Varškės apkepas be kiaušinių

2025-05-01 Autorius oSkanu.lt

Varškės apkepas be kiaušinių
Varškės apkepas be kiaušinių – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori mėgautis švelniu varškės desertu, bet turi alergiją kiaušiniams arba tiesiog jų neturi namuose. Nors klasikiniame recepte dažniausiai naudojami kiaušiniai, ši versija įrodo, kad galima pasiekti puikų rezultatą ir be jų. Minkšta, drėgna tekstūra ir švelnus varškės skonis suteikia šiam desertui ypatingą žavesį. Varškės apkepas – tai ne tik skanus desertas, bet ir puikus pasirinkimas pusryčiams ar popietinei arbatėlei. Nepaprastai paprastas paruošimas ir minimalūs ingredientai daro šį patiekalą prieinamu net ir pradedantiesiems virtuvėje. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje įprastos varškės galite naudoti lieso pieno varškę, jei norite sumažinti riebalų kiekį patiekale, arba riebesnę varškę, jei siekiate sodresnio skonio ir tekstūros.
  • Sviestą galima pakeisti kokybiška margarinu arba kokosų aliejumi, jei norite suteikti subtilų kokosų poskonį.
  • Pienas gali būti pakeistas augaliniu pienu, pavyzdžiui, migdolų, avižų ar kokosų, jei laikotės veganinės mitybos ar turite laktozės netoleravimą.
  • Manų kruopas galima pakeisti smulkiomis avižinėmis kruopomis arba ryžių miltais, jei neturite manų kruopų.
  • Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba stevija, jei ieškote alternatyvių saldinimo variantų.
  • Vaniliną galima pakeisti vanilės ekstraktu, vanilės ankštimi arba cinamonu, jei norite kitokio aromato.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Varškę rekomenduojama pertrinti per sietelį du kartus, kad gautumėte itin švelnią tekstūrą be gumulėlių.
  • Manų kruopas užpilkite šiltu, bet ne verdančiu pienu, kad jos išbrinktų tolygiai.
  • Maišydami masę, stenkitės įmaišyti kuo daugiau oro – tai padės apkepui iškilti be kiaušinių pagalbos.
  • Kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais, kad apkepas neprikibtų.
  • Orkaitę įkaitinkite iš anksto, kad apkepas pradėtų kepti iškart įdėjus.
  • Neatidarinėkite orkaitės durelių pirmas 20 kepimo minučių, kitaip apkepas gali subliūkšti.
  • Apkepą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų, sandariai uždengus maistine plėvele.
  • Patiekalą galima atšildyti mikrobangų krosnelėje arba trumpai pašildyti orkaitėje, jei norite atkurti šviežiai kepto apkepo skonį.

Ingredientai

    • Varškė: 450 g 
    • Sviestas: 30 g 
    • Pienas: 100 ml 
    • Manų kruopos: 3 šaukštai 
    • Cukrus: 2 šaukštai 
    • Vanilinas: 1 žiupsnelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Varškę paimkite ir kruopščiai pertrinkite per metalinį sietelį, kad ji taptų vienalytė ir be gumulėlių.
  2. 2. Pasiruoškite manų kruopas – jas užpilsite šiltu pienu ir paliksite brinkti 5 minutes.
  3. 3. Tuo metu sviestą ištrinkite iki purios konsistencijos, tada įberkite cukrų ir vanilinį cukrų bei trinkite toliau, kol masė taps vienalytė.
  4. 4. Išbrinkusias manų kruopas sumaišote su pertrinta varške.
  5. 5. Į gautą masę sudėsite ištrintą sviestą su cukrumi ir vanile.
  6. 6. Viską kruopščiai išmaišius, reikės gauti vienalytę, švelnią masę be gumulėlių.
  7. 7. Kepimo formą būtina ištepti riebalais, kad iškepęs apkepas lengvai atsiskirtų.
  8. 8. Paruoštą varškės masę sukrėsite į paruoštą kepimo formą.
  9. 9. Paviršių išlyginate mentele, kad būtų vienodo storio visame plote.
  10. 10. Orkaitę iš anksto įkaitinsite iki 180°C temperatūros.
  11. 11. Varškės apkepą kepsite vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 minučių, kol viršus lengvai paruduos.
  12. 12. Prisiminkite, kad kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo jūsų orkaitės ypatumų.
  13. 13. Iškepusiam apkepui leiskite šiek tiek atvėsti tiesiai formoje – maždaug 10-15 minučių.
  14. 14. Atvėsusį apkepą atsargiai apversite ant serviravimo lėkštės.
  15. 15. Patieksime šiltą arba visiškai atvėsusį, pagal skonį.
Varškės ir obuolių apkepas su manais bei džemu
(3)