Paprastas rabarbarų pyragas su kefyru

Autorius apie receptą

Paprastas rabarbarų pyragas su kefyru – tai vienas iš tų nostalgiškų, kaimiškų desertų, kuris daugelį primena vaikystę pas močiutę. Šis receptas ne tik greitai paruošiamas, bet ir pasižymi švelniu rūgštelės bei saldumo balansu. Kefyras suteikia pyragui ypatingo purumo, o rabarbarai – gaivumo. Šis kepinys puikiai tinka tiek prie rytinės kavos puodelio, tiek kaip desertas po lengvų pietų ar vakarienės.

Rabarbarai Lietuvoje vertinami dėl savo išskirtinio skonio – rūgštoko, tačiau itin gaivinančio. Jie dera ne tik kompotuose ar uogienėse, bet ir kepiniuose, ypač kai derinami su saldžiais ingredientais. Šiame recepte kefyras veikia kaip rūgštinė terpė, kuri kartu su kepimo milteliais užtikrina purų ir lengvą pyrago minkštimą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kefyrą galima pakeisti pasukomis arba natūraliu jogurtu be priedų, tik reikia atsižvelgti į jų tirštumą ir skystumą.
  • Vietoje sviesto tinka ir kokosų aliejus arba neutralaus skonio augalinis aliejus (pvz., saulėgrąžų ar rapsų).
  • Cukrų galima pakeisti ruduoju cukrumi, agavų sirupu ar medumi – pastarieji suteiks sodresnį skonį.
  • Kviečių miltus galima keisti speltų arba dalinai sumaišyti su avižiniais miltais – dėl to pyragas gali būti šiek tiek tankesnis, bet maistingesnis.
  • Vanilinį cukrų galima pakeisti natūraliu vanilės ekstraktu arba žiupsneliu vanilės miltelių.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Rabarbarus prieš dedant į tešlą verta šiek tiek apibarstyti cukrumi ir palaikyti 10–15 minučių – tai sumažins jų rūgštumą.
  • Jei norite sodresnio skonio, į tešlą galima įmaišyti šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės arba cinamono.
  • Pyragą galima pagardinti ir trupučiu riešutų – pavyzdžiui, maltų migdolų ar graikinių riešutų trupiniais ant viršaus.
  • Kepimo formą rekomenduojama ne tik patepti sviestu, bet ir pabarstyti manų kruopomis ar džiūvėsėliais – tai apsaugos nuo prilipimo.
  • Patikrinkite pyrago iškepimą įsmeigdami medinį pagaliuką – jei jis ištraukiamas sausas, pyragas iškepęs.

Ingredientai

    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Miltai: 2 puodeliai (arbatos puodelis, ~250 ml)
    • Kefyras: 1 puodelis
    • Cukrus: 0,5 puodelio (galima reguliuoti pagal skonį)
    • Sviestas: 70 g
    • Kepimo milteliai: 1 arb. šaukštelis
    • Vanilinis cukrus: 1 arb. šaukštelis
    • Rabarbarų kotai: 5 vnt.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į dubenį buvo įmušti kiaušiniai, įpilta kefyro ir subertas cukrus. Visi ingredientai buvo gerai išplakti mikseriu, kol susidarė vientisa, puri masė.
  2. 2. Tada ištirpintas sviestas buvo po truputį supiltas į masę, toliau plakant, kad viskas gerai susijungtų.
  3. 3. Į gautą tešlą įsijoti kepimo milteliai, vanilinis cukrus ir miltai. Viskas išmaišyta, kol nebeliko sausų miltų gumuliukų.
  4. 4. Rabarbarų kotai buvo nuplauti, nulupti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais. Jie įmaišyti į paruoštą tešlą, kad pasiskirstytų tolygiai.
  5. 5. Kepimo forma patepta sviestu ir, jei pageidaujama, pabarstyta džiūvėsėliais ar manų kruopomis.
  6. 6. Į paruoštą formą supilta tešla.
  7. 7. Pyragas įdėtas į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir keptas apie 45 minutes, kol viršus gražiai apskrudo, o vidus tapo puriai iškepęs.
  8. 8. Iškepusį pyragą rekomenduojama šiek tiek atvėsinti prieš pjaustant – taip gabalėliai nesubyrės.

Atsiliepimai

Mielinis pyragas - cukriukas
(2)