Sultingi kiaulienos kotletai su pievagrybių padažu

2025-03-03 Autorius oSkanu.lt

Sultingi kiaulienos kotletai su pievagrybių padažu
Labai skanūs ir sultingi kiaulienos faršo kotletai, gaminti su batonu. Tikriausiai daugelis moka pasigaminti skanius kotletus, todėl šis įrašas daugiau ne apie juos, o apie mano labai pamėgtą pievagrybių padažą su grietinėle ir svogūnais. Jis itin tinka prie kotletų. Pamėginkite pasigaminti ir suprasite apie ką aš kalbu. Pažadu, kad neliksite nusivylę! :)

Galimos ingredientų alternatyvos 

Kiaulienos faršą galima pakeisti jautienos ir kiaulienos faršo mišiniu (santykiu 50:50) arba kalakutienos faršu, jei norite lengvesnės versijos. Vietoje batono galima naudoti duoną be plutelės arba džiūvėsėlius, sumaišytus su pienu. Jei neturite česnako miltelių, galite naudoti šviežią česnaką - vieną skiltelę, smulkiai sutrintą. Pievagrybius galima pakeisti kitais grybais - voveraitėmis, baravykais arba jų mišiniu. Riebią grietinėlę galima pakeisti 30% riebumo grietine, tačiau padažas bus kiek skystesnis. Čiobrelius galima pakeisti rozmarinais arba petražolėmis. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Kad kotletai būtų ypač sultingi, faršą reikia ilgai minkyti - ne mažiau kaip 5-10 minučių. Tai padeda baltymams išsiskirti ir sulaikyti drėgmę kepimo metu. Prieš kepimą kotletus galima palikti šaldytuve 30 minučių, kad prieskoniai geriau įsigertų. Pievagrybius geriausia kepti didelėje keptuvėje, kad jie apkeptų, o ne troškintųsi savo sultyse. Grietinėlę į padažą pilkite palaipsniui, nuolat maišydami, taip išvengsite gumuliukų. Patiekalą geriausiai patiekti iš karto, kol padažas dar karštas ir kreminės tekstūros. 

Ingredientai

    6 kotletams:
    • kiaulienos faršas: 500 gramų
    • batonas: 1 didelės riekelės
    • pienas: 50 mililitrų
    • krakmolas: 1 arbatinio šaukštelio
    • smulkiai tarkuotas svogūnas: 1 valgomojo šaukšto
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • česnako milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio (arba viena maža skiltelė)
    • miltai: poros šaukštų
    Padažui:
    • pievagrybiai: 200 gramų
    • riebi grietinėlė: 100 mililitrų
    • svogūnai: 0,5
    • aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
    • sviestas: 50 gramų
    • čiobrelis: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska
    • pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kiaulienos faršo kotletai: Iš pradžių kotletams batoną pamerkiame piene. Faršą sumaišome su sutarkuotu svogūnu, krakmolu, prieskoniais bei mirkytu batonu ir pienu, kuriame mirko. Viską minkome maždaug 5-10 minučių rankomis, kad taptų vientisa.
  2. 2. Tuomet suformuojame 6 kamuoliukus, apvoliojame juos miltuose bei kepame gerai įkaitintame aliejuje.
  3. 3. Apkepame iš abiejų pusių, po to uždengusios dangčiu ant mažos ugnies kepame maždaug 10 minučių.
  4. 4. Pievagrybių padažas su grietinėle ir svogūnais: Svogūną smulkiai sukapojame bei pakepiname aliejuje ir svieste. Kepiname, kol svogūnai suminkštės bei taps gelsvi.
  5. 5. Pievagrybius supjaustome stambokais gabaliukais bei kepame didelė keptuvėje su šlakeliu aliejaus, kol taps auksiniai.
  6. 6. Paskui apkeptus pievagrybius sumaišome su svogūnais, beriame čiobrelius, druską bei pipirus.
  7. 7. Pilame grietinėlę bei pakaitiname ant mažos kaitros, kol padažas kiek patirštės.
  8. 8. Galiausiai karštą padažą patiekiame su iškeptais kotletais. Labai tinka virtos bulvės arba bulvių košė. Skanaus!
Sultingi kiaulienos kotletai su pievagrybių padažu
Kapotos lašišos kotletai
(1)