Tikras plovas kazane su aviena

Autorius apie receptą

Lauke kazane pagamintas plovas tai patiekalas, kuriam vargu ar kas nors gali prilygti. Dažnai ir žiemą, kai žemė padengta sniego sluoksniu, o kvėpuojant kyla dideli karšto oro gūsiai, vyrai su dideliais mediniais šaukštais prie laužo gamina plovą..

Troškinys yra vienas populiariausių patiekalų žiemą. Riebus, sotus bei gardus - jis nepamainomas stalo atributas.

Kazanas tai platus ketaus katilas maistui gaminti. Pradėdami gaminti jame maistą, kazaną įkaitinkime, kad jame tolygiai pasiskirstytų karštis. Kazano gaminimo ypatumas tame, kad šis katilas tolygiai paskirsto šilumą maistui gaminantis ir labai ilgai jį išlaiko.

Net ir namuose kazane pagamintas plovas sušildys ir atneš kruopelytę Kaukazo saulės ir laužo dvelksmą. Pagardinkime jį savo mėgstamais prieskoniais, pakvieskime prie stalo didelį draugų ir artimųjų būrį ir ant didžiausios lėkštės patiekime nuostabųjį plovą.

Galimos ingredientų alternatyvos 

Nors tradicinis plovas gaminamas su aviena, šį patiekalą galima ruošti ir su kitomis mėsos rūšimis: 
Reklama

  • Vietoje avienos galima naudoti jautieną, kiaulieną arba vištienos šlaunelių mėsą.
  • Vegetariškai versijai tinka avinžirniai, lęšiai arba tofu kubeliai.
  • Ilgagrūdžius ryžius galima pakeisti basmati arba jasminų ryžiais, kurie taip pat puikiai sugeria skonius.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti saulėgrąžų, rapsų aliejumi arba ghee sviesto.
  • Jei neturite ziros (kumino), galite naudoti kmynus arba ciberžolę.
  • Česnako galvutę galima pakeisti česnako milteliais (1 arbatinis šaukštelis).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Ryžių plovimui skirkite pakankamai laiko – tai padeda pašalinti krakmolą ir padaro juos purumo.
  • Avienos gabalėlius geriausia rinktis su nedideliu riebalų kiekiu, pavyzdžiui, mentės arba šoninės dalį.
  • Prieš kepant mėsą, gerai įkaitinkite kazaną, kad mėsa gražiai apskrustų ir išlaikytų sultingumą.
  • Gaminant plovą, jokiu būdu nemaišykite ryžių su mėsa, kol patiekalas nebaigtas gamintis.
  • Jei neturite kazano, galite naudoti storą ketaus puodą arba puodą su storu dugnu.
  • Plovas tampa dar skanesnis, jei palaikysite jį uždengtą 15-20 minučių po gaminimo, kad skoniai geriau susijungtų.

Ingredientai

    • aviena: 500 gramų
    • svogūnai: 500 gramų
    • morkos: 300 gramų
    • ilgagrūdžiai ryžiai: 2 stiklinių
    • alyvuogių aliejus: 5 valgomųjų šaukštų
    • česnakas: 1 didelio
    • Prieskoniai: druska, pipirai, zira, malti kmynai, malta paprika

    Recepto paruošimas

  1. 1. Ryžius praplauname 5-6 kartus.
  2. 2. Mėsą (plovui galite pasirinkti ir kiaulieną ar jautieną) supjaustome nedideliais gabalėliais, svogūnus – skiltelėmis, morkas – šiaudeliais.
  3. 3. Kazane įkaitiname alyvuogių aliejų, įdedame vieną svogūną, supjaustytą į keturias dalis. Svogūnui patamsėjus jį išimame ir sudedame į kazaną mėsą (neprieskoniuotą).
  4. 4. Apkepame mėsą kol mėsa gražiai apskrus iš visų pusių.
  5. 5. Į kazaną suberiame supjaustytas morkas ir svogūnus ir viską kartu pakepame dar 5-10 minučių.
  6. 6. Įpilame į kazaną vandenį, kad jis apsemtų mėsos ir daržovių troškinį.
  7. 7. Pasūdome, įdedame visus prieskonius (plovo prieskonių mišinys gali būti labai skirtingas. Papildomai į plovą galite įdėti maltą kardamoną, raugerškio uogas, ciberžolę, nuo kurios plovas įgaus geltoną atspalvį ir naują skonį (ciberžolės nepadauginkite, kitaip plovas taps kartokas)) ir troškiname maždaug 15-20 minučių – iki vanduo išgaruos per pusę.
  8. 8. Sumažiname ugnį, troškinį tolygiai paskirstome kazane ir suberiame ryžius. Į vidurį įdedame visą (neskaidytą) česnaką, nuo kurio nulupame tik jo odelės viršutinį sluoksnį.
  9. 9. Ant ryžių labai atsargiai, stengdamiesi nepažeisti ryžių sluoksnio supilame vandenį. Vandens įpilame 1,5-2 centimetrus virš ryžių sluoksnio. Padidiname ugnį ir išgariname visą vandenį. Neuždengiame dangčiu.
  10. 10. Sumažiname ugnį, plovą keliose vietose praduriame medine mentele, uždengiame dangčiu ir pabaigiame gaminti (ryžius paragaujame). Jeigu ryžiai kietoki, galime įpilti dar šiek tiek vandens (karšto).
  11. 11. Plovas patiekiamas karštas ant didelės lėkštės, į vidurį įsmegiama česnako galvutė, kuri tapo minkšta ir gali būti labai skaniu plovo pagardu. Būtinai patiekiame daug prieskoninių žolelių: krapų, petražolių, kalendros.
  12. 12. Pašildytas plovas labai skanus ir kitą dieną. Skanaus :)
Tikras plovas kazane su aviena

Atsiliepimai

Plovas

Pamiršote po vandens nugarinimo uždengti ir leisti subręsti ryžiams.
Atsakyti

Machmudas

Ne Kaukazo, o Azijos:)
Atsakyti
Mėsos kukuliai turkiškai
(10)
Velingtono kepsnys
(3)