Plovas su vištiena - orkaitėje

2025-03-25 Autorius oSkanu.lt

Plovas su vištiena - orkaitėje
Šis nuostabus plovas su vištiena orkaitėje yra puikus tradicinio plovo interpretacija, pritaikyta šiuolaikinei virtuvei. Nors ir nuo tikro plovo nemenkai skiriasi, šis variantas labai tinkamas gaminti namuose, orkaitėje. Gaminimo procesas yra daug greitesnis ir paprastesnis nei tradicinio plovo kazane. Tai puikus pasirinkimas šeimos vakarienei ar svečių vaišinimui, kai norite pateikti įspūdingą, tačiau nesudėtingai paruošiamą patiekalą. Ryžiai iškepa sultingi, o vištiena lieka minkšta ir aromatingai prieskoninga. Česnako galvutės suteikia patiekalui nepakartojamą aromatą, kuris sklinda po visus namus. Šis plovas su vištiena orkaitėje tikrai taps jūsų šeimos mėgstamiausiu patiekalu! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje vištienos krūtinėlės galite naudoti vištienos šlauneles be kaulų, kalakutienos krūtinėlę arba net jautieną, kiaulieną ar ėrieną, jei mėgstate stipresnio skonio plovą. 
  • Jei neturite kumino, galite naudoti kuminą ir kalendrą santykiu 1:1. 
  • Vietoje trijų rūšių ryžių mišinio tinka ir basmati ryžiai, jasminų ryžiai arba paprastas ilgagrūdis ryžiai. 
  • Česnakus galima pakeisti česnakų milteliais (1-2 arbatiniais šaukšteliais), tačiau tuomet neteksite to nuostabaus aromato, kurį suteikia orkaitėje keptos česnakų galvutės. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Ryžius būtinai gerai perplaukite, kad plovas nebūtų lipnus. Prieš dedant vištieną į keptuvę, įsitikinkite, kad aliejus pakankamai įkaitęs - taip vištiena gražiai apskrus ir išliks sultinga. Kad ryžiai būtų tobulai išvirti, vandens kiekį reguliuokite pagal ryžių rūšį - basmati ryžiams reikia mažiau vandens nei ilgagrūdiams. Orkaitės temperatūrą galima sumažinti iki 200 laipsnių ir kepti 1 val. 15 min., jei norite dar labiau minkštos mėsos. 

Ingredientai

    • Vištienos krūtinėlė: 1/2 vnt. (apie 300g) 
    • Morkos: 2 vidutinės (apie 200g) 
    • Ryžiai: 180g 
    • Česnakai: 2 galvutės 
    • Kuminas: 2 a.š. 
    • Malta saldžioji paprika: 2 a.š. 
    • Malta aitrioji paprika: 1 a.š. 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Augalinis aliejus: 3 v.š. 
    • Verdantis vanduo: apie 500-600 ml 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitę įkaitinsite iki 220 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Vištienos krūtinėlę nuplausite, nusausinsite ir supjaustysite vienodo dydžio kubeliais (maždaug 2x2 cm).
  3. 3. Morkas nuskusite ir supjaustysite plonomis juostelėmis arba sutarkuosite stambia tarka.
  4. 4. Česnakų galvutes nuplausite, bet nelupsite – tik nupjausite viršūnėles, kad kepant atsivertų aromatas.
  5. 5. Į gilią keptuvę įpilkite augalinio aliejaus ir stipriai įkaitinkite.
  6. 6. Aliejui įkaitus, sudėkite vištienos gabalėlius ir apkepkite juos iš visų pusių iki gražios auksinės spalvos, apie 5-7 minutes.
  7. 7. Tuomet į keptuvę suberkite morkas ir kepkite dar 3-4 minutes, kol jos šiek tiek suminkštės.
  8. 8. Beriame kuminą, maltą saldžiąją papriką, maltą aitriąją papriką, druską ir pipirus pagal skonį.
  9. 9. Viską gerai išmaišysite ir kepsite dar 2-3 minutes, kad prieskoniai atskleistų savo aromatus.
  10. 10. Ryžius kelis kartus kruopščiai perplaukite šaltu vandeniu, kol bėgantis vanduo taps visiškai skaidrus.
  11. 11. Keptuvės turinį perpilsite į karščiui atsparų kepimo indą.
  12. 12. Ant viršaus tolygiai užberkite nuplautus ryžius.
  13. 13. Užpilkite verdančiu vandeniu taip, kad vanduo apsemtų ryžius maždaug per 2 pirštų storį (apie 1,5-2 cm).
  14. 14. Ant ryžių paviršiaus įstatysite nuplautas česnakų galvutes.
  15. 15. Kepimo indą uždengsite sandariu dangčiu arba folija.
  16. 16. Indą įdėsite į įkaitintą orkaitę ir kepsite maždaug 60 minučių 220 laipsnių temperatūroje.
  17. 17. Iškepusį plovą paliksite pastovėti 10-15 minučių prieš patiekiant.
  18. 18. Prieš patiekiant, plovą švelniai išpurensite šakute, česnakus išspausite ir išmaišysite.
Vieno puodo vištienos ir daržovių troškinys
(1)
Virta vištienos dešra
(1)