Švediški mėsos kukuliai - tradicinis švedų virtuvės patiekalas, milžinišką populiarumą visame pasaulyje pelnęs švedų baldų prekybos tinklo IKEA dėka - būtent jie tiekiami prekybos centro valgyklose įvairiausiose šalyse. Jie minkšti, sultingi, nesudėtingai paruošiami ir puikiai tinka jaukiems šeimos pietums. Švediški kukuliai pelnytai užkariavo juos ragavusių širdis. Dažniausiai ruošiami iš maišytos mėsos - jautienos ir kiaulienos (būna ir vegetariškų ir net veganiškų alternatyvų), apkepami, o po to patroškinami gardžiame padaže. Paprastai tiekiami su bulvių koše ir dviem padažais, iš kurių vienas, švedijoje pamėgtas bruknių padažas (beje, skanu jį pakeisti ir spanguolių džemu). Šiuos kukulius mėgsta ir maži, ir suaugę. Kviečiame išbandyti šį puikų receptą namuose!
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
Vietoje jautienos faršo galima naudoti kalakutienos ar vištienos faršą – patiekalas bus lengvesnis ir turės mažiau riebalų.
Kiaulienos faršą galima pakeisti vien tik jautiena arba augaliniu faršu (sojos, pupelių ar avinžirnių pagrindu).
Duonos džiūvėsius galima keisti virtomis ir sutrintomis avižomis arba maltais migdolais be odelių.
Kukulius formuokite drėgnomis rankomis – taip masė nelips prie delnų.
Kepkite ant vidutinės ugnies – svarbu, kad sviestas nesudegtų, nes nuo to priklausys ir padažo skonis.
Jeigu padažas per tirštas – įpilkite šiek tiek daugiau karšto sultinio arba vandens.
Kukulių neperkepti – pakanka apskrudinti paviršių, nes jie dar troškinsis padaže.
Patiekite kartu su bulvių koše, raugintomis daržovėmis arba šviežiomis salotomis – tai subalansuos riebumą ir suteiks šviežumo.
Ingredientai
Kukuliams:
liesesnis jautienos faršas: 500 gramų
liesesnis kiaulienos faršas: 200 gramų
svogūnai: 1
duonos džiūvėsiai: 200 gramų
kiaušiniai: 2
pienas: 100 mililitrų
druska: 1 arbatinio šaukštelio
pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
sviestas: 5-6 valgomųjų šaukštų (kepimui)
Padažui:
sviestas: 5 valgomųjų šaukštų
miltai: 3 valgomųjų šaukštų
jautienos sultinys: ~500 mililitrų
grietinė: 3 valgomųjų šaukštų
Recepto paruošimas
1. Pradžioje burokinės tarkos pagalba sutarkuokite (arba peiliu smulkiai supjaustykite) svogūną.
2. Tuomet svogūną pakepinkite keptuvėje su sviestu, kol šis pagels bei suminkštės. Palikite atvėsti.
3. Imkite dubenį bei dėkite mėsą, berkite džiūvėsius, įmuškite kiaušinius, pilkite pieną, berkite druską, pipirus ir dėkite atvėsusius svogūnus. Viską rankomis sumaišykite bei paminkykite.
4. Tada į keptuvę (kuo didesnę) dėkite apie 5–6 šaukštus sviesto bei kotletus (maždaug 2 kąsnių dydžio). Ugnis turi būti tokia, kad sviestas nedegtų, bet kotletai keptų.
5. Kotletus apskrudinkite iš vienos pusės, tuomet verskite ant kitos. Visiškai kukulių iškepti nereikia, nes juos dar troškinsite. Iškeptus dėkite į puodą.
6. Baigusios kepti kotletus pažiūrėkite, ar sviestas keptuvėje nėra sudegęs (paragaujame ir pajusite). Jei viskas gerai, į tą pačią keptuvę dėkite dar šiek tiek sviesto bei suberkite miltus. Juos gerai sumaišykite su riebalais, neturi visai likti sausų miltų.
7. Visą šią masę pakaitinkite, kol miltai vos vos paruduoja − šitaip padažas turės gražią rausvą spalvą.
8. Tuomet į keptuvę po truputį pilkite karštą sultinį bei gerai gerai maišykite. Turite gauti tirštą vienalytį padažą.
9. Jį užpilkite ant puode esančių kukulių, puodą dėkite ant ugnies bei dar patroškinkite apie 12–15 minučių.
10. Baigdami troškinti ant kukulių dėkite grietinės bei gerai, bet atsargiai ją išmaišykite. Skanaukite!
Atsiliepimai