Su kadagio uogomis virtas jaučio liežuvis pagal Beatą

Autorius apie receptą

Jaučio liežuvis – tai vienas iš tų išskirtinių lietuviškos virtuvės ingredientų, kuris dažnai priskiriamas prie „užmirštų delikatesų“. Šis patiekalas, virtas su kadagio uogomis pagal Beatą, įkūnija senąsias kulinarines tradicijas ir nostalgišką skonį, kuris tarsi nukelia į laikus, kai jautiena buvo ruošiama su meile ir kantrybe. Kadagio uogos suteikia išskirtinį, miško dvelksmo aromatą, gvazdikėliai ir pipirai papildo gilų skonio profilį, o švelnus cukraus ir česnakų derinys sukuria tobulą balansą tarp aštrumo ir salstelėjusio poskonio.

Šis receptas puikiai tinka ypatingoms progoms, kai norisi nustebinti svečius ar šeimą kiek neįprastu, tačiau itin gardžiu ir sotumu pasižyminčiu patiekalu. Liežuvis yra puikus baltymų šaltinis, o jo paruošimas – tai ne tik kulinarinis iššūkis, bet ir malonus procesas, kuris leidžia eksperimentuoti su prieskoniais, tekstūromis bei pateikimu.

Virtas jaučio liežuvis dažnai patiekiamas tiek šiltas, tiek šaltas – kaip pagrindinis patiekalas arba kaip delikatesinis užkandis su krienais, majonezu ar garstyčiomis. Toks patiekalas išsiskiria savo universalumu ir subtiliu skoniu, kuris patiks net ir išrankiausiems valgytojams.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje cukraus galima naudoti medų (1 arbatinio šaukštelio), kuris suteiks švelnų saldumą ir papildomą aromatą.
  • Kadagio uogas galima pakeisti rozmarinu (1 šakelė), kuris suteiks panašų miško aromatą.
  • Gvazdikėlių alternatyva – muskato riešutas (pusė arbatinio šaukštelio).
  • Vietoje juodųjų pipirų galima naudoti kvapiuosius pipirus (3–4 vnt.), kurie suteikia daugiau šilumos.
  • Svogūną galima keisti poru, kuris subtiliau aromatizuoja sultinį.
  • Saliero šaknį galima pakeisti pastarnoku.
  • Petražoles galima keisti krapais, jei norima gaivesnio kvapo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Liežuvį būtina gerai nuplauti prieš marinavimą, kad pašalintumėte kraujo likučius.
  • Marinavimui naudokite sandarią dėžutę arba maisto plėvele uždengtą indą, kad kvapai nepasklistų po visą šaldytuvą.
  • Virimo metu nepamirškite nugraibyti putų – tai pagerins sultinio skaidrumą ir skonį.
  • Kai liežuvis išverda, odą būtina nulupti dar karštą – vėliau ją pašalinti bus gerokai sunkiau.
  • Jeigu liežuvis bus patiekiamas šaltas, leiskite jam pilnai atvėsti sultinyje – tai padės išlaikyti sultingumą.

Ingredientai

    • jaučio liežuviai: 1 (~2 kilogramų)
    • druska: 1 valgomojo šaukšto
    • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
    • česnakas: 5 skiltelių (smulkiai kapotų)
    • kadagio uogos: 10
    • gvazdikėliai: 5
    • juodieji pipirai: 5
    Virimui: 
    • lauro lapai: 3
    • svogūnai: 1
    • česnakas: 2 skiltelių
    Taip pat virimui tinka:
    • saliero šaknis
    • petražolės
    • morkos

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia jautienos liežuvį įtriname susmulkintais česnakais, druska bei cukrumi. Apiberiame kadagiais, gvazdikėliais bei pipirais.
  2. 2. Marinuojame maždaug parą šaldytuve.
  3. 3. Po to liežuvį perkeliame į puodą. Užpilame vandeniu, kad apsemtų. Užverdame.
  4. 4. Pavirus maždaug 30 minučių, jei reikia, nugraibome putas. Sudedame likusius prieskonius: lauro lapus, česnaką, svogūną bei kitus pasirinktus prieskonius. Paragaujame ar vanduo pakankamai sūrus, jeigu reikia dar pagardiname druska.
  5. 5. Verdame ant vidutinio kaitrumo ugnies maždaug 2-3 valandas. Peiliu patikriname, kai jis lengvai sminga į mėsą, tada jau ji išvirus.
  6. 6. Karštą liežuvį perliejame šaltu vandeniu ir iškart nulupame odą. Jeigu liežuvis išviręs pilnai, oda lupasi tikrai lengvai.
  7. 7. Atvėsiname sultinyje, kuriame virė.
  8. 8. Pravėsusį supjaustome.
  9. 9. Man labai skanu valgyti ir vieną.
  10. 10. Bet taip pat liežuvį labai gardu skanauti su krienais ir trupučiu majonezo. Pasilepinkite!

Atsiliepimai

Mėsos pyragas KROKODILAS
(11)
Tikras uzbekiškas skanus ir birus plovas su aviena arba jautiena
(1)
Salotos su jautiena, skrudintomis bulvėmis ir vyšniniais pomidorais
(2)