Kiaulienos faršo netikras zuikis su morkomis ir obuoliais bei kiaušiniais "Musmirėmis"

2020-09-27 Autorius Rasos virtuvės užrašai

Kiaulienos faršo netikras zuikis su morkomis ir obuoliais bei kiaušiniais "Musmirėmis"
Labai skanus ir sultingas maltos mėsos kepsnys, kuris puikiai tiks ant šventinio stalo, na o aš gaminau jį Velykoms. 

Kadangi pagrindinis stalo akcentas - kiaušinis, siūlau papuošti "Musmirėmis" su varškės-krienų užtepėle.

Ingredientai

    • kiaulienos faršas: 1 kilogramo (galite naudoti kiaulieną maišytą pusiau su jautiena, veršiena ar kalakutiena)
    • morkos: 2
    • obuoliai: 2 
    • svogūnai: 1 (didelio)
    • česnakas: 3 skiltelių
    • kiaušiniai: 2 
    • batono riekelės: 4 (be plutelės) 
    • pienas: batonui pamerkti
    • manų kruopos: 2 valgomųjų šaukštų
    • druska, pipirai: pagal skonį
    • čiobreliai: 1 arbationio šaukštelio
    • paprikos milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    Papuošimui:
    • lauro lapai
    • kvapnieji pipirai
    Padažui (aptepti zuikio viršų):
    Kiaušiniaims „Musmirėms“:
    • kietai virti vištos kiaušiniai
    • pomidorai
    • varškė: 130 gramų
    • krienai: 3 arbatinių šaukštelių su kaupu (jei naminiai 2 arbatinių šaukštelių)
    • grietinėlė (36%): 2 valgomųjų šaukštų
    • citrinos sultys: 2 arbatinių šaukštelių
    • druska, pipirai: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių keptuvėje pakepiname aliejuje labai smulkiai pjaustytą svogūną ir smulkiai sutarkuotas morkas, tada sudedame burokine tarka sutarkuotus obuolius ir smulkintą česnaką, patroškiname.
  2. 2. Į faršą sudedame atvėsintą keptuvės turinį, piene mirkytas batono riekeles (minkštimą be plutelės), manus, druską, pipirus, prieskonius, kiaušinius. Viską gerai išminkome.
  3. 3. Suformuojame kepaliuko formos kepsnį ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, aptepame aliejumi, viršuje pirštu įspaudžiame 3 gilias duobutes (kad kepant nesutrūkinėtų). Iš pipirų padarome akytes ir burnytę, o iš lauro lapų ausytes.
  4. 4. Kepame 180 - 200 laipsių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, maždaug 1 valandą. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos viršų aptepame padažu.
  5. 5. Pastebėjimas. Šis netikras zuikis gali būti patiektas kaip karštas patiekalas su bulvėmis ir daržovėmis ir kaip puikus šaltas užkandis su marinuotais ar raugintais agurkais arba su raugintais kopūstais.
  6. 6. Kiaušiniai „Musmirės“. Varškę sutriname su krienais, grietinėle, šviežiai spaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais.
  7. 7. Kad "musmirė" stovėtų, nupjauname truputėlį kiaušinio baltymo apačioje, viršutinę dalį taip pat truputėlį nupjauname.
  8. 8. Aštriu peiliu nupjauname pomidorų kepurėles, išimame minkštimą ir per specialų dekoravimo maišelį, su truputėlį nukirptu galu, papuošiame užtepėlės taškeliais.
  9. 9. Tada išspaudžiame užtepėlę ant kiaušinių viršaus ir uždedame pomidorų kepurėles. Skanaus!
  10. 10. Rekomendacija: Daugiau netikrų zuikių receptų rasite: Netikri zuikiai.
Recepto autorius Rasos virtuvės užrašai
Mėsos vyniotinis su daržovių ir sūrio įdaru
(1)
Kiaulienos slėgtainis su špinatais
(1)
"Senelio" maltinukai
(9)