Šokoladinis grietininis tortas | Receptas

2017-10-17 Autorius Baking Secrets

Šokoladinis grietininis tortas | Receptas
Nurodyti ingredientų kiekiai yra 20 centimetrų kepimo formai.

Ingredientai

    Biskvitui:
    • juodasis šokoladas: 100 gramų (bent 54% kakava)
    • sviestas: 120 gramų
    • kiaušiniai: 4
    • rudas cukrus: 220 gramų
    • miltai: 170 gramų
    • kakava: 30 gramų
    • kepimo milteliai: 1,5 šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • cinamonas: žiupsnelio
    • vaniles ekstraktas: 1 šaukštelio
    • kefyras: 200 mililitrų
    Kremui:
    • grietinė: 400 mililitrų (30% riebumo)
    • juodas šokoladas: 300 gramų (bent 54% kakava)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių temperatūros. Kepimo popieriumi išklojame dvi 20 centimetrų kepimo formas.
  2. 2. Tuomet kiaušinius sumušame į didelį dubenį, suberiame cukrų, vanilę bei gerai išplakame plaktuvu (maždaug 7 minutes), kol masė padidės keletą kartų.
  3. 3. Tada sviestą bei sulaužytą šokoladą sudedame į dubenėlį, pastatome jį ant puodo su verdančiu vandeniu bei viską ištirpiname kas kartą vis pamaišydamos.
  4. 4. Po to į kiaušinių masę palengva nuolatos plakdamos supilame šokolado bei sviesto mišinį. Išplakame iki vientisos masės.
  5. 5. Miltus, kakavą, druską, kepimo miltelius, cinamoną sumaišome bei įsijojame į šokoladinę masę. Įmaišome mentele.
  6. 6. Supilame kefyrą, atsargiai viską išmaišome mentele iki vientisos masės.
  7. 7. Tešlą padaliname dviem kepimo formoms bei kepame maždaug 20–30 minučių (tikriname mediniu pagaliuku). Išimame iš orkaitės bei biskvitus visiškai atvėsiname. Vėliau kiekvieną jų perpjauname pusiau.
  8. 8. Kremui šokoladą sulaužome gabaliukais, sudedame į dubenį bei pastatome jį ant puodo su verdančiu vandeniu. Šokoladą ištirpdiname. Kitame puodelyje pašildome grietinę, kad nebūtų šalta. Nukeliame nuo ugnies. Į grietinę maišydamos supilame šokoladą, išmaišome iki vientisos masės.
  9. 9. Surenkame tortą. Į torto formą dedame vieną biskvitą, tepame kremo, tuomet vėl dedame biskvitą bei vėl tepame kremo. Sluoksniuojame taip, kol surenkame visą tortą. Pasiliekame kremo viršui bei šonams aptepti. Palaikome tortą 60 minučių formoje, išimame iš formos, aptepame likusiu kremu, papuošiame. Skanaujame!
  10. 10. Pastaba: Kad biskvitas pavyktų, reikia gerai išplakti kiaušinius plaktuvu. Plakame maždaug 7 minutes, kol masė padidės kelis kartus, o pakėlus plaktuvo antgalius susiraitys kaspinai. Sausus produktus sumaišome dubenyje, kad viskas tolygiai pasiskirstytų, bei įsijojame į masę, kad būtų puri. Tešlos nepermaišome. Maišome tiek, kad viskas susijungtų į vientisą masę. Biskvitų neperkepame, kad nebūtų sausi. Orkaitės durelių be reikalo nedarinėjame. Aš visada stebiu, kaip biskvitai kepa. Jei biskvitai gerai iškilę, pageltę (parudavę), o jų kraštai pradeda atšokti nuo formos, tai jau ženklas, jog reikia tikrinti, ar jie iškepė.
  11. 11. Pastaba: Pjaustome tik visiškai atvėsusius biskvitus. Išėmusi iš orkaitės, dažniausiai biskvitus palieku bent 5 minutėms formose. Tada apipjaunu kraštus peiliu, išimu iš formos, nulupu popierių bei atvėsinu ant grotelių. Dažniausiai jau po 60 minučių ar trupučio daugiau biskvitus perpjaunu per pusę arba į keturias dalis.
  12. 12. Pastaba: Kaip gražiai perpjauti biskvitą pusiau? Reikia aštraus ilgo peilio (pavyzdžiui, skirto duonai). Biskvitą pasidedu ant lygaus paviršiaus (dažnai ant kvadratinių grotelių, man taip patogiau, bet galima ir ant stalo), ant biskvito centro dedu kairės rankos delną, kita ranka padarau nedidelę įpjovą peiliu, su delnu suku biskvitą ratu, o kita ranka pjaunu peiliu. Taip po truputį, atsargiai sukdama, pjaunu vis giliau, kol perpjaunu pusiau. Jei biskvitas trapesnis, jo vieną sluoksnį nukeliu ir peiliu, ir torto mentele, kad nesutrūktų.
  13. 13. Pastaba: Gaminant kremą svarbu, kad grietinė nebūtų šalta, nes sumaišius su karštu šokoladu ji sušoks bei kremas nepavyks. Grietinę truputį pašildome, nereikia labai įkaitinti arba užvirinti (irgi bus negerai), šildome tiek, kad įkišę švarų pirštą jaustumėte, jog šilta. Šokoladą palengva supyliau į grietinę viską maišydama šluotele.
  14. 14. Pastaba: Kadangi šis kremas vėsdamas stingsta, o įdėjus į šaldytuvą šokoladas praranda blizgesį ir tampa matinės spalvos, tortą sutepiau formoje ir palikau virtuvėje, ant spintelės, valandai, kad pastovėtų. Tuomet išėmiau iš formos, aptepiau visą tortą likusiu kremu ir papuošiau. Mano nuotraukos darytos būtent iš karto aptepus ir dar tortui nebūnant šaldytuve. Ragavome iškart, jis dar buvo minkštas, kremas nesustingęs. Ilgiau pastovėjęs ar pabuvęs šaldytuve, tortas sukietėja, sutvirtėja.
  15. 15. Pastaba: Jei norite paryškinti šokolado skonį, galite į biskvitą įpilti kelis šaukštus paruoštos stiprios kavos. Aš to nedariau, nes žinojau, kad tortą ragaus vaikai. Į biskvito tešlą įbėriau žiupsnelį cinamono. Sako, jog cinamonas taip pat padeda išryškinti šokolado skonį.
  16. 16. Pastaba: Jei norite drėgnesnio torto, galite biskvitus sulaistyti kavos sirupu (paruošta stipria kava, sumaišyta su cukrumi ar net alkoholiu) ar paprastu cukraus sirupu (vanduo, cukrus, citrinos rūgštis).
  17. 17. Pastaba: Naudojau šokoladą su bent 54 proc. kakavos (kremui naudojau 72 proc. kakavos šokoladą), nes tai gana svarbu. Kuo mažiau kakavos, tuo šokoladas turi daugiau visokių priedų ir riebalų, o ir kaitinti jie ne visi tinkami.
Kreminio sūrio ir mangų tortas (cheesecake)
(5)
Veganiškas sūrio tortas "Snickers"
(4)