Raudonėlių pesto padažas yra puiki alternatyva tradiciniam bazilikų pesto, ypač ankstyvą pavasarį, kai daržuose dar tik prasideda žalumynų sezonas. Raudonėliai, dar vadinami oregano, pasižymi intensyviu, šiek tiek aštresniu skoniu nei bazilikai, todėl sukuria visiškai naują pesto padažo interpretaciją. Šis padažas puikiai tinka prie makaronų, gali būti naudojamas kaip užtepėlė ant skrudintų duonos riekelių ar kaip pagardas prie keptos mėsos ar žuvies patiekalų. Raudonėlių pesto – tai greitai paruošiamas, aromatingas ir skanus padažas, kuris pakeis bet kurio patiekalo skonį ir suteiks jam viduržemio jūros virtuvės prieskonį.
Galimos ingredientų alternatyvos
Recepte galima atlikti keletą pakeitimų pagal turimus produktus ar skonį:
- Vietoje anakardžių riešutų galima naudoti kedro riešutus, graikinius riešutus ar net saulėgrąžų sėklas.
- Kietojo sūrio vietoje tinka parmezanas, grana padano, pecorino arba džiovintas lietuviškas fermentinis sūris.
- Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapsų aliejumi, nors tai šiek tiek pakeis galutinį skonį.
- Jei neturite šviežių raudonėlių, galite naudoti ir džiovintus (apie 3-4 g), tačiau tuomet rekomenduojama įdėti daugiau aliejaus, kad padažas išliktų tinkamos konsistencijos.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai Gaminant raudonėlių pesto, svarbu atkreipti dėmesį į keletą dalykų:
- Raudonėlius geriausia rinkti anksti ryte, tuomet juose daugiausia eterinių aliejų.
- Prieš smulkinant riešutus, juos rekomenduojama šiek tiek pakepinti sausoje keptuvėje – tai suteiks padažui gilesnį, riešutinį skonį.
- Jei mėgstate labiau tirštą pesto, naudokite mažiau aliejaus; jei skystesnį – įpilkite daugiau.
- Padažą galima laikyti šaldytuve iki 5 dienų, tačiau rekomenduojama ant viršaus užpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, kad paviršius neoksiduotųsi.
- Norėdami išgauti intensyvesnį skonį, leiskite padažui pastovėti šaldytuve bent valandą prieš patiekimą.