Paprastas močiutės obuolių pyragas su grietine ir aliejumi

Autorius apie receptą

Šiam paprastam, mano močiutės obuolių pyrago receptui su grietine ir aliejumi reikia ganėtinai daug obuolių. Bet kai jau iškepė - ėmė nykti tiesiog akyse, nes obuoliai suteikė sultingumo bei minkštumo pačiam pyragui, kas mano šeimynai nerealiai patinka.

Šį pyragą galima kepti dviem būdais - obuolius dėti arba ant viršaus arba į vidų (aš dėjau į vidų). Taip pat kepiau 26 centimetrų skersmens kepimo skardoje. Nieko nebelaukiam ir einam išsikepti, kad galėtume pasilepinti fantastiškai skaniu pyragu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jeigu norite eksperimentuoti su receptu, galite išbandyti šias alternatyvas: 

  • Vietoje įprastų obuolių galima naudoti antaninius, auksinius ar kitų rūšių obuolius, priklausomai nuo to, ar mėgstate rūgštesnį, ar saldesnį skonį.
  • Grietinę galima pakeisti graikišku jogurtu arba riebia rūgščia grietine, kas suteiks pyragui dar intensyvesnį skonį.
  • Augalinį aliejų galima pakeisti kokosų aliejumi arba tirpintu sviestu, tačiau tai šiek tiek pakeis pyrago tekstūrą.
  • Įprastus miltus galima pakeisti viso grūdo miltais (naudojant 3/4 įprasto kiekio), jei norite sveikesnio varianto.
  • Vanilinį cukrų galima pakeisti vanilės ekstraktu arba tikros vanilės ankšties sėklomis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Norint pasiekti geriausią rezultatą:
 
  • Obuolius rekomenduojama pjaustyti vienodo dydžio skiltelėmis arba kubeliais, kad jie tolygiai iškeptų.
  • Prieš kepimą pyragą galima pabarstyti cinamonu ar cukraus ir cinamono mišiniu, kas suteiks papildomo aromato.
  • Jei nuspręsite obuolius dėti ant viršaus, galite juos išdėlioti gražiu raštu ir aptepti truputėliu tirpinto sviesto, kad kepant neiškristų ir gražiai apskrustų.
  • Pyragą būtina kepti gerai įkaitintoje orkaitėje – taip užtikrinsite, kad jis tolygiai iškeps.
  • Pyrago paruošimą patartina tikrinti mediniu pagaliuku: jei įsmeigus į pyragą jis ištraukiamas sausas, pyragas jau iškepęs.
  • Prieš pjaustant pyragą, leiskite jam atvėsti bent 15-20 minučių – taip jis nepraras formos ir bus lengviau pjaustyti.

Ingredientai

    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 1 stiklinės arba kiek mažiau (1 stiklinė - 250 mililitrų)
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • grietinė: 3 valgomųjų šaukštų
    • aliejus: 7 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 1,5 stiklinės
    • obuoliai: ~1 kilogramo

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia dideliame dubenyje išplakame kiaušinius kartu su cukrumi, kol masė tampa puri ir šiek tiek pabąla.
  2. 2. Vėliau įberiame vanilinį cukrų, įdedame kepimo miltelius, supilame grietinę bei aliejų ir viską kruopščiai išmaišome.
  3. 3. Pamažu įsijojame miltus, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai, ir gauname vientisą tešlos masę.
  4. 4. Tada nuplauname, nulupame ir supjaustome obuolius maždaug 1 cm storio skiltelėmis, pašalindami sėklalizdžius.
  5. 5. Atsargiai įmaišome paruoštas obuolių skilteles į tešlą, stengdamiesi jų nesulaužyti.
  6. 6. Kepimo formą (26 cm skersmens) išklojame kepimo popieriumi ir atsargiai supilame paruoštą tešlą su obuoliais.
  7. 7. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus temperatūros ir įdedame kepimo formą su pyragu.
  8. 8. Kepkite pyragą apytiksliai 40 minučių, arba kol viršus gražiai paruduos, o į vidurį įsmeigtas medinis iešmelis išlįs sausas.
  9. 9. Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam visiškai atvėsti ant grotelių.
  10. 10. Atvėsusį pyragą supjaustykite ir patiekite su šlakeliu grietinėlės arba šaukšteliu vanilinio ledų.
Paprastas močiutės obuolių pyragas su grietine ir aliejumi

Atsiliepimai

Grazvydas D

Kepiau pagal receptą, tik obuolių buvo 1,5 kg, ir kepė ne 40, o 60 min. Gavosi TOBULAI!
Atsakyti

Marytė

Ačiū už receptą. pyragas labai skanus na as dar paimprozavau idėjau dar razinu ir slakeli romo esencijos🤗🙂😉
Atsakyti

Gražina okiunevičenie

Dabar darisiu
Atsakyti

Alvida Audickienė

Labai skanus gavosi.
Atsakyti

Irena

Kokio dydžio formoje kepėte?
Atsakyti

Nutai

Nesuprantu tokio gaminimo, kai į išplaktus kiaušinius pirma sudedami miltai, o tik ant galo dedamas aliejus ir grietinė. Tai kas gaunasi tai neaišku.
Atsakyti

Inga

As taip nedariau