Pomidorų panzanella salotos su burrata 🍞

2025-03-31 Autorius oSkanu.lt

Pomidorų panzanella salotos su burrata 🍞
Autentiška itališka panzanella – tai tradicinis Toskanos regiono patiekalas, kurio pagrindą sudaro duona ir prinokę pomidorai. Šios salotos yra tobulas vasaros patiekalas, kai pomidorai yra patys skaniausi ir sultingiausi. Panzanella istorija siekia XVI amžių, kai italų ūkininkai ieškojo būdų, kaip sunaudoti sudžiūvusią duoną. Mūsų recepte naudojame šviežią ciabatta, kurią paskrudiname orkaitėje, taip suteikdami patiekalui traškumo ir sotumo. 

Šios pomidorų panzanella salotos su burrata – tai puikus lengvos vakarienės ar pietų pasirinkimas karštą vasaros dieną. Burrata sūris, kurio vidus yra kreminės konsistencijos, puikiai papildo traškią duoną ir sultingus pomidorus. Vos keli kokybiški produktai ir šiek tiek meilės – tiek tik tereikia šiam patiekalui. Skonį sunku apibūdinti, reikia paragauti 👌🏼 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite ciabatta duonos, galite naudoti kitą kokybišką duoną – bagete, sourdough ar tradicinę duoną
  • Vietoje burrata sūrio galima naudoti mocarelą arba fetos sūrį
  • Neturint balto ar raudono vyno acto, galima naudoti obuolių actą arba citrinos sultis. 
  • Jeigu neturite Dijon garstyčių, galite naudoti medaus ir garstyčių mišinį arba praleisti šį ingredientą. 
  • Kaparėlius galima pakeisti marinuotais agurkėliais, o alyvuoges – saulėje džiovintais pomidorais

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Geriausi rezultatai gaunami naudojant įvairių rūšių ir spalvų pomidorus – vyšninius, slyvinius, beef ar heirloom. Taip salotos bus ne tik skanesnės, bet ir gražiau atrodys. 
  • Duoną geriausia paskrudinti tik prieš pat maišant su kitais ingredientais, kad ji išliktų traški, bet spėtų įsigerti pomidorų sultis ir padažą. 
  • Prieš patiekdami, palikite salotas pastovėti bent 30 minučių, kad skoniai susijungtų. 
  • Burrata sūrį reikėtų dėti tik prieš pat patiekiant, kad jis išliktų šviežias. 

Ingredientai

    • Įvairūs pomidorai: 600 g
    • Ciabatta duona: 250 g
    • Alyvuogių aliejus: 100 ml + 2 v.š.
    • Česnako skiltelės: 2 vnt.
    • Dijon garstyčios: 1/2 a.š.
    • Balto arba raudono vyno actas: 2 v.š.
    • Svogūnas, saldus ar raudonas: 1 vidutinio dydžio
    • Druska: pagal skonį
    • Juodi pipirai: pagal skonį
    • Kaparėliai: 2 v.š. (neprivaloma)
    • Kalamata alyvuogės: 100 g (neprivaloma) 
    • Burrata sūris: 200 g
    • Šviežias bazilikas: keletas lapelių 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
  2. 2. Ciabatta duoną reikia supjaustyti arba suplėšyti maždaug kasnio dydžio gabaliukais.
  3. 3. Duonos gabaliukus būtina dosniai apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir įtrinti su viena išspausta česnako skiltele.
  4. 4. Tuomet kruopščiai permaišykite, kad aliejus ir česnakas padengtų visus duonos gabaliukus.
  5. 5. Paruoštą duoną paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol duona taps traški ir lengvai paruduos.
  6. 6. Išėmę iš orkaitės, leiskite duonai šiek tiek atvėsti, tačiau nepalikite jos visiškai atvėsti.
  7. 7. Įvairius pomidorus supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais, smulkesnius pomidorus galima pjaustyti pusiau.
  8. 8. Supjaustytus pomidorus gausiai pabarstykite druska ir palikite dubenyje apie 15 minučių, kad išsiskirtų pomidorų sultys.
  9. 9. Tuo metu paruošite padažą: sumaišysite dijon garstyčias, actą, 100 ml alyvuogių aliejaus, žiupsnį šviežiai maltų juodų pipirų, smulkiai sutrintą antrą česnako skiltelę ir smulkiai supjaustytą svogūną.
  10. 10. Visus padažo ingredientus reikės energingai išplakti šakute arba suplakti mažame indelyje, kad susidarytų vientisa emulsija.
  11. 11. Kai pomidorai išskirs sultis, o duona bus šiek tiek atvėsusi, viską sudėkite į didelį dubenį.
  12. 12. Užpilkite paruoštu padažu ir švelniai, bet kruopščiai išmaišykite.
  13. 13. Jei naudojate, įdėkite kaparėlius ir susmulkintas kalamata alyvuoges.
  14. 14. Palikite salotas maždaug 30 minučių kambario temperatūroje, kad duona įsigertų skysčius ir suminkštėtų, o visi ingredientai pasimarinuotų.
  15. 15. Prieš patiekdami, burrata sūrį atsargiai rankomis suplėšykite į kelias dalis ir išdėliokite ant salotų viršaus.
  16. 16. Papuoškite šviežio bazilikų lapeliais ir, jei reikia, papildomai pašlakstykite alyvuogių aliejumi.