Varškės pyragas Draugystė su obuoliene arba džemu

2025-03-23 Autorius oSkanu.lt

Varškės pyragas Draugystė su obuoliene arba džemu
Nostalgiškas, purus ir nepaprastai skanus varškės pyragas "Draugystė" – tai tikras lietuviškos virtuvės šedevras, kuris daugelį sugrąžina į vaikystės laikus. Šio pyrago receptas perduodamas iš kartos į kartą, ir nenuostabu kodėl – tobula tešlos, varškės ir vaisių kombinacija sukuria harmoningą skonių simfoniją, kuri nepaliks abejingų. Trapus, smėlinis pagrindas, švelnus varškės įdaras ir maloniai rūgšteli obuolienė ar džemas sukuria tobulą balansą, kuris verčia norėti dar vieno gabalėlio. Nors pyragas gaunasi didelis, bet jis toks gardus, kad nerekomenduojama mažinti proporcijų – garantuoju, kad neliks nė trupinėlio! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje obuolienės puikiai tiks bet koks kitas mėgstamas džemas – aviečių, slyvų, braškių ar net abrikosų. 
  • Jei nemėgstate pernelyg saldaus skonio, galite rinktis mažiau saldintą uogienę arba ją pagaminti patys iš šviežių vaisių. 
  • Vietoje sviesto galima naudoti kokosų aliejų (kietoje būsenoje), tačiau tuomet pyragas įgaus lengvą kokosų aromatą. 
  • Varškę galima pakeisti grūdėtąja, jei mėgstate kitokią tekstūrą, arba netgi ricotta sūriu, nors tai jau bus ne visai autentiškas variantas. 
  • Miltus galima maišyti: 3/4 kvietinių ir 1/4 pilno grūdo kvietinių – taip gausite dar sodresnį skonį. 
  • Vanilės ekstraktą galima pakeisti vanilės cukrumi arba cinamonu. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Kad pyragas būtų tobulas, svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių. Pirmiausia, visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros – ypač sviestas ir kiaušiniai, tai padės išvengti tešlos susisluoksniavimo. Antra, kočiojant tešlą, naudokite minimalų kiekį miltų pabarstymui, kad tešla netaptų per sausa. Trečia, kepant apatinį sluoksnį, stebėkite, kad jis neperkepta – jis turėtų būti šiek tiek auksinis, bet ne rudas. Varškei išplakti naudokite elektrinį plaktuvą – taip išvengsite gumuliukų. Kai įmaišote baltymus į varškės masę, darykite tai labai atsargiai, kad neprarastų oro burbuliukų ir pyragas būtų purus. Prieš pjaustydami pyragą, būtinai leiskite jam visiškai atvėsti – taip išlaikysite gražią formą ir išvengsite byrėjimo. 

Ingredientai

    Tešlai:
    • sviestas: 300 gramų (arba kepinių margarinas)
    • cukrus: 150 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • grietinė: 3 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 600 gramų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    Įdarui:
    • obuolienė: 300 gramų (arba kitoks džemas)
    • varškė: 600 gramų
    • cukrus: 100 gramų
    • vanilė
    • kiaušiniai: 3 (iš jų 1 trynys - viršaus aptepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje tešlai kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi.
  2. 2. Po vieną mušame kiaušinius vis po kiekvieno gerai išsukant.
  3. 3. Dedame grietinę bei vėl gerai išmaišome.
  4. 4. Beriame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais bei druska. Užminkome tešlą. Padaliname į dvi dalis, kad viena būtų kiek didesnė.
  5. 5. Tuomet išsikerpame kepimo popieriaus pagal skardos dydį, bet kad būtų ir krašteliams.
  6. 6. Ant jo iškočiojame didesnįjį tešlos gabalą (kitą pasidedame į šaldytuvą) bei su visu popieriumi perkeliame į skardą (gerai būtų, kad iškočiotas padas bent kokį 1 centimetro kraštelį turėtų).
  7. 7. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 minučių.
  8. 8. Ištraukiame bei šiek tiek atvėsiname.
  9. 9. Tada įdarui baltymus atskiriame nuo trynių (vieną trynį atsidedame viršaus aptepimui) bei išplakame iki standžių putų. Varškę išsukame su 2 tryniais, cukrumi bei vanile. Atsargiai įmaišome baltymus.
  10. 10. Ant pravėsusio apkepto pado paskirstome obuolienę, o ant jos - varškės įdarą. Išsikerpame pagal pyrago dydį kepimo popieriaus bei ant jo iškočiojame antrąją tešlos dalį, kuria užklojame varškės įdarą.
  11. 11. Viršų patepame tryniu, šakute padarome dryželius bei pabaigiame kepti pyragą toje pačioje temperatūroje dar 40 minučių.
  12. 12. Iškepus visiškai atvėsiname bei tuomet pjaustome. Skanaujame!
Varškės pyragas Draugystė su obuoliene arba džemu
Varškės pyragas Draugystė su obuoliene arba džemu
Varškės pyragas Draugystė su obuoliene arba džemu
Varškės pyragas Draugystė su obuoliene arba džemu
Varškės pyragas Draugystė su obuoliene arba džemu
Varškės pyragas Draugystė su obuoliene arba džemu

Anželika

Naudingas
(9)
Kai atradau šį varškės pyragą, kitų net nebegaminu. Visada žinau kur sunaudosiu varškę :) Toks tobuuuulas. O dar jei šalia kavos puodelis... Nieko nėra skaniau. Fantastiškas receptas tikrai.
Atsakyti

Anonimė

Naudingas
(6)
O apatine dalis neperkepa??? Nes kaip suprantu iskepus apatine dedamas idaras ir tada virsus, ir dar karta kepama
Atsakyti

Anonime

Naudingas
(9)
Nesukepa lb skanus tobulas senoviškas draugystės pyragas

WorldRecipes™

Naudingas
(27)
Anonime, tikrai ne, viskas gaunasi puikiai :)
Atsakyti

Remigijus Z

Naudingas
(9)
Paprasčiausias pyragas. Gana kieta tešla, būtina daugiau kildinimo medžiagų. Valgant išsisluoksniuoja, ko neturėtų būti. Skonis - pats paprasčiausias. Geresnis būtų jeigu naudoti Prezident (pyragams skirtą) varškę ir įdėti, pavyzdžiui, citrinos žievelės.
Atsakyti

nesvarbu

Naudingas
(1)
Ponas esate arba pradedantysis arba prastas kulinaras, arba jūsų skonio receptoriai atbukę. Visada kepu šį pyragą pagal šitą receptą, visada gaunasi labai skanus ir minkštas.

Laima

Naudingas
(0)
Nenoriu sutikti visada ji kepu net pagal uzsakymus jis tobulas ji dar vadindavo pyragas Draugyste..

rima

Naudingas
(1)
labai skanus pyragas
Atsakyti

Viktorija

Naudingas
(0)
Daugiau nebekepsiu 🙈 nuodemingai skanus , negaliu sau to leisti 😩😂😂
Atsakyti

JolitaG.

Naudingas
(0)
Vienareikšmiškai - Puikus pyragas! Išėjo iš pirmo karto! Maniau bus sunkumų su tešla, bet viskas puikiai ir išsikočiojo, ir užsidėjo. :)
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Bananų duona su varške ir ananasais
(1)