Purus varškės apkepas su pienu ir manų kruopomis

2025-03-04 Autorius oSkanu.lt

Purus varškės apkepas su pienu ir manų kruopomis
Šis purus varškės apkepas su pienu ir manų kruopomis yra tikras virtuvės perlas. Kai norisi paįvairinti kasdienį meniu ir palepinti šeimą kažkuo ypatingu, šis desertas tampa puikiu pasirinkimu. Tarkuota citrinos žievelė suteikia gaivumo, o vanilės ekstraktas – subtilaus aromato, kuris priverčia nosį kutenti net gamybos metu. Manų kruopos suteikia apkepui ypatingą tekstūrą – švelnią, purią ir tirpstančią burnoje.  Purus varškės apkepas ypač skanus dar šiltas, tačiau puikiai tinka ir atšaldytas – tada jo skonis tampa dar intensyvesnis ir labiau išryškėja citrusinės natos. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šis receptas yra labai lankstus ir leidžia eksperimentuoti su įvairiais ingredientais: 

  • Vietoje įprastos varškės galima naudoti grietininę varškę arba ricotta sūrį, kuris suteiks dar švelnesnį skonį.
  • Pienas gali būti pakeistas kokosų pienu, migdolų pienu arba net grietinėle, jei norisi sotesnio skonio.
  • Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba kokosų cukrumi, bet reikėtų atsižvelgti į tai, kad skystesni saldikliai gali pakeisti konsistenciją.
  • Citrinos žievelės vietoje galima naudoti apelsino, limo arba greipfruto žievelę priklausomai nuo norimo skonio.
  • Manų kruopas galima pakeisti smulkiomis ryžių kruopomis arba kukurūzų krakmolu, nors tai šiek tiek pakeis galutinę tekstūrą.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Kad varškės apkepas būtų tikrai purus ir nesubliūkštų:
 
  • Labai svarbu baltymų plakimas – jie turi būti išplakti iki standžių putų, o įmaišyti į tešlą labai atsargiai, kad neprarastų oro.
  • Neatidarykite orkaitės durų bent pirmas 30 minučių kepimo laiko, nes staigus temperatūros pokytis gali priversti apkepą subliūkšti.
  • Prieš maišant varškę, rekomenduojama ją pertrinti per sietelį, kad neliktų gumuliukų ir apkepas būtų vientisos tekstūros.
  • Kepimo indą patepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais arba manų kruopomis – tai ne tik apsaugos nuo prikibimo, bet ir suteiks traškią plutelę.
  • Apkepą galima papildyti razinomis, džiovintomis spanguolėmis arba šviežiomis uogomis – jos suteiks papildomo skonio ir spalvingumo.

Ingredientai

    • varškė: 500 gramų
    • manų kruopos: 6 šaukštų
    • pienas: 0,75 puodelio (puodelis - 250 ml)
    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 5 šaukštų
    • vanilės ekstraktas: 1 šaukštelio
    • tarkuota citrinos žievelė: iš 1 vnt.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje manų kruopas užpilame su pienu, kad išbrinktų. Padedame į šalį.
  2. 2. Tuomet trynius išplakame su cukrumi iki purios, baltos masės.
  3. 3. Tada dedame varškę, vanilę, citrinos žievelę bei išbrinkintus manus. Gerai išmaišome.
  4. 4. Po to kiaušinio baltymus išplakame iki standumo bei palengva per kelis kartus įmaišome į varškės masę. Nepermaišome.
  5. 5. Krečiame masę į sviestu pateptą bei džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą (naudotas 16×25 centimetrų dydžio indas), išlyginame paviršių.
  6. 6. Tada kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (160 °C orkaitėje su ventiliatoriumi) maždaug 50-60 minučių, kol iškils, sutvirtės bei gražiai apskrus.
  7. 7. Išėmę iš orkaitės kelias minutes palaukiame, po to pjaustome bei tiekiame. Skanaujame!
Purus varškės apkepas su pienu ir manų kruopomis

Agata

Naudingas
(9)
Perskaičiau šį receptą ir labai susigundžiau išbandyti. Taigi, vakar ėmiau ir pagaminau. Namiškiai ir svečiai buvo be galo sužavėti. Purus, purus... skanumėlių, skanumėlis... tikra teisybė, skanesnio varškės apkepo nesam ragavę. Ačiū už nuostabaus receptuko pasidalinimą! Gaminsimės dažniau;)
Atsakyti

