Vištienos kepsnys su prancūzišku bulvių apkepu - dauphinoise

2023-10-20 Autorius oSkanu.lt

Vištienos kepsnys su prancūzišku bulvių apkepu - dauphinoise
Tiesą pasakius, tokį prancūzišką bulvių apkepą drąsiai galite valgyti ir vieną. Jam visiškai nereikia jokių "draugų", nes šis patiekalas gražus ir skanus pats sau. Ta fantastiška bulvių ir grietinėlės skanybė! Tačiau pridėjus vištienos kepsnį su šonine turėsite vakarienę tarsi restorane. Labai rekomenduoju. :)

Pagaminti tokį apkepą užtrunka kiek ilgiau nei išvirti bulvių košę, bet tikrai verta pasistengti, nes pastangas būtinai apvainikuos valgančiųjų ovacijos. Prie šio patiekalo, žinoma, reikia kokio nors padažo. Rekomenduoju išmėginti, pagamintą iš smulkiai supjaustyto ir pakepinto poro, su garstyčiomis, baltu vynu ir grietinėle. Šeimos nariai (ar užsukę svečiai) tikrai neįsižeis paragavę tokių skanumynų.

Ingredientai

    Kepsniui: 
    Bulvių apkepui:
    • bulvės: 1 kilogramo
    • svogūnai: 2 vidutinio dydžio
    • grietinėlė: 200 mililitrų
    • pienas: 250 mililitrų
    • česnakas: 1 skiltelės
    • lauro lapai: 1
    • druska
    • pipirai
    Padažui:
    • sviestas: šiek tiek
    • porai: 1
    • baltas vynas: 150 mililitrų
    • grietinėlė: 100 mililitrų
    • garstyčios: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia apkepui nuskutame bulves ir jas supjaustome kaip įmanoma plonesniais apskritimais.
  2. 2. Plonais pusžiedžiais supjaustome svogūnus.
  3. 3. Bulves ir svogūnus sudedame į puodą, suberiame susmulkintą česnako skiltelę, užpilame pienu ir grietinėle, kaip reikiant pasūdome.
  4. 4. Įdedame lauro lapą ir kaitiname ant nedidelės kaitros, kol viskas pradės kunkuliuoti, o bulvės ir svogūnai - minkštėti. Tai trunka maždaug 10-15 minučių.
  5. 5. Visą puodo turinį sukrečiame į indą, skirtą kepti. Renkamės aukštesniais kraštais, kad apkepas būtų mažiausiai 5-6 centimetrų storio.
  6. 6. Iš masės išimame lauro lapą.
  7. 7. Apkepą kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 60 minučių, kol bulvės galutinai suminkštės, o apkepo viršus - paruduos.
  8. 8. Imame ruošti vištieną - krūtinėles pabarstome pipirais ir apsukame šoninės juostelėmis.
  9. 9. Sudedame į indą, skirtą kepti arba skardą ir dedame į orkaitę maždaug 25 minutėms.
  10. 10. Padažas: Nuplauname ir plonais žiedais supjaustome porą.
  11. 11. Į keptuvę įdedame truputį sviesto ir porą lengvai apkepiname. Daržovės gabaliukus galima pagardinti čiobrelio šakele.
  12. 12. Kai jau poras truputį suminkštėja - tai nutinka po maždaug 5 minučių, į keptuvę supilame vyną ir leidžiame kaip reikiant jam pakunkuliuoti. Vyno turėtų likti vos trečdalis, kitaip tariant, poro gabaliukai turėtų likti nedideliame skysčio kiekyje, jokiais būdais ne plaukioti jame.
  13. 13. Į padažą įdedame vieną šaukštelį garstyčių ir supilame grietinėlę. Viską pakaitiname. Nepamirštame pasūdyti.
  14. 14. Patiekiame ir skanaujame!
Vištienos gabalėliai su medaus padažu
(1)