Senovinis trupininis pyragas su uogiene

2025-04-09 Autorius oSkanu.lt

Senovinis trupininis pyragas su uogiene
Kodėl šis trupininis pyragas yra senovinis? Nes jį radau savo močiutės užrašuose, o juose nurodyta, kad receptas nurašytas iš "Šeimininkės vadovas, 1963 metų leidimo". Tad jame ingredientai tikrai paprasti, kuriuos būdavo ne taip sunku gauti anais laikais. Nusprendžiau išmėginti pagaminti - tikrai nenuvylė. Nuostabus pyragas prie kavos ar arbatos puodelio. Pasilepinam!
Reklama
Ad Placeholder

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Miltai: galima naudoti ne tik įprastus kvietinius miltus, bet ir speltų miltus arba pakeisti dalį miltų (apie 100 gramų) avižiniais ar grikių miltais, kad gautumėte riešutinį skonį.
  • Sviestas: jei norite lengvesnės versijos, galite pakeisti dalį sviesto (iki 50 gramų) grietine arba natūraliu jogurtu, tačiau tuomet tešla bus minkštesnė.
  • Cukrus: miltinį cukrų galima pakeisti rudu cukrumi, kuris suteiks karamelizuotą skonį, arba medumi (naudokite 200 gramų medaus vietoje 250 gramų cukraus).
  • Uogienė: nors recepte minima juodųjų serbentų uogienė, puikiai tiks bet kokia namų gamybos uogienė – braškių, aviečių, slyvų ar obuolių. Galima naudoti ir šviežias uogas, sumaišytas su trupučiu cukraus ir krakmolo.
  • Prieskoniai: be vanilinio cukraus ir citrinos žievelės, galima įdėti šiek tiek cinamono, kardamono ar muskato riešuto.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Norint pasiekti tobulą rezultatą, verta atkreipti dėmesį į šiuos niuansus:
 
  • Tešlai itin svarbu, kad sviestas būtų minkštas, bet ne ištirpęs - išimkite iš šaldytuvo bent valandą prieš gamindami.
  • Prieš dedant tešlą į šaldytuvą, suvyniokite ją į maistinę plėvelę, kad nesusiformuotų plutelė.
  • Jei norite dar traškesnio viršaus, tarkuotus tešlos trupinius galite trumpai pakepinti sausoje keptuvėje.
  • Uogienės sluoksnis neturėtų būti per storas, kitaip kepant gali išbėgti ir sudegti orkaitėje - rekomenduojamas storis apie 1 cm.
  • Patikrinkite, ar pyragas iškepęs, įbesdami medinį pagaliuką - jis turi išlįsti sausas.
  • Prieš pjaustydami, leiskite pyragui pilnai atvėsti, kad jis geriau išsilaikytų.

Ingredientai

    35x25 centimetrų dydžio kepimo formai:
    • miltai: 500 gramų
    • miltinis cukrus: 250 gramų
    • kiaušiniai: 3
    • sviestas: 200 gramų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • citrinos žievelė: iš 1 vnt.
    • vanilinis cukrus
    • uogienė: ~300-400 gramų (reguliuojame pagal savo skonį)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių sviestą išsukame su cukraus pudra bei vaniliniu cukrumi, sudedame išplaktus kiaušinius ir tarkuotą citrinos žievelę, gerai išmaišome.
  2. 2. Tuomet sudedame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
  3. 3. Tada suminkome vientisą tešlą, jeigu tešlą ant viršaus tarkuosime, pusę jos padedame į šaldymo kamerą bent pusvalandžiui.
  4. 4. Po to kepimo formą padengiame su kepimo popieriumi bei riešuto dydžio gabaliukais išklojame formą, sudedame uogienę (aš šį kartą naudojau juodųjų serbentų) bei užtarkuojame arba uždėliojame gabaliukais trupintą tešlą.
  5. 5. Galiausiai kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių.
  6. 6. Pjaustome ir mėgaujamės!
Senovinis trupininis pyragas su uogiene
Senovinis trupininis pyragas su uogiene

Atsakinėjama į Komentarą

Morkų pyragas su varškės kremo pertepimu
(8)