Tortas "Napoleonas" su citrininiu sutirštinto pieno kremu

2025-03-11 Autorius oSkanu.lt

Tortas "Napoleonas" su citrininiu sutirštinto pieno kremu
Tortas Napoleonas yra tikras desertų karalius. Šis receptas nėra standartinis, nes pagaminta su citrininiu sutirštinto pieno kremu, bet dėl to jis tampa tik dar skanesnis! 

Tad šį kartą Jums pristatau - pyragą "Napoleoną" su citrininiu kondensuoto pieno kremu. Tokio torto variantų internete galima surasti labai daug - tiek tešlos, tiek kremų visa galybė, tad tikrai galima išsirinkti sau patinkantį variantą. Aš šįkart pasirinkau gaminti seną seną receptą, rastą mamos receptų sąsiuvinyje, kuriam metų daugiau, nei man.. Todėl šis "Napoleonas" iš senų laikų, kai tortai buvo kepami tik didesnėms šventėms, tai visada būdavo patys skaniausi ir tobuliausi. :)
 
"Napoleono" lakštams gaminti naudojama daug sviesto arba margarino. Galite kepti tiek su vienu, tiek su kitu, bet senuose šaltiniuose teigiama, kad tikrasis "Napoleonas" kepamas su margarinu.

Nors dauguma galvoja, kad šis tortas kažkaip susietas su Napoleonu Bonapartu, bet kiek paskaitinėjau internete, tai yra tik mitas. :) 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje margarino "Vilnius" kepiniams galite naudoti bet kokį kitą aukštos kokybės margariną, skirtą kepiniams, arba tą patį kiekį sviesto, jei norite autentiškesnio skonio.
  • Grietinę galima pakeisti rūgščia grietine arba natūraliu jogurtu.
  • Jei neturite šviežios citrinos, galite naudoti citrinos koncentratą (1-2 šaukštelius).
  • Razinas galima pakeisti smulkintais riešutais (lazdyno, migdolų arba graikiniais), džiovintais vaisiais (abrikosais, spanguolėmis) arba visai jų atsisakyti.
  • Saldintą sutirštintą pieną galima pakeisti įprastu sutirštintu pienu, papildomai įdedant cukraus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  1. Tešlai gaminti naudokite šaltą margariną ar sviestą tiesiai iš šaldytuvo – taip užtikrinsite, kad lakštai bus traškūs ir sluoksniuoti.
  2. Būtinai leiskite tešlai pailsėti šaldytuve – tai padės jai tapti elastingesne ir lengviau kočiojama.
  3. Kočiojant lakštus, periodiškai pabarstykite juos nedideliu kiekiu miltų, kad neprikibtų prie paviršiaus.
  4. Lakštus kepkite atsargiai stebėdami – jie greitai ruduoja ir gali sudegti.
  5. Visus kremo ingredientus naudokite kambario temperatūros – taip išvengsite gumuliukų.
  6. Leiskite tortui pastovėti šaldytuve bent 3-4 valandas, o geriausia – per naktį, kad lakštai suminkštėtų ir įsigertų kremo aromatus.
  7. Prieš patiekiant, išimkite tortą iš šaldytuvo 15-20 minučių anksčiau, kad atsiskleistų visi jo skoniai.

