Troškinta kiaulienos nugarinė pievagrybių padaže su grietinėle

2025-02-18 Autorius Ingrida - Kviečiu į virtuvę

Troškinta kiaulienos nugarinė pievagrybių padaže su grietinėle
Šis klasikinis lietuviškas patiekalas yra puikus pasirinkimas jaukiems šeimos pietums ar vakarienei. Minkšta, sultinga kiaulienos nugarinė, paskaninta kreminiu pievagrybių padažu, sukuria tobulą skonio harmoniją. Šis receptas perduodamas iš kartos į kartą ir yra tapęs daugelio šeimų mėgstamiausiu patiekalu. Troškinta mėsa išlieka sultinga, o pievagrybių padažas suteikia patiekalui sodrų, žemišką aromatą. Patiekalas puikiai dera su įvairiais garnyras, todėl galėsite eksperimentuoti pagal savo skonį. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoj kiaulienos nugarinės galima naudoti kalakutienos krūtinėlę arba vištienos filė.
  • Pievagrybius galima pakeisti kitais grybais: voveraitėmis  ar šitakė grybais.
  • Grietinėlę galima pakeisti kokosų pienu (patiekalas taps lengvesnis).
  • Vietoj svogūnų laiškų galima naudoti petražoles ar kitus žalumynus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Mėsą prieš kepimą būtina gerai nusausinti, kad ji gražiai apskrustų.
  • Pievagrybius pjaustykite vienodo dydžio riekelėmis, kad jie išvirtų tolygiai.
  • Padažą galima sutirštinti šaukštu kukurūzų krakmolo, jei mėgstate tirštesnį.
  • Troškinkite ant vidutinės ugnies, kad mėsa išliktų sultinga.

Kalorijos
 
  • Bendras patiekalo kaloringumas: 1850 kcal.
  • Vienos porcijos kaloringumas: 462 kcal.

Ingredientai

    • Kiaulienos nugarinė: 700 g 
    • Svogūnai: 2 vnt 
    • Pievagrybiai: 8 vnt 
    • Sviestelio prieskonių mišinys: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: žiupsnis 
    • Saldžios paprikos milteliai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Aštrūs mėsos prieskoniai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Česnakas: 1 skiltelė 
    • Grietinėlė: 100 ml 
    • Vanduo: 100 ml 
    • Aliejus: šlakelis 
    • Svogūnų laiškai ir krapai: 1 valgomasis šaukštas 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaulienos nugarinę supjaustysime vienodo dydžio kąsneliais, maždaug 2-3 cm dydžio.
  2. 2. Paruoštą mėsą pagardinsime prieskoniais: druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais, saldžios paprikos milteliais ir aštriais mėsos prieskoniais.
  3. 3. Toliau paruošiame daržoves: svogūnus supjaustome pusžiedžiais, šviežius pievagrybius – vienodo storio riekelėmis, o česnaką smulkiai sukapojame.
  4. 4. Didelėje keptuvėje įkaitinamas aliejus, kuriame apkepame paruoštus mėsos gabalėlius iki gražios auksinės spalvos.
  5. 5. Kai mėsa apskrunda, į keptuvę suberiame paruoštas daržoves su pievagrybiais ir kepame dar kelias minutes, kol daržovės suminkštėja.
  6. 6. Pabarstome sviestelio prieskoniais, pagal skonį įdedame druskos.
  7. 7. Supilame grietinėlę ir vandenį, sumažiname ugnį ir troškinsime uždengę dangčiu apie 20 minučių, kol mėsa taps visiškai minkšta.
  8. 8. Prieš patiekiant, patiekalą pabarstome smulkintais žalumynais – svogūnų laiškais ir krapais.
  9. 9. Santrauka: Šis paprastas, bet labai skanus troškinys yra puikus pasirinkimas kasdieniniams pietums ar vakarienei. Minkšta kiauliena derinyje su kreminiu pievagrybių padažu sukuria harmoningą skonį, o žalumynai suteikia patiekalui šviežumo. Patiekiame su bulvių koše, virtais ryžiais ar kitu mėgstamu garnyru. Skanaus.
Naminiai mėsainiai su kiauliena, čederio ir parmezano sūriu
(10)
Kiaulienos ir kopūstų kukuliai švediškame padaže
(1)