Skaniausi Kėdainių blynai, kepti orkaitėje

2025-04-18 Autorius oSkanu.lt

Skaniausi Kėdainių blynai, kepti orkaitėje
Kėdainių blynai yra vienas populiariausių ir labiausiai lietuvių mėgstamų patiekalų, ypač šaltuoju metų laiku. Tradiciškai gaminami keptuvėje, tačiau šiandien dalinamės patobulinta versija – kepamais orkaitėje. Tai sveikesnis pasirinkimas, nes nereikia naudoti daug aliejaus, o blynai tampa traškūs išorėje ir minkšti viduje. Tai puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek pietums ar net vakarienei. Juos galima pagardinti grietine, jogurtu ar obuolių tyre.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bulvės: galima keisti saldžiosiomis bulvėmis, morkomis ar moliūgais, kad suteiktumėte kitokį skonį.
  • Kvietiniai miltai: galite naudoti avižinius ar viso grūdo miltus, kad blynai būtų sveikesni.
  • Kiaušiniai: jeigu laikotės veganiškos mitybos, vietoje kiaušinių galima naudoti maltas linų sėklas su vandeniu.
  • Svogūnai: jei norite švelnesnio skonio, galima naudoti porus ar šalotinius svogūnus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Kad blynai būtų tobulai traškūs išorėje ir minkšti viduje, svarbu gerai nusausinti tarkuotas bulves, kad neliktų perteklinio skysčio. 
  • Taip pat rekomenduojama naudoti kepimo popierių arba lengvai patepti skardą aliejumi, kad blynai nepriliptų. 
  • Kepant orkaitėje, svarbu per vidurį kepimo juos apversti, kad abi pusės tolygiai apskrustų.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis visame recepte: ~1200 kcal 
  • Kalorijos vienai porcijai (iš 4): ~300 kcal 

Ingredientai

    • Bulvės: 500 g
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Kvietiniai miltai: 3 valg. šaukštai
    • Druska: 1 arbat. šaukštelis
    • Juodieji pipirai: 1/2 arbat. šaukštelio
    • Augalinis aliejus: 1 valg. šaukštas (kepti orkaitėje)
    • Grietinė: pagal skonį (patiekimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Bulves nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite.
  2. 2. Tarkuotas bulves sudėkite į marlės audinį ar virtuvinį rankšluostį ir stipriai nuspauskite, kad pašalintumėte perteklinį skystį.
  3. 3. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
  4. 4. Dubenyje sumaišykite tarkuotas bulves, svogūną, kiaušinius, miltus, druską ir pipirus.
  5. 5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi.
  6. 6. Iš paruoštos masės formuokite nedidelius blynelius ir dėkite juos ant kepimo skardos.
  7. 7. Įįkaitinkite orkaitę iki 200°C ir kepkite blynus apie 15 minučių.
  8. 8. Apverskite blynus ir kepkite dar 15 minučių, kol jie taps auksinės spalvos.
  9. 9. Ištraukus iš orkaitės, leiskite blynams kelias minutes atvėsti.
  10. 10. Patiekite su grietine ar kitais pasirinktais priedais.
Citrininis blynų tortas
(4)
Lietiniai blyneliai su triušienos ir daržovių įdaru
(1)
Veganiški amerikietiški blyneliai
(1)
Blynai su avižiniais miltais
(3)
Lietiniai blynai su varške
(11)