Sviestiniai varškės virtinukai

2025-01-26 Autorius oSkanu.lt

Sviestiniai varškės virtinukai
Varškės virtinukai – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris daugeliui primena vaikystės pusryčius ar jaukius šeimos pietus. Šie minkšti ir švelnūs virtinukai, pagaminti iš varškės, yra ne tik skanūs, bet ir maistingi. Jie puikiai tinka tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams, todėl gali būti patiekiami su įvairiais padažais ar priedais.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Varškė: Jei neturite pusriebės varškės, galite naudoti liesą arba pilno riebumo varškę. Taip pat tinka rikota sūris kaip alternatyva.
  • Sviestas: Vietoj sviesto galite naudoti margarino arba kokosų aliejaus.
  • Miltai: Norėdami sveikesnės versijos, dalį kvietinių miltų galite pakeisti viso grūdo miltais arba speltos miltais.
  • Cukrus: Galite naudoti rudąjį cukrų, medų arba klevų sirupą vietoj baltojo cukraus.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlą minkykite tol, kol ji taps vientisa ir nelips prie rankų, tačiau stenkitės nepermaišyti, kad virtinukai išliktų minkšti.
  • Formuodami virtinukus, galite juos padaryti įvairių formų – nuo tradicinių apvalių iki įdomesnių figūrėlių, ypač jei gaminate su vaikais.
  • Verdant virtinukus, įsitikinkite, kad vanduo švelniai verda, kad jie nesuirų.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 2500 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje (jei padalinsite į 4 porcijas): apie 625 kcal 

Ingredientai

    • Varškė: 400 g
    • Sviestas: 40 g
    • Cukrus: 1 valgomasis šaukštas
    • Vanilė: pagal skonį
    • Miltai: 180 g
    • Kiaušiniai: 2 dideli arba 3 maži 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vanile, kol masė taps puri.
  2. 2. Atskirame dubenyje varškę gerai išmaišykite su minkštu sviestu, kol gausite vientisą masę.
  3. 3. Į varškės masę supilkite kiaušinių plakinį ir gerai išmaišykite, kad ingredientai susijungtų.
  4. 4. Palaipsniui berkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps minkšta ir nelips prie rankų. Svarbu nepermaišyti, kad virtinukai būtų minkšti.
  5. 5. Uždenkite tešlą ir palikite ją pailsėti apie 30 minučių.
  6. 6. Po poilsio, ant miltuoto paviršiaus formuokite norimos formos virtinukus.
  7. 7. Užvirkite didelį puodą vandens, įberkite 1 arbatinį šaukštelį druskos 2 litrams vandens.
  8. 8. Atsargiai sudėkite virtinukus į verdantį vandenį. Kai jie pakils į paviršių, virkite dar apie 2 minutes.
  9. 9. Išgriebkite virtinukus ir patiekite su grietine arba grietinės padažu.
  10. 10. Santrauka: Sviestiniai varškės virtinukai – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris džiugina savo minkštumu ir švelniu skoniu. Jie lengvai pagaminami ir gali būti pritaikomi pagal jūsų skonį, naudojant įvairias ingredientų alternatyvas. Patiekite juos su mėgstamais padažais ir mėgaukitės šiuo nostalgišku skoniu su visa šeima.
Gnocchi su miško grybais, špinatais ir grietinėle
(1)