Varškės apkepas su rikota be glitimo, be pridėtinio cukraus

Autorius apie receptą

Varškės apkepas su rikota be glitimo, be pridėtinio cukraus – tai dviejų sluoksnių, subtilaus skonio ir itin maistingas kepinys, puikiai tinkantis tiek savaitgalio pusryčiams, tiek sveikesniam desertui. Šis apkepas išsiskiria savo struktūra: apatinis sluoksnis yra šiek tiek kartesnis dėl kakavos, o viršutinis – natūraliai saldus nuo bananų ir, jei pasirinksite, klevų sirupo. Klasikinį varškės apkepą čia keičia modernesnė versija, kurioje naudojami migdolų miltai, o papildomo cukraus visiškai atsisakoma. Tai ne tik gardus, bet ir sąmoningas pasirinkimas tiems, kurie siekia apriboti glitimo ir rafinuoto cukraus vartojimą.

Be to, šis receptas labai universalus – galima kepti vienoje kepimo formoje arba dalinti masę į mažas keksiukų formeles, tad jis ypač patogus vaikams, piknikams ar sveikų užkandžių dėžutėms. Apkepas puikiai dera su šviežiomis arba šaldytomis uogomis, jogurtu ar net plakta grietinėle. Šis desertas be glitimo ir cukraus yra skanus būdas pradėti dieną arba pavaišinti svečius.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškė: galima keisti liesa arba 9 % riebumo varške, tinka ir neriebi kreminė varškė be priedų.
  • Rikota: puikiai tinka maskarponė arba natūralus graikiškas jogurtas.
  • Bananai: jei norite mažiau cukraus, galite naudoti vieną bananą ir papildomai įdėti trintų obuolių.
  • Migdolų miltai: galima keisti kokosų miltais (bet mažesniu kiekiu) arba avižiniais miltais (be glitimo, jei reikia).
  • Klevų sirupas: alternatyva – datulių sirupas, agavų sirupas ar net šaukštelis medaus.
  • Kakava: vietoje jos galite naudoti karobą (saldesnis, mažiau kartus).
  • Vanilės ekstraktas: galima keisti vaniliniu cukrumi be pridėtinio cukraus arba visiškai praleisti.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Bananus geriausia trinti labai sunokusius – jie suteikia natūralų saldumą ir kremiškesnę konsistenciją.
  • Naudokite blenderį ar virtuvinį kombainą – masė taps vientisa ir puri.
  • Kepant mažose keksiukų formelėse, kepimo laikas gali sutrumpėti iki 25–30 minučių.
  • Norėdami išgauti kontrastą tarp sluoksnių, kakavos sluoksnį pilkite pirmiausia ir nelieskite jo, kai pilsite viršutinę masę.
  • Jei norite apkepą laikyti ilgiau – jis puikiai išsilaiko šaldytuve iki 3 dienų ir gali būti šaldomas.
  • Papuošimui naudokite šviežias mėlynes, avietes arba šlakelį graikiško jogurto – tai ne tik skanu, bet ir gražu.

Ingredientai

    • Varškė: 250 g.
    • Rikota: 250 g.
    • Sunokę bananai: 2 vnt.
    • Kiaušiniai: 4 vnt.
    • Migdolų miltai: 50 g.
    • Kakava: 1 šaukštas.
    • Klevų sirupas (nebūtinai): 1–2 šaukštai.
    • Vanilės ekstraktas (nebūtinai): 2 lašai.
    • Džiovintos slyvos, abrikosai, razinos ar spanguolės (nebūtinai): pagal skonį. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia buvo paruošti visi ingredientai: bananai nulupami, varškė ir rikota supilama į didelį dubenį, o kiaušiniai išplakami atskirai.
  2. 2. Bananai buvo sutrinti iki vientisos masės. Prie jų buvo pridėta varškė, rikota ir kiaušiniai. Visa ši masė buvo sumaišyta elektriniu trintuvu, kol tapo glotni ir vientisa.
  3. 3. Į masę buvo suberti migdolų miltai. Vėl viskas buvo gerai išmaišyta, kad neliktų gumulėlių.
  4. 4. Tada apie trečdalis visos masės buvo atskirtas į atskirą indą. Į jį įmaišyta kakava – taip paruoštas tamsusis sluoksnis.
  5. 5. Į kepimo formą pirmiausia buvo supilta kakavinė masė – ji tapo pagrindu.
  6. 6. Likusioje šviesioje masėje buvo įlašinta vanilės ekstrakto ir, jei pasirinkta, klevų sirupo.
  7. 7. Tada šviesus sluoksnis buvo atsargiai užpiltas ant tamsiojo. Jei norėta, viršuje buvo įmaišyta susmulkintų džiovintų slyvų, abrikosų ar įberti razinų, spanguolių.
  8. 8. Orkaitė buvo įkaitinta iki 200 °C (viršus/apačia režimu), o apkepas kepamas apie 40 minučių, kol paviršius tapo gražiai auksinis, o vidus sutvirtėjo.
  9. 9. Apkepas buvo atvėsintas formoje ir tik tuomet pjaustytas.
  10. 10. Patiektas su šviežiomis ar šaldytomis uogomis, graikišku jogurtu ar plakta grietinėle.

Atsiliepimai