Ingredientai

    Lakštams:
    • margarinas "Vilnius" kepiniams: 340 gramų
    • miltai: 460 gramų
    • grietinė: 50 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • šaltas vanduo: 40 mililitrų
    • druska: žiupsnelio
    Kremui:
    • minkštas sviestas: 340 gramų
    • saldintas sutirštintas pienas: 250 gramų
    • miltelinis cukrus: 70 gramų
    • citrinos sultys: iš 1 vnt.
    • razinos: 3 saujų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Lakštai: Pirmiausia į didelį dubenį suberkite miltus, dėkite gabalėliais supjaustytą šaltą margariną, kiaušinį, grietinę bei druską.
  2. 2. Tada kapokite viską kepimo mentele, kol margariną susmulkinsite į mažus gabaliukus (galite visa tai dėti ant stalo bei kapoti peiliu, bet dubenyje paprasčiau).
  3. 3. Tuomet pilkite vandenį bei toliau viską minkykite rankomis, kol užminkysite vienalytę tešlą. Padalinkite ją į septynias dalis bei pastatykite į šaldytuvą maždaug 1–2 valandoms (Aš pati laikiau tik valandą, bet kuo labiau atšaldysite tešlą, tuo bus geriau.).
  4. 4. Po to iškočiokite septynis šiek tiek didesnius nei 22 centimetrai skersmens lakštus.
  5. 5. Dėkite lakštą ant 22 centimetrų skersmens torto formos dugno bei apipjaukite; visą subadykitee šakute, kad kepdamas labai nepakiltų.
  6. 6. Po to iš visų lakštų tešlos nuopjovų iškočiokite dar vieną lakštą, kurį susmulkinsite į trupinius (tortui papuošti).
  7. 7. Paskui kepkite lakštus iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 7 minutes, kol gražiai parunda (kepimo trukmė priklauso nuo orkaitės kaitrumo). Iškeptus atvėsinkite.
  8. 8. Kremas: Visi produktai privalo būti kambario temperatūros. Sviestą plakite plaktuvu, kol jis tampa purus bei jo tūris padidėja. Plakdamos per kelis kartus suberkite miltelinį cukrų.
  9. 9. Tada sumažinkite plakimo greitį bei per kelis kartus plakdamos supilkite saldintą sutirštintą pieną. Supilkite citrinos sultis, šiek tiek paplakite, kad jos susimaišytų su kremu. Atsidėkite maždaug penktadalį kremo tortui aptepti. Į kremą suberkite vandenyje išmirkytas razinas.
  10. 10. Surinkimas: Ant lakšto dėkite 2-3 šaukštus kremo (paskirstome taip, kad užtektų visiems sluoksniams), paskirstykite. Taip sutepkite visus lakštus. Torto viršaus netepkite kremu. Tada uždėkite ant viršaus lėkštę arba torto formos dugną bei paslėkite kuo nors sunkesniu.
  11. 11. Palaikykite tortą šaldytuve maždaug 3-4 valandas (arba ilgiau, kol gerai sustingsta). Apipjaustykite sustingusio torto kraštus, kad būtų lygūs.
  12. 12. Po to aptepkite pasiliktu kremu bei apibarstykite susmulkinto paskutinio lakšto trupiniais. Skanaukite!
Tortas "Napoleonas" su citrininiu sutirštinto pieno kremu
Tortas "Napoleonas" su citrininiu sutirštinto pieno kremu
Tortas "Napoleonas" su citrininiu sutirštinto pieno kremu
Tortas "Napoleonas" su citrininiu sutirštinto pieno kremu
Tortas "Napoleonas" su citrininiu sutirštinto pieno kremu
Tortas "Napoleonas" su citrininiu sutirštinto pieno kremu
Tortas "Napoleonas" su citrininiu sutirštinto pieno kremu
Tortas "Napoleonas" su citrininiu sutirštinto pieno kremu

Aldona

Čia tinka tik vienas apibūdinimas - TO-BU-LAS! :) Gaminsiu tikrai dar ir ateityje. Ačiū už labai gerą receptą.
Atsakyti

Zita

Pats pačiausias su tikru sviesto kremu čia pateiktu, bet vietoje citrinos sulčių stiprios kavos 50-60 gramų ir šlakelis brendžiuko.
Atsakyti

Rima

Ačiū už receptą, kai tik perskaičiau, taip ir puoliau gaminti, rytoj ragausiu, manau kad pavyko. 😋
Atsakyti
Trijų šokoladų tortas pagal Beatą
(27)