Tarybiniai mėsos tefteliai su ryžiais, grietinės, majonezo ir pomidorų padaže

2025-03-02 Autorius oSkanu.lt

Tarybiniai mėsos tefteliai su ryžiais, grietinės, majonezo ir pomidorų padaže
Tarybiniai mėsos tefteliai su ryžiais, grietinės, majonezo ir pomidorų padaže - tai autentiškas sovietinės virtuvės šedevras, kuris ir šiandien puikuojasi daugelio lietuvių namuose. Šis patiekalas - tai puikus praeities nostalgijos ir šiuolaikinės kulinarijos derinys. Minkšti, sultingi kukuliai, praturtinti ryžiais, paskendę aromatingame, sodraus skonio padaže - tobulas pasirinkimas tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Savo istorija siekiantis sovietmetį, šis receptas išliko populiarus dėl savo paprastumo ir nepriekaištingo skonio. Mėsos ir ryžių derinys sukuria idealią tekstūrą, o padažas suteikia patiekalui sodrumą ir vientisumo jausmą. Šie tefteliai puikiai dera su virtomis bulvėmis, grikių koše ar tiesiog šviežiomis daržovėmis. 

Galimos ingredientų alternatyvos

Nors tradiciškai naudojamas kiaulienos ir jautienos faršo mišinys, galite eksperimentuoti ir su kitomis mėsos rūšimis: vištiena, kalakutiena ar net elniena suteiks kitokį skonį jūsų patiekalui. Jei norite sumažinti kalorijų kiekį, rinkitės liesesnį faršą. Ryžius galima pakeisti perlinėmis kruopomis, bulguru arba kvinoją - taip patiekalas taps dar maistingesnis. Padažui galite rinktis neriebią grietinę arba graikišką jogurtą, o pomidorų padažą galite pakeisti šviežiais trintais pomidorais su žolelėmis. Skonį galite paįvairinti įvairiais prieskoniais: ciberžole, paprika, krapais ar petražolėmis.

Patiekalo gaminimo patarimai

Svarbiausias šio patiekalo paslaptis - tinkamai paruošti ryžius. Jie turi būti apvirti, bet ne iki galo, nes kepimo metu jie sugeria padažą ir toliau minkštėja. Formuojant kukulius, rankos turėtų būti šiek tiek sudrėkintos vandeniu - taip faršas nelips prie pirštų ir kukuliai išliks gražios formos. Kepant orkaitėje, rekomenduojama pirmąją kepimo dalį laikyti kukulius uždengus folija, kad išliktų sultingi, o paskui nuimti foliją ir leisti gražiai apskrusti. Šį patiekalą galima paruošti iš anksto ir pašildyti prieš patiekiant - per naktį šaldytuve laikyti tefteliai tampa dar skanesni, nes skoniai geriau susigeria.

Ingredientai

    • faršas: 500 gramų
    • ryžiai: 100 gramų (nevirtų svoris)
    • svogūnai: 1
    • morkos: 1
    • majonezas: 1 šaukšto
    • mėsos prieskoniai
    • druska
    • pipirai
    Padažui:
    • vanduo: 0,5 stiklinės
    • pomidorų padažas: 4 valgomųjų šaukštų
    • grietinė: 2 valgomųjų šaukštų
    • majonezas: 2 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 1 valgomojo šaukšto
    • druska
    • mėgstami prieskoniai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje ryžius išverdame. Ryžių neperverdame, nes jie dar troškinsis orkaitėje.
  2. 2. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepiname. Morką sutarkuojame su smulkia tarka bei apkepiname kartu su svogūnais. Kepant morkas bei svogūnus juos galima paskaninti mėgiamais prieskoniais.
  3. 3. Faršą sumaišome su ryžiais, morkomis, svogūnais, majonezu, įberiame druskos bei prieskonių. Suformuojame nedidelius kukulius bei dedame juos į kepimo formą.
  4. 4. Sumaišome padažo ingredientus bei užpilame kukulius.
  5. 5. Uždengiame viską folija bei kepame orkaitėje įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros maždaug 50 minučių.
  6. 6. Kepimo pabaigoje foliją nuimame bei dar maždaug 5-10 minučių pakepame, kad gražiai apskrustų. Jei padažas neapsemia teftelių, kepdamos kartas nuo karto apipilame jų viršų padažu. Skanaus!
  7. 7. Patarimas: Jei mėgstate patiekalus su daugiau padažo, tiesiog padažo ingredientų kiekį padvigubinkite.
Tarybiniai mėsos tefteliai su ryžiais, grietinės, majonezo ir pomidorų padaže
Tarybiniai mėsos tefteliai su ryžiais, grietinės, majonezo ir pomidorų padaže

T.J

Dariau jau 3 kartus, visus kartus gavosi taip pat skaniai, geras receptas. Ačiū. :))
Atsakyti
Skanus mėsos ir daržovių kišas su mocarela
(1)
Skanus padažas balandėliams
(3)