Varškės ir lavašo apkepas

Autorius apie receptą

Varškės ir lavašo apkepas – tai paprastas, bet itin gardus patiekalas, puikiai tinkantis tiek pusryčiams, tiek vakarienei ar net desertui. Šis apkepas sujungia švelnią varškės tekstūrą, lengvą kefyro rūgštelę ir traškų, bet kartu minkštą lavašą, kuris sugeria visus ingredientų skonius. Dėl savo lengvai paruošiamos sudėties ir galimybės keisti ingredientus, jis dažnai tampa tikru išsigelbėjimu, kai norisi greitai pagaminti ką nors skanaus iš to, kas yra šaldytuve.

Šio apkepo šaknys glūdi lietuviškoje virtuvėje, kur varškė nuo seno naudojama ne tik desertuose, bet ir pagrindiniuose patiekaluose. Lavašas – plonytė duonelė, atkeliavusi iš Kaukazo regiono, čia puikiai integruojasi į lietuvišką skonio paletę. Dėl to apkepas tampa ne tik maistingas, bet ir įdomus derinys tarp tradicijos ir šiuolaikiško virtuvės paprastumo.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškė: galima naudoti liesą, pusiau riebią arba riebesnę varškę. Norint kreminės tekstūros – tinka varškės sūreliai be priedų arba maskarponės sūris.
  • Kefyras: vietoje kefyro tinka natūralus jogurtas arba pasukos. Taip pat galima naudoti rūgpienį ar net augalinį kefyro pakaitalą (pvz., avižų arba sojų kefyrą).
  • Kiaušiniai: jei reikia alternatyvos, galima naudoti chia ar linų sėmenų „kiaušinius“ (1 šaukštas maltų sėmenų + 3 šaukštai vandens vietoje vieno kiaušinio).
  • Cukrus: galima keisti medumi, klevų sirupu arba ruduoju cukrumi. Taip pat puikiai tinka stevija ar eritritolis, jei norima mažesnio kaloringumo.
  • Lavašas: galima pakeisti tortilijomis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Lavašą suplėšykite rankomis, kad gabalėliai būtų netaisyklingos formos – taip apkepas taps minkštesnis ir įdomesnės tekstūros.
  • Jei mėgstate saldesnį variantą – įmaišykite razinų, džiovintų abrikosų ar spanguolių.
  • Prieš kepant, galima užbarstyti cukraus su cinamonu ar net trupučiu vanilinio cukraus – tai suteiks papildomo aromato.
  • Norint sotesnio apkepo, galima į masę įmaišyti truputį varškės sūrio arba smulkiai sutarkuoto obuolio.
  • Kepkite formoje, išklotoje kepimo popieriumi arba lengvai pateptoje sviestu – taip išvengsite prilipimo.

Ingredientai

    • Varškė: 500 g
    • Kefyras: ½ stiklinės (apie 100 ml)
    • Kiaušiniai: 4 vnt.
    • Cukrus: pagal skonį (apie 2–3 šaukštai)
    • Lavašas: 3 vnt. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į didelį dubenį sudėta varškė buvo pradėta šakute traiškyti, kol tapo vientisos konsistencijos.
  2. 2. Į tą pačią masę įpilta kefyro, įmušti visi keturi kiaušiniai, subertas pasirinktas kiekis cukraus – viskas buvo išplakta iki vientisos, šiek tiek putotos masės.
  3. 3. Lavašo lakštai suplėšyti rankomis į mažus, netaisyklingus gabalėlius ir buvo įmaišyti į varškės mišinį.
  4. 4. Gauta masė palikta 5 minutėms, kad lavašas šiek tiek suminkštėtų ir prisigertų drėgmės.
  5. 5. Kepimo forma patepta sviestu arba išklota kepimo popieriumi – į ją supilta visa paruošta apkepo masė.
  6. 6. Orkaitė įkaitinta iki 180–200 °C temperatūros. Apkepas kepė apie 30 minučių, kol viršus gražiai apskrudo, o vidus sutvirtėjo.
  7. 7. Iškepus apkepui, jis buvo atvėsintas bent 10 minučių, kad supjaustant neišbirtų.

Atsiliepimai

Rikotos sūrio apkepas su obuoliais
(1)