Veganiška laukinių žalumynų apkepėlė be glitimo🥮

Autorius apie receptą

Laukinių žalumynų apkepėlė – tai išskirtinio skonio augalinis patiekalas, kuris atspindi pavasario gaivą, miško šnarėjimą ir gamtos dovanas. Šis receptas yra įkvėptas lietuviškų miškų ir laukų, kuriuose gausu natūralių, sveikų ir stiprinančių žalumynų. Apkepėlė, įdaryta meškiniais česnakais, garšvomis, špinatais bei laiškiniais svogūnais, sukuria ne tik nepakartojamą skonio derinį, bet ir aprūpina organizmą gausybe naudingų medžiagų.

Šio patiekalo kvapas primena pavasarį, kai gamta bunda ir dovanoja mums viską, ko reikia – nuo švelnaus žolynų kartumo iki subtilaus česnakų aromato. Tinkamai paruošta apkepėlė tampa sotus, šiltas ir jaukus maistas, kuris puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei. Be to, ji – 100 % augalinė, be glitimo, todėl puikiai tinka veganams ir netoleruojantiems glitimo.

Jei neturite galimybės naudoti laukinių žalumynų – nieko tokio! Receptas lankstus ir leidžia kūrybiškai improvizuoti su tuo, ką turite šaldytuve. Apkepėlė puikiai dera su šviežiomis salotomis, pomidorais ar raugintomis daržovėmis, todėl kiekvieną kartą galite sukurti vis naują skonio patirtį. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Avinžirnių miltus galima keisti žirnių arba lęšių miltais, jei norisi šiek tiek kitokio skonio ir tekstūros.
  • Nerafinuotą rapsų aliejų galima keisti alyvuogių arba avokadų aliejumi, jeigu mėgstate švelnesnį ar vaisiškesnį poskonį.
  • Meškinius česnakus galima pakeisti šviežiais česnakų laiškais arba porais.
  • Garšvas galima keisti dilgėlėmis ar rūgštynėmis – jos suteiks pikantiškumo.
  • Mėlynąjį svogūną galite pakeisti baltuoju arba šalotiniais svogūnais.
  • Saulėgrąžų aliejų kepimui galima keisti kokosų ar sviestmedžio aliejumi, jei norite subtilaus poskonio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Į tešlą galite įdėti šaukštelį obuolių acto – tai padės apkepėlei šiek tiek iškilti ir taps purenesnė.
  • Žalumynus prieš kepant trumpai pakepinus, jų skonis tampa sodresnis, o tekstūra švelnesnė.
  • Jei norite apkepėlės su traškia plutele, viršų galite pabarstyti sezamų sėklomis arba džiovintais duonos trupiniais.
  • Norint sotesnio varianto, galima į apkepėlę įmaišyti keptų grybų arba virtų lęšių.
  • Apkepėlę galima kepti ir mažose formelėse – taip ją lengviau patiekti porcijomis.

Ingredientai

    Tešlai: 
    • Avinžirnių miltai: 130 g
    • Nerafinuotas rapsų aliejus: 30 g
    • Vanduo: 240 g
    • Ciberžolė: 1 arbatinis šaukštelis
    • Juodoji druska (kala namak): žiupsnelis
    • Druska ir pipirai: pagal skonį
    Įdarui:
    • Meškiniai česnakai: po didelę saują
    • Garšvų lapeliai: po didelę saują
    • Špinatai: po didelę saują
    • Laiškiniai svogūnai: po didelę saują
    • Mėlynasis svogūnas: 1 vnt.
    • Saulėgrąžų aliejus: kepimui

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitė įkaitinama iki 180 °C temperatūros. Apvali kepimo forma (apie 24 cm skersmens) išklojama kepimo popieriumi.
  2. 2. Į didelį dubenį suberiami avinžirnių miltai, supilamas aliejus ir vanduo. Įberiama ciberžolė, juodoji druska, druska bei pipirai. Plakama šluotele tol, kol masė tampa visiškai vientisa, be miltų gumuliukų. Mišinys paliekamas kelias minutes pastovėti.
  3. 3. Visi žalumynai gerai nuplaunami. Garšvų stiebai pašalinami, paliekami tik švelnūs lapeliai. Žalumynai stambiai supjaustomi.
  4. 4. Keptuvė įkaitinama ant vidutinės kaitros. Mėlynasis svogūnas supjaustomas pusžiedžiais, dedamas į keptuvę su trupučiu saulėgrąžų aliejaus ir kepamas 2–3 minutes, kol tampa skaidrus.
  5. 5. Tuomet sudedami visi žalumynai, išmaišoma ir pašildoma apie 1–2 minutes – tik tiek, kad šiek tiek sukrinta ir suminkštėja.
  6. 6. Paruošti žalumynai supilami į avinžirnių miltų mišinį. Viskas gerai išmaišoma, kad žalumynai tolygiai pasiskirstytų.
  7. 7. Paruoštas mišinys supilamas į kepimo formą ir išlyginamas šaukštu ar mentele.
  8. 8. Kepama įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių. Kepinio pasiruošimas tikrinamas mediniu pagaliuku – jei jis ištraukiamas sausas, apkepėlė iškepusi.
  9. 9. Apkepėlė šiek tiek atvėsinama, kad lengviau pjaustytųsi.
  10. 10. Patiekiama šilta, su šviežiomis daržovėmis ar salotomis.
Veganiška laukinių žalumynų apkepėlė be glitimo🥮
Veganiška laukinių žalumynų apkepėlė be glitimo🥮

Atsiliepimai

Veganiškos morkų spurgos keptos orkaitėje
(2)
Veganiškas čili troškinys su žirnių baltymais
(1)
Veganiškas indiškas tofu karis - troškinys (Butter Masala)
(2)
Lęšių makaronai su baklažanais, paprikomis ir pievagrybiais
(1)
Veganiški amerikietiški blynai
(1)
Burokėlių sriuba su grybais
(5)