Varškės ir ryžių apkepas su razinomis

2025-02-27 Autorius oSkanu.lt

Varškės ir ryžių apkepas su razinomis
Varškės ir ryžių apkepas su razinomis yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris sujungia švelnų varškės skonį su ryžių tekstūra ir saldžiomis razinomis. Šis gardus desertas arba pagrindinis patiekalas turi gilias šaknis Lietuvos kulinariniame pavelde. Jo švelnus skonis ir puikus tekstūrų derinys suteikia komforto jausmą ir nostalgiją daugeliui lietuvių. Apkepas yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniam šeimos stalui, tiek šventinėms progoms. Jo paruošimas nėra sudėtingas, tačiau rezultatas visada džiugina akį ir gomurį. Šiltas, kvapnus ir purus varškės apkepas su ryžiais yra tobulas pasirinkimas šaltomis žiemos dienomis arba kaip lengvas vasaros desertas, patiekiamas su uogiene ar grietine. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje liesos varškės galite naudoti vidutinio riebumo varškę arba grūdėtą varškę, tačiau tuomet patiekalas bus riebesnis.
  • Krakmolą galima pakeisti kukurūzų krakmolu arba universaliais miltais.
  • Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba kokoso cukrumi (naudokite šiek tiek mažiau, nes šie produktai saldesnį).
  • Pienas gali būti pakeistas augaliniu pienu, pavyzdžiui, migdolų, kokosų ar avižų.
  • Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, džiovintais abrikosais, smulkintais džiovintais obuoliais arba visai praleisti.
  • Ryžius galima pakeisti perlinėmis kruopomis arba kvietinėmis kruopomis, nors tai šiek tiek pakeis tekstūrą.


Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

 
  • Ryžius visada virkite al dente, nes jie dar papildomai suminkštės kepimo metu.
  • Kad apkepas būtų puresnis, kiaušinių baltymus plakite iki labai standžių putų ir įmaišykite į tešlą pačioje pabaigoje.
  • Prieš kepimą leiskite masėi pastovėti 10-15 minučių, kad ryžiai absorbuotų skysčius.
  • Jei apkepas per greitai ruduoja orkaitėje, uždenkite jį folija.
  • Patiekalą galima patiekti šiltą arba šaltą, priklausomai nuo sezono ir asmeninių preferencijų.
  • Puikiai dera su uogiene, grietine arba medumi.

Ingredientai

    • liesa varškė: 3 pakelių
    • krakmolas: 4 valgomųjų šaukštų
    • cukrus: 0,75 stiklinės
    • pienas: 1 stiklinės
    • kiaušiniai: 5
    • virti ryžiai: 100 gramų
    • razinos: saujelės (galima ir nedėti)
    • druska: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje ryžius išverdame nesūdytame vandenyje, atvėsiname.
  2. 2. Tuomet atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių.
  3. 3. Baltymus išplakame iki standžių putų.
  4. 4. Trynius išplakame su cukrumi iki šviesios, purios masės.
  5. 5. Tada razinas išmaišome su vienu šaukštu krakmolo, kad apliptų (tai padės razinoms apkepo masėje nenugrimzti į apačią).
  6. 6. Liesą varškę, plaktus trynius su cukrumi, pieną, ryžius su žiupsneliu druskos bei likusiu krakmolu gerai išmaišome (ryžius galima palaikyti užpylus pienu kokias 15 minučių).
  7. 7. Atsargiai įmaišome plaktus baltymus, maišant mentele iš šono link vidurio. Baltymai plakami atskirai nuo trynių, kad varškės apkepas būtų puresnis. Galiausiai įmaišome razinas.
  8. 8. Kepimo skardą ištepame sviestu, supilame masę bei kepame maždaug 45 minutes iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
  9. 9. Išėmus iš orkaitės uždengiame bei šiek tiek palaikome, kad atšoktų nuo kraštų.
Varškės ir ryžių apkepas su razinomis
Varškės ir ryžių apkepas su razinomis