Tikras plovas kazane su aviena

2023-10-11 Autorius oSkanu.lt

Tikras plovas kazane su aviena
Lauke kazane pagamintas plovas tai patiekalas, kuriam vargu ar kas nors gali prilygti. Dažnai ir žiemą, kai žemė padengta sniego sluoksniu, o kvėpuojant kyla dideli karšto oro gūsiai, vyrai su dideliais mediniais šaukštais prie laužo gamina plovą..

Troškinys yra vienas populiariausių patiekalų žiemą. Riebus, sotus bei gardus - jis nepamainomas stalo atributas.

Kazanas tai platus ketaus katilas maistui gaminti. Pradėdami gaminti jame maistą, kazaną įkaitinkime, kad jame tolygiai pasiskirstytų karštis. Kazano gaminimo įpatumas tame, kad šis katilas tolygiai paskirsto šilumą maistui gaiminantis ir labai ilgai jį išlaiko.

Net ir namuose kazane pagamintas plovas sušildysir atneš kruopelytę Kaukazo saulės ir laužo dvelksmą. Pagardinkime jį savo mėgstamais prieskoniais, pakvieskime prie stalo didelį draugų ir artimųjų būrį ir ant didžiausios lėkštės patiekime nuostabųjį plovą.

Ingredientai

    • aviena: 500 gramų
    • svogūnai: 500 gramų
    • morkos: 300 gramų
    • ilgagrūdžiai ryžiai: 2 stiklinių
    • alyvuogių aliejus: 5 valgomųjų šaukštų
    • česnakas: 1 didelio
    • Prieskoniai: druska, pipirai, zira, malti kmynai, malta paprika

    Recepto paruošimas

  1. 1. Ryžius praplauname 5-6 kartus.
  2. 2. Mėsą (plovui galite pasirinkti ir kiaulieną ar jautieną) supjaustome nedideliais gabalėliais, svogūnus – skiltelėmis, morkas – šiaudeliais.
  3. 3. Kazane įkaitiname alyvuogių aliejų, įdedame vieną svogūną, supjaustytą į keturias dalis. Svogūnui patamsėjus jį išimame ir sudedame į kazaną mėsą (neprieskoniuotą).
  4. 4. Apkepame mėsą kol mėsa gražiai apskrus iš visų pusių.
  5. 5. Į kazaną suberiame supjaustytas morkas ir svogūnus ir viską kartu pakepame dar 5-10 minučių.
  6. 6. Įpilame į kazaną vandenį, kad jis apsemtų mėsos ir daržovių troškinį.
  7. 7. Pasūdome, įdedame visus prieskonius (plovo prieskonių mišinys gali būti labai skirtingas. Papildomai į plovą galite įdėti maltą kardamoną, raugerškio uogas, ciberžolę, nuo kurios plovas įgaus geltoną atspalvį ir naują skonį (ciberžolės nepadauginkite, kitaip plovas taps kartokas)) ir troškiname maždaug 15-20 minučių – iki vanduo išgaruos per pusę.
  8. 8. Sumažiname ugnį, troškinį tolygiai paskirstome kazane ir suberiame ryžius. Į vidurį įdedame visą (neskaidytą) česnaką, nuo kurio nulupame tik jo odelės viršutinį sluoksnį.
  9. 9. Ant ryžių labai atsargiai, stengdamiesi nepažeisti ryžių sluoksnio supilame vandenį. Vandens įpilame 1,5-2 centimetrus virš ryžių sluoksnio. Padidiname ugnį ir išgariname visą vandenį. Neuždengiame dangčiu.
  10. 10. Sumažiname ugnį, plovą keliose vietose praduriame medine mentele, uždengiame dangčiu ir pabaigiame gaminti (ryžius paragaujame). Jeigu ryžiai kietoki, galime įpilti dar šiek tiek vandens (karšto).
  11. 11. Plovas patiekiamas karštas ant didelės lėkštės, į vidurį įsmegiama česnako galvutė, kuri tapo minkšta ir gali būti labai skaniu plovo pagardu. Būtinai patiekiame daug prieskoninių žolelių: krapų, petražolių, kalendros.
  12. 12. Pašildytas plovas labai skanus ir kitą dieną. Skanaus :)

Plovas

Pamiršote po vandens nugarinimo uždengti ir leisti subręsti ryžiams.
Atsakyti

Machmudas

Ne Kaukazo, o Azijos:)
Atsakyti
Troškinta triušiena su daržovėmis
(2)
Senovinis tarybinis kiaulienos guliašas su bulvių koše
(125)