iki 2 valandų.
  9. 7. Paruoštą mėsą supjaustykite 1 centimetro storio griežinėliais; tiekite su padažu bei švelnaus skonio garnyru.
  10. 8. Likusią kiaulieną galite saugoti šaldytuve apie savaitę.
  11. 9. Padažas: Kepimo inde palikusį skystį perkoškite per sietelį į švarią keptuvę arba mažiuką puodą. Tada ten pat supilkite ir pjaustant iš mėsos ištekėjusias sultis. Ragaukite, jei padažas per saldus - pasūdykite.
  12. 10. Tuomet pusėje stiklinės vyno šakute išmaišykite krakmolą. Krakmolo mišinį plona srovele pilkite į verdantį padažą, pastarąjį inirtingai maišykite, kol padažas taps norimo tirštumo. Nebūtina supilti visą krakmolo mišinį, padažas turi aplipinti įmerktą šaukštą, bet išlikti ganėtinai skystas.
  13. 11. Padažą pateikite ąsotėlyje, šalia mėsos, arba tiesiog aplaistykite visą supjaustytą mėsos kepsnį. Skanaus!
  14. 12. Pastebėjimas: Mano nuotraukose kepta nugarinė visai be riebalų. Turėjau tik dideles razinas. Kepant visai nenaudojau nei svogūnų, nei slyvų. Tikiuosi, kad Jūsų nugarinė gausis gražesnė.:)
  15. iškepta kiaulienos nugarinės išpjova su padažu
Recepto autorius Segebutės užrašai

Atsakinėjama į Komentarą

Velingtono kepsnys
(3)
Troškinta kiauliena paprikų ir pomidorų padaže
(4)
Virta kiaulienos šoninė
(6)