Neseniai Jums rodžiau kaip pagaminti senovinį trupininį pyragą su uogiene, kurį radau savo močiutės užrašuose. O šiandien sugalvojau, kad noriu jį kiek pakeisti pridedant varškės. Ir galiu drąsiai pasakyti, kad varškė čia labai tiko, tad ir šis receptas labai vertas viso Jūsų dėmesio. Drąsiai mėginkite. Nenusivilsite. :)
Galimos ingredientų alternatyvos
Nors originalus receptas naudoja mėlynių uogienę, galite drąsiai eksperimentuoti su kitomis uogienių rūšimis. Ypač gerai tiks braškių, aviečių, juodųjų serbentų ar vyšnių uogienė – svarbiausia, kad ji turėtų malonų rūgštelės prieskonį, kuris atsveria saldžią tešlą ir varškę.
Vietoje įprastos liesos varškės galite naudoti grūdėtą varškę arba ricotta sūrį, kuris suteiks įdarui kremišką tekstūrą.
Jei norite sumažinti cukraus kiekį, galite dalį cukraus pakeisti medumi (tešloje) arba naudoti natūralų stevijos saldiklį.
Sviestą galima pakeisti kokybiška margarinu, tačiau atminkite, kad skonis gali šiek tiek skirtis.
Taip pat galite praturtinti tešlą, įmaišydami šiek tiek vanilės ekstrakto arba cinamono.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
Reklama
Geriausių rezultatų pasieksite, jei naudosite kambario temperatūros sviestą – tai palengvins jo trynimą su miltais.
Svarbiausia tešlos paslaptis – neminkyti jos per daug, kad išliktų trapūs trupiniai.
Jei norite, kad pyrago dugnas būtų tvirtesnis, prieš dėdami įdarą, galite jį 10 minučių apkepti orkaitėje.
Varškės įdaras bus kremiškesnis, jei varškę prieš naudojimą pertrinsit per sietelį arba sutrinsit su elektriniu plaktuvu.
Norint išgauti gražius marmuro raštus, uogienę galite ne tik užlašinti ant viršaus, bet ir švelniai įmaišyti į varškės įdarą.
Pyragas bus dar skanesnis, jei prieš patiekimą jį atšaldysite šaldytuve bent valandą – taip skoniai susigulės ir įdaras taps tvirtesnis.
1. Iš pradžių kambario temperatūros sviestą supjaustome kubeliais, įberiame cukrų bei gerai permaišome.
2. Tuomet suberiame miltus bei kapojame tešlą arba ranka triname sviestą su miltais tol, kol gausis smulkučiai trupiniai, kažkas panašaus į miltus.
3. Tada įmušame kiaušinį bei sumaišome, trupiniai turėtų jau lipti vienas prie kito, bet taip pat lengvai sutrupėti. Jeigu kiaušinio nepakako bei liko dalis miltų, kurie "nesusiriša" - galite įpilti truputį vandens (porą šaukštų). Tik reikia turėti omeny, kad reikalingi trupiniai, o ne vientisa tešla.
4. Po to išklojame kepimo formą su kepimo popieriumi.
5. Suberiame didžiąją dalį trupinių bei prispaudžiame juos ranka, kad suliptų. Galite padaryti bortelius.
6. Pasigaminame įdarą - sumaišome varškę su cukrumi bei kiaušiniu.
7. Į kepimo formą sudedame varškę, išlyginame bei užlašiname mėlynių uogienės.
8. Suberiame likusius trupinius.
9. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, maždaug 40 minučių.
10. Pastebėjimas: Aš pati kepiau žemiausioje orkaitės padėtyje, kai įjungtas viršus plius apačia, kol viršus dailiai parudavo (40 minučių). Bet reiktų aišku atsižvelgti į naudojamos formos dydį (manoji buvo 20 centimetrų skersmens) bei turimos orkaitės ypatumus.
11. Pjaustome ir skanaujame!
Irena
Mano pats mylimiausias pyrago receptas. :)
Atsakyti
Irena
Atsakyti