Arthur Berlynas

Naudingas
(1)
Labai skanus ir geras gavosi, tik nereikia daug cukraus
Atsakyti

Loreta

Naudingas
(1)
Mėsos patiekalų nebelabai norisi tai vis ieškau naujovių. Kokia varškę Jūs rekomenduotumėt dėti, riebią ar liesą? Aš dėjau 1 pakelį liesos ir kita pakelį riebios, labai skanus gavosi.
Atsakyti

Mama

Naudingas
(1)
As darau is dvigubos porcijos tik kiausiniu 9 dedu.superinis!!!😊
Atsakyti

Rasa

Naudingas
(7)
Kepu kiekvieną dieną, apsivalgymas🤗🤗🤗😍😍😍
Atsakyti

Rasa

Naudingas
(2)
Pirmą kartą gaminau, bet tikrai ne paskutinį 😍, rekomenduoju, ačiū 🤗🥰
Atsakyti

Patiko

Naudingas
(9)
Chmmm... kazkaip gan skeptiskai ziurejau i si gan lengva recepta, bet galiu pasakyti apkepas isties nustebino. Tik as visko dejau dvigubai, o cukraus trigubai :-D tikrai super.
Atsakyti

Indrė Gelažinytė

Naudingas
(2)
Tokį gaminu labai dažnai :) Tikrai nuostabus
Atsakyti

Deima

Naudingas
(1)
Šiandien gaminome, visai šeimai labai patiko. Dedame daug pliusų :)
Atsakyti

Marina Elzė

Naudingas
(1)
Na ką aš galiu pasakyti. Išsikepi tokį apkepą, pasigamini savo miegiamos kavos puodelį ir atrodo, kad gyvenime daugiau nieko nebereikia :) Viskas tampa taip tobula... Nebent geros knygos, bet beskaitydama galiu ir užsižiopsoti ir visą apkepą vienu kartu suvalgyti.
Atsakyti

Stela

Naudingas
(3)
Kaip pasakytų Andrius Užkalnis penkios žąsys iš penkių (nors gal net ir šešios iš penkių)... VAU :) Labai patiko. Šaunus receptukas :)
Atsakyti

Milda Petraikaitė

Naudingas
(2)
Kažkaip visada iki šiol kepdavau savo susigalvotą varškės apkepą, kuris ganėtinai panašus į šitą. Tik jame nedėdavau citrinos žievelės. Kelis paskutinius kartus gamindama įdėjau - galiu tik pasakyti, kad tą daryti tiesiog būtina:) Net nežinau kaip tiek metų be to galėjau gyventi :D Skanumėlis
Atsakyti

Gabrielė Kiškienė

Naudingas
(1)
Nežinau kodėl, bet vaikystėje labai nemėgau visokiausių tokių apkepų, nors buvau didžiulė smaližė. Bet laikai keičias, užaugau ir dabar būtent tokius labai mėgstu. Kepu įvairiausius vos ne kiekvieną savaitgalį, kai tik turiu laiko gaminti. Jau net šeimai atsibodau su jais :D Šis labai patiko, uždedu riebų riebų pliusą :)
Atsakyti

Alina

Naudingas
(1)
Namie turėjau labai daug varškės tai išbandžiau nemažai įvairiausių receptų su varške. Retai komentuoju, bet tiesiog privalėjau pagirti šį apkepą :) pasakiškas... ačiū, kad dalinatės tokiais tobulais receptais :)
Atsakyti

Vilma Kriaučiūnienė

Naudingas
(7)
Man tai yra pats skaniausias varškės apkepas, kurį galima valgyti ir valgyti :) Labai dažnai gaminu ir būtinai gaminsiu ateityje, nes didesnio skanėsto iš varškės man tiesiog nėra...
Atsakyti

Aistė

Naudingas
(9)
Labai mėgstu mėginti įvairiausius varškės apkepus... Nors ir turiu savo mėgstamiausius, bet vis išmėginu ir kitų. Pabandžiau ir šito apkepo receptą. Nustebino ir labai patiko, rekomenduoju ir kitiems pamėginti, nes puikiausiai pavyko:)
Atsakyti

ValentinaR

Naudingas
(4)
Šeimos bei draugų rate, ar tai būtų mažas ar didelis, niekas niekada neatsisako šito varškės apkepo. Taigi, labai dažnai gaminu būtent pagal šį receptą. Nes jį visi įvertinta tik geriausiais atsiliepimais ir pagyrimais man ;)
Atsakyti

