Greitas ir paprastas trupininis varškės pyragas

Autorius apie receptą

Šiandien noriu pasidalinti greitu, paprastu, bet tuo pačiu tobulu ir labai skaniu trupininiu varškės pyragu, kurį aš gaminu su kremine varške. Jo paruošimas tikrai nėra sudėtingas, tačiau rezultatas yra sulaukiantis daug pagyrų iš visų ragaujančių. Didžiausias jo minusas, kad jis kepa valandą, tad reikia kantrybės, tačiau per tą laiką galite užsiimti kitais savo pamėgtais hobiais arba tiesiog apsitvarkyti namus. Galiu pažadėti, kad šį pyragą išsikepti tikrai labai vertas. Tad nieko nelaukiam ir imamės darbo jau dabar! :)

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Nors tradiciškai šiam pyragui naudojama kreminė varškė, puikiai tinka ir įprasta varškė (9% riebumo), kurią galite sutrinti šakute arba pertrinti per sietelį, kad būtų kremiškesnė. 
  • Vietoje kvietinių miltų galite naudoti speltų miltus arba pusę kvietinių ir pusę viso grūdo miltų, taip gaunant šiek tiek kitokį, bet ne mažiau skanų rezultatą. 
  • Cukrų galima pakeisti rudu cukranendrių cukrumi, kuris suteiks gilesnį, karamelizuotą skonį. 
  • Jei norite sumažinti riebumą, dalį sviesto galima pakeisti kokosų aliejumi arba graikišku jogurtu
  • Vanilinis cukrus gali būti pakeistas vanilės ekstraktu (1 arbatiniu šaukšteliu) arba vanilės ankštimi. 
  • Manų kruopas galima pakeisti kukurūzų krakmolu (1,5 valgomojo šaukšto) arba šiek tiek sumaltais migdolų miltais, kurie suteiks pyragui subtilų riešutų poskonį. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Ruošiant šį pyragą, labai svarbu, kad visi ingredientai būtų kambario temperatūros – tai užtikrins tolygų tešlos suminkymą ir geresnį kepinį. 
  • Prieš dedant varškės įdarą, šiek tiek paslėkite tešlą kepimo formoje, kad ji būtų tanki ir tolygiai paskirstyta. Taip išvengsite drėgno įdaro prasiskverbimo. 
  • Kad trupiniai viršuje būtų ypač traškūs, rekomenduojama juos šiek tiek atšaldyti šaldytuve prieš dedant ant pyrago. Jei matote, kad pyrago viršus per greitai tamsėja, uždenkite jį folija paskutines 15 minučių kepimo. 
  • Prieš pjaustant, būtinai leiskite pyragui visiškai atvėsti – taip varškės įdaras sustiprės ir pyragas nepraras formos. 
  • Pyragą galima puošti šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais arba apibarstyti cukraus pudra prieš patiekiant. 

Ingredientai

    Pyrago pagrindui:
    • kvietiniai miltai: 300 gramų
    • sviestas: 150 gramų
    • cukrus: 100 gramų
    • grietinė: 2 valgomųjų šaukštų
    • kiaušinių tryniai: 1
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    Pyrago įdarui:
    • kreminė varškė: 500 gramų
    • cukrus: 150 gramų
    • kiaušinių baltymai: 4
    • kiaušinių tryniai: 3
    • manų kruopos: 2 valgomųjų šaukštų
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • citrinų sultys: šlakelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pagrindas: Sviestą supjaustykite kubeliais bei sumaišykite jį su miltais.
  2. 2. Trinkite tarp pirštų, kol neliks didelių sviesto gabaliukų bei gausite trupinius.
  3. 3. Tada įmaišykite cukrų, vanilinį cukrų bei druską. Paruoštų trupinių pripilkite į vieną puodelį bei palikite puodelį pyrago viršui.
  4. 4. Į likusius trupinius įmaišykite kepimo miltelius, įmuškite kiaušinio trynį, sudėkite grietinę bei minkykite tešlą.
  5. 5. Trupinius bei tešlą dėkite į šaldytuvą, tol kol paruošite varškės įdarą.
  6. 6. Varškės įdaras: Varškę išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi, kiaušinių tryniais bei manų kruopomis.
  7. 7. Tuomet kitame inde kiaušinių baltymus apšlakstykite citrinų sultimis bei išplakite iki purumo, paskui įmaišykite į varškės ir trynių masę.
  8. 8. Tešlą gerai iškočiokite, kepimo formą išklokite su kepimo popieriumi bei sudėkite tešlą.
  9. 9. Ant tešlos pagrindo pilkite varškės įdarą, o ant viršaus tolygiai paskirstykite trupinius.
  10. 10. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 60 minučių. Atvėsinkite bei mėgaukitės. Skanaus!
Greitas ir paprastas trupininis varškės pyragas
Greitas ir paprastas trupininis varškės pyragas

Atsiliepimai

Laimute Balezantiene

Kepu toki tik ant varskes dedu obuoliu,nuodemingai skanus.
Atsakyti

Erika

Superinis pyragas, puikiai gavosi. Tirpsta burnoje :)
Atsakyti

Jolanta

Pabandysiu, pirmą kartą kepsiu. Tikiuosi pavyks iš pirmo karto🥧
Atsakyti

Rasa

Dėjau varškę ne kreminę, tai turbūt todėl kieta, sausa gavosi lyg želė butu dėta. Sugadinau...
Atsakyti

Birute Sorokolit

Labai skanus. Kepsiu dar ne kartą!
Atsakyti

Regina

Labai skanus pyragas, tik aš gaminau ilgiau, gal antras kartas bus greitesnis 🙂
Atsakyti
Varškės pyragas su avietėmis ir kokosu
(14)
Pyragas su varške ir rabarbarais
(5)