Veganiškas morkų pyragas be kiaušinių ir pieno produktų

Morkų pyragas be kiaušinių – tai puikus veganiškas ar tiesiog lengvesnis deserto variantas, kuris stebina savo minkštumu ir drėgnumu, nors jame nėra naudojami kiaušiniai. Šiame pyrage natūralus morkų saldumas susijungia su šiltų prieskonių, tokių kaip cinamonas, muskatai ir imbieras, skoniu. Vietoje kiaušinių dažnai naudojami alternatyvūs rišamieji ingredientai, pavyzdžiui, augalinis aliejus ar obuolių tyrelė, kurie suteikia pyragui puikią tekstūrą.

Pyragas labai primena meduolį, o saldžiam paįvairinimui dar pridėjau ir datulių gabaliukų. Puikiai tiktų ir kiti džiovinti vaisiai ar uogos!

Toks pyragas būtų labai skanus Velykų stalo dalyvis, bet tikrai gali tikti ir bet kuriam kitam sezonui ar šventei.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kvietinius miltus galima keisti speltų arba avižiniais miltais, jei norite daugiau skaidulų.
  • Cukrų galima pakeisti kokosų cukrumi arba nerafinuotu rudu cukrumi.
  • Vietoje kokosų aliejaus puikiai tiks saulėgrąžų ar rapsų aliejus.
  • Nesaldintą migdolų pieną galima keisti sojų, avižų ar ryžių pienu.
  • Obuolių actą galima pakeisti citrinų sultimis.
  • Datules galima pakeisti razinomis, džiovintais abrikosais ar spanguolėmis.
  • Apelsino žievelę galima keisti citrinos žievele arba visai praleisti, jei norite neutralaus skonio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Morkas rekomenduojama tarkuoti labai smulkiai, kad jos geriau įsimaišytų į tešlą ir suteiktų pyragui tolygią tekstūrą.
  • Ingredientus maišykite tik tiek, kiek reikia – permaišius tešla gali tapti per kieta, o pyragas sausas.
  • Patikrinkite pyrago iškepimą smeigdami medinį iešmelį – jei jis ištraukus sausas, pyragas paruoštas.
  • Pyragą galima papildyti riešutais, pavyzdžiui, graikiniais arba pekano, kurie suteiks malonaus traškumo.
  • Jei norite dar drėgnesnio pyrago, į tešlą galite įmaišyti šiek tiek obuolių tyrelės.

Ingredientai

    17 cm. skersmens dydžio kepimo formai su nuimamais kraštais:
    • Kvietiniai miltai: 220 g
    • Cukrus: 70 g
    • Kepimo milteliai: 1 arb. š.
    • Maistinė soda: 1 arb. š.
    • Druska: 0,5 arb. š.
    • Maltas cinamonas: 1 arb. š.
    • Maltas muskatas: 0,5 arb. š.
    • Malti imbierai: 0,5 arb. š.
    • Malti gvazdikėliai: 0,5 arb. š.
    • Šviežia tarkuota apelsino žievelė: 1 arb. š. (kupinas)
    • Kokosų aliejus: 35 ml
    • Nesaldintas augalinis pienas: 150 ml (buvo naudojamas migdolų, dar geriau tiktų sojų)
    • Obuolių actas: 2 valg. š.
    • Morkos: 120 g (tarkuotos, maždaug 2 morkos)
    • Džiovintos datulės: 6-7 vnt. (tinka ir šviežios, apie 30 g.)
    • Kokosų aliejus kepimo skardai ištepti: 1 arb. š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinti orkaitę iki 180°C.
  2. 2. Augalinį pieną sumaišyti su actu ir atidėti.
  3. 3. Morkas nuskusti ir sutarkuoti su smulkia tarka (smulkesne nei burokinė).
  4. 4. Datules sukapoti mažais gabaliukais.
  5. 5. Į dubenį sudėti miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą ir visus prieskonius.
  6. 6. Kokosų aliejų ištirpinti ir įmaišyti į pieno ir acto mišinį.
  7. 7. Pieno mišinį sumaišyti su miltų mišiniu, įmaišyti tarkuotas morkas, datules ir apelsino žievelę. Labai daug maišyti nereikia, bet kad tešla būtų daugmaž vientisa (taip pat turi gautis ne skysta).
  8. 8. Kepimo skardą ištepti kokosų aliejumi.
  9. 9. Kepti apie 45 min. Patikrinti pyragą galima įsmeigus medinį iešmelį, jei jis išlenda sausas - pyragas iškepęs.
  10. 10. Iškepus palikti šiek tiek atvėsti.
  11. 11. Pjaustyti ir skanauti!

Atsiliepimai

Kreminis moliūgų pyragas su sūrelio įdaru
(4)
Vokiškas varškės pyragas
(4)