Židrūnė

Naudingas
(1)
Apkepas gavosi nepakartojamo skonio! Vyras ir tas išgyrė, nors jis ir nėra megėjas varškės patiekalų. Tikrai, skaniausias varškės apkepas kokį esam valgę. Kepsime dažniau!
Atsakyti

Fausta

Naudingas
(4)
Šis varškės apkepas tobulas! Sutinku su visomis nuomonėmis. Skanesnio nesame valgę. Net nesitiki, kad tokį skanėsta įmanoma, taip greitai ir be jokio vargo pasigaminti. Šeimai pasižadėjau dar ne vieną kartą iškepti. Puikus receptas, ačiū už pasidalinimą!
Atsakyti

Astulė

Naudingas
(5)
Visa šeima vertina labai TEIGIAMAI! Man labai pasisekė, kad radau šį receptą. PASAKIŠKAS varškės apkepas. Tik aš nedėjau vanilės ekstrakto. Greitai pagaminau, iškilo, išsipūtę, kraštuose gražiai apskrudo, o jau skonis... ištirpo burnoje kaip australietiška Pavlova. Mano vaikai kartojo ir, baigę valgyti, išlaižė lėkštes. Patiekiau su šaukštu grietinės bei šaukštu graikišku „passion fruit" jogurtu. Pasakiškas receptas, ačiū, kad pasidalinote juo.
Atsakyti

Greta Džiugytė

Naudingas
(3)
Na jau tikrai fantastiškas!!! Gaminsime dar ir dar:)
Atsakyti

Alina Kozlova

Naudingas
(3)
Na aš esu visiška smaližė ir mėgstu itin saldžius apkepus (kitiems jau būna per saldu). Tai vietoje 5 šaukštų cukraus as šiame recepte dedu 7-8 su kaupu. Ir visada tenka kepti du iškart, nes vyrui ir vaikams kepu su mažiau, jiems nepatinka tokie saldūs - užtenka vos 3-4, kartais įdedu ir 5 kaip nurodyta recepte :) Gardus ir tikrai purus desertas
Atsakyti

Aistutė

Naudingas
(2)
Paskaičiau žmonių komentarus ir nusprendžiau, kad būtinai turiu pasigaminti. Neapsirikau :) Tikras gardumėlis toks varškės apkepas.. jau daug kartų šeimoje labai greitai tiesiog pradingo nuo stalo. Ačiū jums už tokį tobulą receptuką.
Atsakyti

Laurita Grigaliūnaitė

Naudingas
(1)
Na dažnai kepų įvairiausius apkepus iš varškės, bet vyras ir vaikai neleis sumeluot - šitaip greit dingstančio nuo stalo nemačiau. Ir šiaip komentarų po receptais nerašau, tiesiog mėgstu jais mėgautis, bet šį kartą taip patiko ir nustebino, kad užpuolė noras pasidalint šiais pagyriamaisiais žodžiais. :)
Atsakyti

Receptų mylėtoja

Naudingas
(2)
o Dievai, koks pasakiškai gardus šis varškės apkepas... Kaip džiaugiuosi atradusi šį receptą. Visos komentatorės, kuriuos pagyrė rašė tikrą tiesą... kepsim kepsim kepsim :)
Atsakyti

Meida

Naudingas
(1)
Pas mane pačią šeima gana didelė (net trys vaikučiai), tai skanėstų visada gaminu daugiau. Tai jeigu kalbant apie šį apkepą, visada iškart kepu du tokius. Vistiek dingstą abu tą pačią dieną. :)
Atsakyti

Sima

Naudingas
(0)
O apie kiausiniu issuktus su cukrum trynius nieko neraso? Kada juos deti?
Atsakyti

Rimante

Naudingas
(0)
Atrodo viską dariau kaip paaiškinta, bet gavosi nieko gero...
Atsakyti

Jurga

Naudingas
(0)
Kaip tik dabar skanauju. Labai geras. Purus. Pabandžiau pirmą kartą. Vertas dėmesio. Ačiū
Atsakyti

Julija

Naudingas
(0)
Daugiau nebegaminsiu, gaila tik ingredientų. Viska dariau pagal receptą, tešla išėjo per skysta.
Atsakyti
Purus varškės apkepas su pienu ir manų kruopomis

Atsakinėjama į Komentarą

Keto varškės apkepas
(8)