Įdaryti kiaulienos filė suktinukai su guanciale, svogūnais ir grybais (kamado grilyje)

2025-03-18 Autorius oSkanu.lt

Įdaryti kiaulienos filė suktinukai su guanciale, svogūnais ir grybais (kamado grilyje)
Įdaryti kiaulienos filė suktinukai su guanciale, svogūnais ir grybais yra tobulas pasirinkimas šventiniam stalui ar jaukiam savaitgalio vakarui. Šis patiekalas sujungia švelnią kiaulienos filė tekstūrą su sodriais grybų, svogūnų ir rūkyto guanciale skoniais, sukuriant tikrą kulinarinę harmoniją. Kamado grilyje paruošti suktinukai įgauna subtilų dūmo aromatą, kuris idealiai papildo mėsos ir grybų skonio profilį. 


Galimos ingredientų alternatyvos
 
Receptui galite naudoti įvairias alternatyvas, priklausomai nuo to, ką turite namuose: 

  • Vietoje guanciale galite naudoti rūkytą arba sūdytą šoninę, pancetą arba net kumpio juosteles.
  • Baravykus galima pakeisti kitais miško grybais: voveraitėmis, rudmėsėmis, pievagrybiais ar šitake grybais.
  • Jei neturite šviežių žolelių, galite naudoti džiovintas (tik sumažinkite kiekį perpus).
  • Vietoje grietinėlės purė galima naudoti grietinę arba riebesnį jogurtą.
  • Kamado grilį galima pakeisti įprastu dujų ar anglių griliu, orkaitėje receptas taip pat puikiai pavyks.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kiaulieną marinuokite bent 8 valandas, o dar geriau – per naktį. Taip mėsa įgaus daugiau skonio ir bus sultingesnė.
  • Prieš kepant, leiskite mėsai sušilti iki kambario temperatūros (apie 30 minučių).
  • Suktinukus surišdami, stenkitės nespausti per stipriai, kad įdaras neišsispaustų.
  • Temperatūrą grilyje palaikykite pastovią, tai padės mėsai iškepti tolygiai.
  • Prieš pjaustant iškeptą mėsą, leiskite jai pastovėti bent 10-15 minučių, kad sultys pasiskirstytų.
  • Norint patikrinti, ar mėsa iškepusi, naudokite mėsos termometrą – vidaus temperatūra turėtų būti 68-70°C.

Ingredientai

    • Kiaulienos filė: 1 kg 
    • Guanciale arba rūkyta/sūdyta šoninė: 150 g 
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio (apie 200 g) 
    • Baravykai: 300 g (galima naudoti ir kitus grybus) 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Džiovinti čiobreliai: 2 arbatiniai šaukšteliai 
    • Džiovintas raudonėlis: 2 arbatiniai šaukšteliai 
    • Džiūvėsėliai: 3 valgomieji šaukštai 
    • Obuoliai: 4 vidutinio dydžio (apie 500 g) 
    • Sviestas: 50 g 
    • Daržovių arba vištienos sultinys: 150 ml 
    • Grietinėlė: 100 ml 
    • Virvelė mėsai surišti 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kiaulienos filė nuplaukite ir nusausinkite. Pabarstykite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais, džiovintais čiobreliais ir raudonėliu.
  2. 2. Įtrinkite prieskonius į mėsą ir įdėkite į maistinę plėvelę. Palikite marinuotis šaldytuve bent 8 valandas, o geriausiai – per naktį.
  3. 3. Kitą dieną paruoškite įdarą. Guanciale (arba pasirinktą alternatyvą) supjaustote smulkiais kubeliais. Svogūnus nulupsite ir smulkiai sukaposite. Baravykus nuvalysite, nuplausite ir supjaustysite nedideliais gabalėliais.
  4. 4. Keptuvėje ant vidutinės kaitros pakepinsite guanciale, kol išsiskirs riebalai ir jis taps traškus. Tuomet sudėsite svogūnus ir kepsite, kol jie taps minkšti ir skaidrūs.
  5. 5. Į keptuvę bus sudedami baravykai. Kepti reikės, kol išgaruos drėgmė ir grybai įgaus auksinį atspalvį. Pagardinama druska, pipirais ir raudonėliu. Beriami džiūvėsėliai ir kepama dar 2-3 minutes nuolat maišant, kad masė šiek tiek sutirštėtų. Nuimama nuo kaitros ir leidžiama atvėsti.
  6. 6. Tuo metu paimama marinuota kiaulienos filė. Prapjaunama išilgai neperkirpant iki galo (kaip knyga), tada išklojama ir truputį padaužoma, kad taptų plonesnė.
  7. 7. Ant mėsos tolygiai paskirstomas atvėsęs įdaras, paliekant nedidelį kraštelį. Atsargiai suvyniojama ir surišama maistine virvele, formuojant gražų suktinuką. Dalis įdaro paliekama garnyrui.
  8. 8. Kamado grilį įkaitinsite iki 110°C. Suktinuką rūkysite netiesioginėje kaitroje apie 1 valandą.
  9. 9. Po rūkymo padidinsite temperatūrą ir trumpai apkepsite suktinuką tiesioginėje kaitroje iš visų pusių, kad susidarytų graži, traški plutelė.
  10. 10. Kol kepa mėsa, ruošiamas garnyras. Obuolius nulupsite, išimsite sėklalizdžius ir supjaustysite kubeliais. Keptuvėje ištirpinsite sviestą ir pakepinsite obuolius, kol jie suminkštės.
  11. 11. Į keptuvę su obuoliais įpilsite sultinio ir troškinsime apie 1 valandą ant lėtos ugnies, kol obuoliai visiškai suminkštės ir dalis skysčio išgaruos.
  12. 12. Sutrinate obuolius elektriniu trintuvu, įmaišote likusį įdarą ir įpilate grietinėlės. Išmaišote iki vientisos masės.
  13. 13. Iškeptą kiaulienos suktinuką išimsite iš grilio ir leisite pastovėti apie 10-15 minučių. Tuomet nuimsite virvelę ir supjaustysite gražiomis riekelėmis.
  14. 14. Patieksite su obuolių ir baravykų piurė, papuošdami šviežiomis žolelėmis.
Įdaryti kiaulienos filė suktinukai su guanciale, svogūnais ir grybais (kamado grilyje)
Įdaryti kiaulienos filė suktinukai su guanciale, svogūnais ir grybais (kamado grilyje)
Įdaryti kiaulienos filė suktinukai su guanciale, svogūnais ir grybais (kamado grilyje)
Įdaryti kiaulienos filė suktinukai su guanciale, svogūnais ir grybais (kamado grilyje)
Įdaryti kiaulienos filė suktinukai su guanciale, svogūnais ir grybais (kamado grilyje)
Įdaryti kiaulienos filė suktinukai su guanciale, svogūnais ir grybais (kamado grilyje)
Kiauliena saldžiarūgščiai (kiniška)
(3)
Kinietiški koldūnai su kiauliena
(1)
Kopūstų - kiaulienos - džiovintų slyvų troškinys
(3)
Kepta kiaulės karka bavarietiškai su alumi "Girta"
(52)