Veganiškas akvafabos pyragas su abrikosais be kiaušinių

Autorius apie receptą

Ar Jūs jau pamėgote avinžirnius? Galiu garantuoti, kad dauguma juos valgo gana dažnai ir tikriausiai negalite be jų gyventi. O ar mėgstate nuo avinžirnių atlikusį skystį, kuris vadinamas akvafaba? Labai noriu tikėti, kad Jūs nesate tokie, kaip aš, kad dažniausiai jį tiesiog išpilu ir iš jo pasigaminate ką nors įdomaus. Bet šį kartą tą savo klaidą ištaisiau.

Nors iš avinžirnių skysčio yra įmanoma pasigaminti daug įdomių desertų: morengus, musą, majonezą, tortus, pyragus ir taip toliau, bet dažniausiai pritrūksta laiko ilgai stovėti virtuvėje. Kai jo nėra, galite išsikepti labai paprastą ir labai lengvai pagaminamą pyragą. Vos keli ingredientai, 2 arba 3 abrikosai ir po 30 minučių bus galima lepintis avinžirnių skysčio pyragu.

Avinžirnių skystis itin primena kiaušinio baltymą. Beplakant skystį masė taps balta, puri, kelis kartus padidės, galima išplakti iki tokio standumo, kad net ir apvertus indą, jis laikysis. Šitaip išplaktas avinžirnių skystis tiks gaminti morengams. Šiam pyragui užtenka akvafabą paplakti vos 4-5 minutes su mikseriu kol masė tampa puri.

Abrikosų pyragas itin greitai dingo nuo stalo, vos gabaliukas liko kitos dienos pusryčiams. Vadinasi, buvo verta jį kepti! Ir teks kepti dar ateityje! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje abrikosų galima naudoti persikus, nektarinus arba slyvas, priklausomai nuo sezono ir asmeninių pomėgių.
  • Demerara cukrų galima pakeisti paprastu baltu cukrumi, rudu cukrumi arba kokosų žiedų cukrumi, jei norite kitokio skonio atspalvio.
  • Vietoje pusiau rupių kvietinių miltų tinka naudoti universalius kvietinius miltus arba, norint sveikesnės alternatyvos, galima dalį miltų (apie trečdalį) pakeisti viso grūdo kvietiniais miltais.
  • Rapsų aliejų galima pakeisti kokosų, saulėgrąžų arba kitokiu neutralaus skonio augaliniu aliejumi.
  • Jei neturite akvafabos iš skardinės avinžirnių, galite ją pasiruošti patys, išvirdami avinžirnius ir pasilikdami virimo skystį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Akvafabą reikia plakti šaltą, tiesiai iš šaldytuvo, taip ji geriau išsiputoja.
  • Nepersistenkite maišydami tešlą su miltais – permaišius tešla gali tapti per tanki ir pyragas nebus toks purus.
  • Kepimo formos dugną galite iškloti kepimo popieriumi, taip pyragas neprikibs ir bus lengviau išimti.
  • Prieš supjaustydami pyragą, leiskite jam pilnai atvėsti, kitaip jis gali subyrėti.
  • Pyragą galima papuošti pudros cukrumi, šviežiomis uogomis arba patiekti su veganiškais ledais ar kokosų grietinėle.
  • Norint intensyvesnio abrikosų skonio, galite įdėti daugiau vaisių arba juos trumpai pakepinti su trupučiu cukraus prieš dedant ant pyrago.
  • Vaisių sezono metu naudokite tik gerai sunokusius abrikosus, jie suteiks pyragui daugiau skonio ir saldumo.

Ingredientai

    • švieži abrikosai: 3
    • akvafaba: dviejų trečdalių stiklinės (150 gramų; iš 1 skardinės likęs avinžirnių skystis)
    • Demerara cukrus: 75 gramų (trečdalio stiklinės + 1 valgomojo šaukšto)
    • pusiau rupūs kvietiniai miltai: 170 gramų (1,25 stiklinės)
    • rapsų aliejus: 35 gramų (ketvirtadalio stiklinės)
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Tada į akvabafą supilame cukrų ir plakame maždaug 5 minutes. Masė privalo būti balta, puri, bet dar ne visai standi.
  3. 3. Tuomet suberiame miltus ir supilame aliejų. Lėtai viską išmaišome. Tešla privalo būti vientisa, neturi likti miltų gumuliukų.
  4. 4. Supilame tešlą į 20 centimetrų skersmens kepimo formą.
  5. 5. Ant viršaus sudedame perpus perpjautus abrikosus.
  6. 6. Kepame orkaitėje maždaug 30-35 minutes. Lepinamės!
  7. 7. Patarimas: Miltus išsijojame, šitaip tešla bus puresnė ir neliks miltų gumuliukų.

Atsiliepimai