Trupininis pyragas su obuoliene ir rabarbarais

Autorius apie receptą

Kai tik būna rabarbarų sezonas, aš labai stengiuosi kuo daugiau gaminti juos naudodama. Šį kartą pasidalinti nuostabiu trupininio pyrago receptu su obuoliene ir rabarbarais. Buvo užsukę svečių ir žmonės ragavo šį pyragą. Buvo įvertintas puikiai! ;)
 
Vienas didžiausių šio deserto privalumų – universalumas. Jį galima patiekti šiltą su ledais arba šaltą su plakta grietinėle. Trupininis pyragas su obuoliene ir rabarbarais taip pat puikiai dera prie rytinės kavos ar popietinės arbatos. Šis receptas tikrai taps jūsų šeimos mėgstamiausiu pavasario desertu! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje aliejaus galima naudoti lydytą sviestą arba kokosų aliejų, kuris suteiks papildomą skonį tešlai.
  • Cukrų galima pakeisti medumi, agavų sirupu arba klevų sirupu, tačiau tuomet reikia šiek tiek sumažinti skysčių kiekį tešloje.
  • Jei neturite obuolienės, puikiai tiks slyvų ar abrikosų džemas, uogienė arba tiesiog obuolių tyrė, sumaišyta su cinamonu.
  • Vietoje rabarbarų galima naudoti obuolius, kriaušes arba uogas (braškes, avietes, mėlynes), priklausomai nuo sezono.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais arba naudoti mišinį su pilno grūdo miltais (75% kvietinių ir 25% pilno grūdo), taip padidinat maistinę vertę.
  • Vietoje rudo cukraus galima naudoti rudą Demerara cukrų, klevų sirupą arba kokosų cukrų, kuris suteiks karamelės poskonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą rekomenduojama atvėsinti šaldytuve mažiausiai 30 minučių, kad būtų lengviau ją iškočioti ir ji nesusitrauktų kepimo metu.
  • Rabarbarų kotus būtina nuvalyti nuo plėvelių, ypač jei jie yra vyresni ir stambesni.
  • Jei rabarbarai labai rūgštūs, prieš dedant į pyragą, juos galima 5 minutes pavirti vandenyje su šlakeliu cukraus.
  • Formos dugną rekomenduojama iškloti kepimo popieriumi, kad pyragas lengviau išsiimtų.
  • Pyragą reikia kepti orkaitės viduryje, kad tolygiai iškeptų.
  • Norint pasiekti tobulą trupininę tekstūrą viršuje, likusią tešlą galima sumaišyti su trupučiu miltų prieš tarkuojant.
  • Pyragas laikomas kambario temperatūroje iki 2 dienų, šaldytuve – iki 5 dienų.
  • Prieš patiekiant pyragą galima pašildyti mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje, taip atgaivinant jo aromatą.

Ingredientai

    22 cm. skersmens kepimo formai:
    • kiaušiniai: 2
    • cukrus: 5 valgomųjų šaukštų
    • aliejus: 100 mililitrų
    • miltai: 2 stiklinių (1 stiklinė - 200 mililitrų)
    • obuolienė: 5 valgomųjų šaukštų
    • rabarbarai: 3-4 kotų
    • rudas cukrus: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaušinius išsukite su cukrumi, kol masė pabals bei patrigubės.
  2. 2. Supilkite aliejų ir įsijokite miltus.
  3. 3. Masę išmaišykite, suminkykite į rutuliuką, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite maždaug pusvalandžiui į šaldytuvą pailsėti.
  4. 4. Po to didesniąją dalį tešlos iškočiokite.
  5. 5. Įtieskite į kepimo formą, išklojant dugną bei šonus.
  6. 6. Patepkite obuolių džemu.
  7. 7. Rabarbarų kotus nuvalykite, supjaustykite nedideliais gabaliukais, apibarstykite ruduoju cukrumi ir supilkite ant obuolių džemo.
  8. 8. Likusią tešlą užtarkuokite ant pyrago viršaus.
  9. 9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių temperatūros maždaug 40 minučių. Lepinkitės!

Atsiliepimai

Rusiškas šokoladinis obuolių pyragas
(4)
Citrininis pyragas
(1)