Mano karta tikrai užaugo, valgydama manų košę, ją virė visi: močiutės ir mamos, ji buvo neišvengiama darželių, mokyklų, vaikų stovyklų bei ligoninių raciono dalis. Tuomet nepažinojau nė vieno vaiko, kuris būtų netoleravęs gliuteno (kas išvis buvo girdėjęs tokį pasakymą?), ir nė vieno suaugėlio, kuris būtų sakęs, jog valgyti manų košę yra nesveika. Bet natūralu, kad keičiasi laikai ir to pasekoje auga kitokie vaikai ir kinta požiūriai. Daugybė mažylių alergiški kasdieniniams produktams, o gydytojai manų košę linkę nurašyti į nuostolius.
Aš pati manų košės atžvilgiu esu konservatyvi: manau, kad mūsų prekybos centruose yra žymiai kenksmingesnių produktų už manų kruopas. Todėl retkarčiais be mažiausio sąžinės graužimo išverdu puodą manų košės, kurią pusryčiams ar vakarienei valgo visa mano šeimyna. Dažniausiai tai būna pats paprasčiausias manų košės variantas, pagardinta cukrumi ir cinamonu, o vasarą su uogomis. Bet kartais, pasižiūrėjusi į mūsų šiaurinius kaimynus, ją kiek paįvairinu.
Skandinavai, pirmiausiai suomiai, labai mėgsta manus ir naudoja juos ne vien košei, bet ir, pavyzdžiui, orkaitėje keptiems blynams. Be įprastos, baltos manų košės jie verda ir rausvą (su uogų sultimis) bei šokoladinę manų košę. Regis, pastaroji yra suomių išradimas - bent jau jie taip teigia, sakydami, kad šis patiekalas mažų mažiausia XX a. pradžioje pasirodė. Šiais laikais suomiai šokoladinės manų košės mišinį pardavinėja popierinėse pakuotėse ir nepamiršta pabrėžti, kad jos neturi švedai ir perka šį produktą iš Suomijos. Bet man nelabai suprantama, kodėl reikėtų važiuoti į užsienį, norint išsivirti šokoladinę manų košę, juk be įprastų ingredientų į ją papildomai įdedama tik keli šaukštai kakavos. O savo virtuvėje patiems susimaišyti manų kruopas, cukrų bei kakavą, regis, ypatingų įgūdžių nereikia. Bet aišku, kiekvienam savo.
Reklama
Taigi, pačią svarbiausią ir slapčiausią šokoladinės manų košės gaminimo dalį jau atskleidžiau. Žemiau pateiksiu receptą, pagal kurį manų košę verdu aš, bet jums siūlau naudoti tokį, kokį esate įpratę ir kuris jums labiausia patinka. Mano šeima mėgsta vidutinio tirštumo košę, kai manų kruopų ir pieno proporcija yra maždaug 1:5. Bet jei jums gardžiau valgyti tirštesnę arba skystesnę košę, tai ir virkite kokios norisi. Vienintelis dalykas, kurį primygtinai rekomenduoju - būtinai įdėti į manų košę gerą žiupsnį druskos, nesvarbu, ar košė būtų šokoladinė, ar balta. Druska labai pagerina košės skonį, įdėjus druskos, reikia mažiau cukraus, o saldumas neįkyri. Na, o dėl šokoladinės manų košės, tai atsiminkite, kad į kokybišką šokoladą dažnai dedama jūros druskos. Ir ne be reikalo.