Keptas kumpis orkaitėje bene lengviausiai pagaminamas šventinis mėsos kepsnys. Kai yra ruošiamas Kalėdų arba Velykų stalas, užkandžių bei desertų įvairovė - neišvengiama būtinybė, kuriuos pagaminus nebelieka nei daug jėgų, nei daug fantazijos įmantriems mėsos kepsniams, ypač jeigu puotą ruošia vos vienas asmuo. Keptas kiaulienos kumpis taps tikru Jūsų išsigelbėjimu: juk negali žmogus pervargęs bei piktas pasitikti visus svečius. Aš pati per šventes įprastai ruošiu tik vieną įmantrų patiekalą, visi kiti būna ganėtinai greiti bei paprasti, bet ne prasti. Toks yra ir šis mano nuostabus kumpis.
Prie tokio kumpio garnyrui labai tinka
bulvių purée arba
orkaitėje keptos bulvės,
troškinti kopūstai,
ankštinės pupelės,
kepti burokėliai, keptos kieto (kaip Granny Smith) obuolio puselės, taip pat dijon garstyčių padažas ar tarkuoti krienai. Reikėtų planuoti maždaug pusę obuolio vienai porcijai. Obuolio puseles išdėliokite aplink kumpį likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos.
Švenčių progomis atsikišusius smeigtukų galus galite uždengti vyšniomis, čia tinka šviežios, šaldytos,
marasčino arba iš kompoto - tokias aš pati naudoju dažniausiai. Vyšnios skonio visai nepakeis, bet suteiks ypatingo patiekalo įvaizdį.
Išeiga iš nurodytų ingredientų kiekio yra maždaug 16-20 porcijų. Pagaminimui reiktų turėti gilią kepimo skardą arba kepimui orkaitėje tinkančią keptuvę.