Tikri žemaičių blynai su virta mėsa

2025-04-02 Autorius oSkanu.lt

Tikri žemaičių blynai su virta mėsa
Aš labai mėgstu lietuvišką virtuvę, nors dažnai pasirenku gaminti patiekalus, kurie jai nepriklauso. Bet pas mus šeimoje yra tradicija, kad bent kartą per dvi savaites būtinai gaminame kažką iš mūsų nacionalinės virtuvės. Dažnai tai būna mums visiems įprasti cepelinai arba kugelis, bet kartais stengiuosi pagaminti ir tikrus žemaičių blynus su mėsa, kuriuos taip mėgsta mano vyras.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors tradiciškai žemaičių blynuose naudojama kiauliena, galite eksperimentuoti su skirtingomis mėsos rūšimis. Puikiai tinka virta jautiena, vištiena ar net kalakutiena. Jei mėgstate sodresnį skonį, galite naudoti rūkytą mėsą arba sumaišyti kelias mėsos rūšis. 
  • Vietoje įprasto svogūno galima naudoti šalotinius svogūnus, kurie suteiks švelnesnį aromatą, arba pridėti porą skiltelių česnako intensyvesniam skoniui. 
  • Miltus galima pakeisti kukurūzų, ryžių arba avinžirnių miltais, jei norite eksperimentuoti ar turite glitimo netoleravimą. 
  • Džiūvėsėlius galite pasigaminti patys iš senos duonos arba naudoti panko džiūvėsėlius traškesnei tekstūrai. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Virtas bulves reikėtų šiek tiek atvėsinti prieš trynimą – taip bus lengviau formuoti tešlą. Tačiau nepalikite jų visiškai atvėsti, nes šiltos bulvės geriau susiriša su kitais ingredientais. 
  • Mėsos įdarui galite naudoti vakarykščius virtos mėsos likučius – taip sutaupysite laiko ir išvengsite maisto švaistymo. 
  • Formuojant blynus, rankas galima sudrėkinti vandeniu, kad tešla mažiau liptų. 
  • Kepant svarbu palaikyti vidutinę ugnį – per karšta ugnis apkepins blynus iš išorės, tačiau vidus liks žalias, o per žema ugnis privers blynus sugerti per daug riebalų. 
  • Jei norite mažiau kaloringų blynų, juos galima kepti orkaitėje ant kepimo popieriaus, apipurškus trupučiu aliejaus. 

Ingredientai

    • bulvių: 1 kilogramo
    • kiaušinių: 1
    • miltų: 3 valgomųjų šaukštų
    • virtos kiaulienos: 400 gramų
    • svogūnų: 1
    • sviesto: 1 valgomojo šaukšto
    • maltų džiūvėsių: 2 valgomųjų šaukštų
    • aliejaus: 3 valgomųjų šaukštų
    • druskos: 1 arbatinio šaukštelio
    • pipirų: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia bulves nulupame.
  2. 2. Išverdame bulves.
  3. 3. Šiek tiek atvėsiname bei sutriname grūstuvu arba sumalame mėsmale.
  4. 4. Tada įmušame kiaušinį, įberiame miltus, pasūdome bei gerai išminkome.
  5. 5. Tuomet sumalame virtą mėsą. Svogūną smulkiai supjaustome bei pakepiname svieste.
  6. 6. Sudedame svogūnus į maltą mėsą, pasūdome, pagardinkite pipirais pagal skonį bei gerai išmaišome.
  7. 7. Iš maltų bulvių tešlos padarome norimo dydžio paplotėlius, dedame šaukštą mėsos įdaro, užlenkiame kraštus bei suformuojame pailgą blynelį.
  8. 8. Lėkštėje sumaišome šaukštą miltų bei du šaukštus džiūvėsėlių, apvoliojame mišinyje blynelius. Kepame keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol blyneliai gražiai apskrus.
  9. 9. Galiausiai patiekiame su liesu jogurtu, grietine arba mėgstamu padažu. Skanaujame!
Tikri žemaičių blynai su virta mėsa
Tikri žemaičių blynai su virta mėsa
Tikri žemaičių blynai su virta mėsa

Toma

Iki šiol visada suvalgydavau ganėtinai didelius du žemaičių blynus ir man pakakdavo, būdavau visiškai soti. Pasigaminau pagal šį receptą ir ką Jūs sau galvojat - suvalgiau KETURIS. Išsipučiau kaip dramblys, bet jie buvo tokie skanūs, kad tiesiog negalėjau nustoti valgyti. Jeigu dar kas abejojate ar juos išmėginti - tai bėkit į virtuvę ir dabar (na arba į parduotuvę, jeigu neturit reikiamų ingredientų).
Atsakyti

Irena

Senas receptas kaip gyvenimas, nieko naujo

Agnė

Savaitgaliais su vyru mėgstate pasilepinti tokiais riebesniais lietuviškais patiekalais. Ir pagaliau atėjo žemaičių blynų eilė, tai pasirinkome gaminti pagal šį receptą. Pavyko tikrai fantastiškai... Toks skanumėlis, būtinai gaminsime taip ir ateityje :)
Atsakyti

Receptų mylėtoja

Tai toks patiekalas, kurį tikriausiai kasdien galėčiau valgyt :D bet tikriausiai greit pro duris nebetilpčiau
Atsakyti

Lina Kazlauskaitė

Visada iki šiol bijojau gaminti žemaičių blynus, man jie kažkodėl atrodė kaip "aukštasis pilotažas", bet pagaliau prisiruošiau ir pasinaudojau šiuo receptu, tikrai nuostabiai pavyko. Vyras sakė, jog turėsiu dar šią savaitę gaminti juos antrą kartą, o tai yra didžiulis įvertinimas. :)
Atsakyti

Indrė Žalnieriūte

Aš juos geriau gaminu su jautiena, vietoje kiaulienos, nežinau kaip kitiems, bet man tiesiog gaunasi skaniau. :)
Atsakyti

Irena

Ačiū labai, jau buvau uzmirsus. Oi kaip skanu
Atsakyti

Gitana

Aš verdu bulves su lupenomis, tada nulupu ir jas sumalu toliau kaip recepte, vietoje mėsos dažnai naudoju daktarišką dešrą reikia apvirti (reikia ir svogūno galvutę įdėti žalią, bet ne keptą ir ne virtą) tada sumalu gaunasi birūs įdaras
Atsakyti

aldona varga

Mėginau - pavyko. Kepsiu dažniau.
Atsakyti
Olandiškas blynas su slyvomis
(2)