Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su varške ir obuoliais

2025-01-31 Autorius oSkanu.lt

Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su varške ir obuoliais
Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su varške ir obuoliais yra puikus pasirinkimas tiek greitam desertui, tiek vaišėms, kai norisi pagaminti kažką skanaus be didelių pastangų. Traškūs, lengvi, su kremine varškės tekstūra ir natūraliu obuolių saldumu, šie pyragaičiai patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems. Jie puikiai dera su puodeliu arbatos ar kavos, o juos paruošti gali net ir virtuvėje mažiau patyrę gamintojai. Be to, šis desertas turi palyginti nedaug kalorijų, tad galima juo mėgautis be didelės sąžinės graužatį!

Galimos ingredientų alternatyvos

Jeigu norite šiek tiek pakeisti šio recepto skonį ar prisitaikyti prie savo mitybos ypatumų, galite naudoti šias alternatyvas:

  • Varškė: Vietoje tradicinės 9% riebumo varškės galima naudoti liesesnę (5% ar net 2%) arba riebesnę (12-15%) varškė. Taip pat puikiai tiks rikota ar kreminė varškė.
  • Saldikliai: Jeigu norite sveikesnės alternatyvos, cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba eritritoliu.
  • Obuoliai: Vietoje obuolių galima naudoti kriaušes arba persikus.
  • Tešla: Jeigu norite pagaminti sveikesnės versijos pyragaičius, galite rinktis pilno grūdo sluoksniuotą tešlą.
  • Krakmolas: Vietoje kukurūzų krakmolo galite naudoti bulvių krakmolą arba tiesiog papildomai dėti miltų.

Patiekalo gaminimo patarimai

Kad pyragaičiai būtų kuo skanesni, verta laikytis kelių paprastų patarimų:

  • Prieš kepant pyragaičius, svarbu gerai užspausti kraštus, kad kepant neištekėtų įdaras.
  • Jeigu norite dar labiau pabrėžti obuolių skonį, galite įdarui pridėti žiupsnelį cinamono ar muskato riešuto.
  • Kad sluoksniuota tešla kepimo metu išliktų traški, būtina orkaitė iš anksto gerai įkaitinti.
  • Pyragaičiai bus dar skanesni, jei patieksite juos su vaniliniu ledais arba lengvai pabarstysite cukraus pudra.

Kalorijos

Visas receptas turi apie 1250 kcal, o vienas pyragaitis (jei gaminama 4 porcijos) sudaro apie 312 kcal

Ingredientai

    • Sluoksniuota tešla: 1 pakelis (apie 250 g)
    • Varškė (9% riebumo): 180 g
    • Cukrus: 2 valg. šaukštai
    • Vanilinis cukrus: 1 arbat. šaukštelis
    • Kiaušinio trynys (įdarui): 1 vnt.
    • Obuolys (tarkuotas): 1 vnt.
    • Kukurūzų krakmolas: 1 arbat. šaukštelis
    • Kiaušinio trynys (aptepimui): 1 vnt.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite orkaitę. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C, kad kepimo metu tešla tinkamai išsipūstų ir taptų traški.
  2. 2. Paruoškite įdarą. Dubenyje sumaišykite varškę su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušinio tryniu. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
  3. 3. Tuomet įdėkite tarkuotą obuolį ir kukurūzų krakmolą, vėl gerai išmaišykite.
  4. 4. Paruoškite tešlą. Sluoksniuotą tešlą iškočiokite ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir supjaustykite kvadratais arba stačiakampiais, priklausomai nuo pageidaujamos pyragaičių formos.
  5. 5. Formuokite pyragaičius. Ant kiekvieno tešlos gabalėlio dėkite po vieną šaukštą paruošto įdaro.
  6. 6. Užlipdykite tešlos kraštus ir sandariai užspauskite, kad kepant neišbėgtų įdaras.
  7. 7. Aptepkite kiaušinio tryniu. Pyragaičius aptepkite plaktu kiaušinio tryniu, kad kepant jie gražiai apskrustų.
  8. 8. Kepkite. Paruoštus pyragaičius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite orkaitėje apie 20 minučių, kol jie taps auksinės spalvos.
  9. 9. Patiekite. Pyragaičius palikite truputį atvėsti ir patiekite su arbata, kava arba vaniliniais ledais.
  10. 10. Santrauka: Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su varške ir obuoliais yra nesudėtingas, bet be galo skanus desertas, tinkantis tiek kasdieniams pasimėgavimams, tiek ypatingoms progoms. Traški sluoksniuota tešla, kreminis varškės įdaras ir gaivus obuolių skonis puikiai dera tarpusavyje.
Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su varške ir obuoliais
Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su varške ir obuoliais
Tarta su varške ir apelsinais
(2)
Struffoli - Itališkas desertas
(1)