Paprasti grikių kepsneliai, kepti keptuvėje

2025-03-05 Autorius oSkanu.lt

Paprasti grikių kepsneliai, kepti keptuvėje
Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas tiems, kas vertina natūralius produktus ir nori savo šeimos stalą praturtinti sveikesniais pasirinkimais. Grikiai – viena vertingiausių grūdinių kultūrų, turinti daug baltymų, skaidulų ir antioksidantų. Šie kepsneliai yra puikus būdas įtraukti grikius į savo mitybą – jie traškūs iš išorės, bet minkšti ir sultingi viduje. Kepsneliai idealiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o taip pat gali būti puikus užkandis bet kuriuo paros metu. Lengvai pagaminami keptuvėje, jie sutaupys jūsų laiką virtuvėje, bet tikrai nenuvils skonio atžvilgiu.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei norite eksperimentuoti, vietoje įprastų grikių galite naudoti raudonuosius grikius, kurie turi dar daugiau antioksidantų. Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu arba kviečių miltais, jei neturite alergijos glitimui. Vietoje vieno kiaušinio galite naudoti du kiaušinių baltymus, jei stebite cholesterolio kiekį, arba vieną šaukštą čia sėklų, sumaltų ir išmirkytų 3 šaukštuose vandens, jei laikotės veganiškos mitybos. Aliejų kepimui galite rinktis įvairių rūšių – tinka tiek alyvuogių, tiek kokosų, tiek saulėgrąžų aliejus.

Patiekalo gaminimo patarimai

Norint pasiekti geriausią rezultatą, grikius rekomenduojama mirkyti bent 2 valandas arba per naktį – taip jie taps minkštesni ir greičiau išvirs. Kepsnelių masė neturėtų būti per skysta – jei taip nutiktų, galite įdėti šiek tiek daugiau krakmolo. Keptuvė turėtų būti gerai įkaitinta prieš dedant kepsnelius, bet ne per karšta, kad jie nesudegtų iš išorės likus žaliems viduje. Geriausia kepti ant vidutinės ugnies, kol abiejose pusėse atsiras gražus auksinis atspalvis.

Ingredientai

    8-iems kepsneliams:
    • grikiai: 1 stiklinės
    • kukurūzų krakmolas: 3 šaukštų
    • kiaušiniai: 1
    • druska
    • pipirai
    • aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradedame procesą nuo grikių paruošimo – juos reikia gerai nuskalauti po tekančiu vandeniu, kol nubėgantis vanduo taps skaidrus.
  2. 2. Nuskalautus grikius užmerkiame šaltame vandenyje ir paliekame mirkti 2-4 valandas, o dar geriau – per naktį, jei turime pakankamai laiko.
  3. 3. Išmirkytus grikius nusunkiame ir sudedame į puodą. Užpilame dvigubu kiekiu vandens, įberiame žiupsnelį druskos ir verdame ant vidutinės ugnies, kol grikiai suminkštėja, bet nesubyra (apie 15-20 minučių).
  4. 4. Išvirusius grikius nusunkiame ir leidžiame jiems atvėsti iki kambario temperatūros.
  5. 5. Į didelį dubenį sudėsime atvėsusius grikius, įmušime kiaušinį, įdėsime kukurūzų krakmolą, pagal skonį įbersime druskos bei pipirų.
  6. 6. Visus ingredientus kruopščiai išmaišai rankomis arba mediniu šaukštu, kol gaunama vientisa masė. Jei masė per skysta, galima įdėti dar šiek tiek krakmolo.
  7. 7. Ant vidutinio karščio įkaitink keptuvę ir įpilk aliejaus.
  8. 8. Drėgnomis rankomis formuoji nedidelius kepsnelius (maždaug 1 cm storio) ir atsargiai dedi juos į įkaitintą keptuvę.
  9. 9. Kepsnelius kepk po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie įgaus gražią auksinę spalvą ir taps traškūs iš išorės.
  10. 10. Iškeptus kepsnelius dėk ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklinį aliejų.
  11. 11. Labai gardu patiekti su marinuotais burokėliais ir kokiu pamėgtu padažu. Taip pat labai tinka bulvių košė arba bulvytės fri, keptos orkaitėje.
Paprasti grikių kepsneliai, kepti keptuvėje
Ispaniškas konservuotų avinžirnių ir špinatų troškinys
(4)
Kepti baklažanai - patiks ne tik vegetarams!
(3)