Paprastas varškės apkepas su manais (be miltų)

2025-04-28 Autorius mitybosdienorastis

Paprastas varškės apkepas su manais (be miltų)
Varškės apkepas su manais (pagamintas be miltų) – tai puikus derinys švelnios tekstūros, subtilaus skonio ir jaukaus kvapo. Jo gamybos procesas yra paprastas, o rezultatas – labai gardus. Pieno ir manų kruopų mišinys užtikrina minkštą ir purus apkepo pagrindą, o išplakti kiaušinio baltymai prideda lengvumo, kuris tiesiog tirpsta burnoje.

Varškės apkepas puikiai tinka tiek kaip desertas, tiek kaip sotus užkandis ar lengva vakarienė. Patiekus su trupučiu grietinės, vaisių uogienės arba cukraus pudros ir šokolado drožlių, šis patiekalas tampa dar labiau viliojančiu – tikra skanėstų mėgėjų švente. Jį lengva ruošti, o rezultatas pradžiugins tiek vaikus, tiek suaugusiuosius.

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje įprastos varškės galima naudoti grūdėtą varškę arba ricotta sūrį, kuris suteiks patiekalui kreminio skonio ir švelnesnės tekstūros.
  • Jei norite sumažinti riebalų kiekį, galite naudoti mažesnio riebumo varškę (9% vietoj 18%) ir sumažinti sviesto kiekį iki 50-70 g.
  • Vietoje įprasto pieno galima naudoti augalinį pieną – migdolų, kokosų ar avižų, tačiau tuomet patiekalas įgaus specifinį poskonį.
  • Cukraus pudrą galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba agavų nektaru, tačiau tuomet reikėtų šiek tiek sumažinti skysčių kiekį.
  • Manų kruopas galima pakeisti smulkiomis avižinėmis kruopomis, tačiau tokiu atveju reikėtų jas iš anksto išmirkyti piene ilgesnį laiką.
  • Šokolado drožles galima pakeisti kapotais riešutais, džiovintomis uogomis arba cinamonu pagal skonį.
  • Į masę galima įmaišyti razinų, džiovintų abrikosų arba kitų mėgstamų džiovintų vaisių, kurie suteiks papildomo saldumo ir tekstūros.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pradedant gaminti, visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros, ypač varškė ir sviestas, kad masė būtų vientisesnė.
  • Manų kruopas būtina palikti brinkti piene mažiausiai 15 minučių, o geriausia – 30 minučių, kad jos visiškai išbrinktų ir apkepas būtų purus.
  • Kiaušinio baltymus reikia plakti labai kruopščiai iki standžių putų – tai užtikrins apkepo purumą ir lengvumą.
  • Įmaišant baltymus į varškės masę, reikia tai daryti labai atsargiai, lengvais judesiais iš apačios į viršų, kad neprarastų oro ir apkepas būtų purus.
  • Kepimo formą galima iškloti kepimo popieriumi vietoj tepimo sviestu – taip apkepas lengviau išsiims iš formos.
  • Kepant apkepą, pirmąsias 20 minučių neatidarykite orkaitės durelių, kad apkepas nesukristų.
  • Iškepusį apkepą reikėtų palikti pravėrus orkaitės dureles ir leisti jam atvėsti palaipsniui – taip jis mažiau sukris.
  • Prieš pjaustant apkepą, leiskite jam visiškai atvėsti, kad lengviau pjautųsi ir išlaikytų formą.

Ingredientai

    • Varškė: 500 g
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Sviestas: 100 g (minkštas)
    • Pienas: 1 stiklinės
    • Manų kruopos: 4 valg. š.
    • Cukraus pudra: šiek tiek
    • Šokolado drožlės: šiek tiek (nebūtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į stiklinę pieno supilti manų kruopas ir palikti išbrinkti 15 min.
  2. 2. Kiaušinio baltymus atskirti nuo trynių.
  3. 3. Į didesnį dubenį sudėti varškę, sviestą, kiaušinio trynius, supilti stiklinę pieno kartu su manais ir plaktuvo pagalba gerai išmaišyti.
  4. 4. Atskirame inde baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai, lengvais judesiais įmaišyti į varškės masę.
  5. 5. Kepimo formą patepti sviestu, supilti paruoštą masę ir dėti kepti į iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje ~40min.
  6. 6. Iškepusį apkepą atvėsinti ir tuomet pabarstyti cukraus pudra ir šokolado drožlėmis.
  7. 7. Pagardinimui puikiai tinka braškių uogienė, graikiškas jogurtas ir bananas.
Paprastas varškės apkepas su manais (be miltų)
Paprastas varškės apkepas su manais (be miltų)
Recepto autorius mitybosdienorastis
Veganiškas obuolių apkepas
(1)