Veganiškas nekeptas aviečių tortas su kokosų pienu

2025-05-05 Autorius oSkanu.lt

Veganiškas nekeptas aviečių tortas su kokosų pienu
Veganiškas nekeptas aviečių tortas su kokosų pienu – tai gaivus, švelniai saldžiarūgštis desertas, kuris ne tik maloniai nustebins jūsų skonio receptorius, bet ir taps tikru šventinio stalo akcentu. Šis pyragas puikiai tiks tiek vasaros sezono šventėms, tiek žiemos vakarams, kai norisi prisiminti šiltus vasaros prisiminimus. Jo pasigaminimas nereikalauja orkaitės, tad tai – idealus pasirinkimas tiems, kurie nori greitai ir be didelio vargo sukurti įspūdingą skanėstą. Kreminė kokosų pieno tekstūra puikiai dera su rūgščiomis avietėmis, o traškus sausainių pagrindas priduoda malonų kontrastą. Be to, šis tortas yra visiškai augalinės kilmės, tad tiks tiek veganams, tiek visiems, besirūpinantiems sveikesne mityba. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Veganiški sausainiai: vietoje „Digestives“ galima naudoti avižinius ar grikių miltų sausainius.
  • Veganiškas sviestas: galima keisti kokosų aliejumi arba migdolų sviestu.
  • Šaldytos avietės: tinka ir šviežios avietės, braškės, gervuogės, šilauogės ar šaltalankiai.
  • Cukrus: galima naudoti kokosų cukrų, agavų sirupą ar datulių sirupą.
  • Kukurūzų krakmolas: puikiai pakeičiamas bulvių krakmolu ar tapijokos miltais.
  • Vanilės ekstraktas: galima naudoti vanilės ankštį arba vanilinio cukraus miltelius.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sausainius smulkinkite tol, kol masė taps kaip smulkūs miltai – taip pagrindas bus tvirtesnis.
  • Naudokite tik tirštąją kokosų pieno dalį iš skardinės, kad kremas būtų standesnis.
  • Agaro miltelius visada pirmiausia išmaišykite šaltame vandenyje, kad išvengtumėte gumuliukų.
  • Jei norite ryškesnės spalvos, į kremą galima įmaišyti šiek tiek šaldytų aviečių tyrės.
  • Tortą laikykite šaldytuve mažiausiai 6-8 valandas arba per naktį, kad kremas pilnai sustingtų.

Ingredientai

    Pagrindui: 
    Aviečių kremui:
    • Kokosų pienas (tirštoji dalis): 400 g
    • Šaldytos avietės: 300 g
    • Cukrus: 50 g
    • Agaro milteliai: 1/2 a.š.
    • Kukurūzų krakmolas: 25 g
    • Vanilės ekstraktas: 1 a.š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia sausainius suberkite į maisto smulkintuvą ir sumalkite iki smulkių trupinių, kad gautumėte miltų tekstūrą. Įpilkite išlydytą veganišką sviestą ir viską gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa ir drėgna.
  2. 2. Imkite apvalią pyrago formą ir jos dugną išklokite kepimo popieriumi. Į formą suberkite sausainių trupinius, tolygiai paskirstykite ir gerai suspauskite, naudodami stiklinės dugną ar šaukštą, kad pagrindas būtų tvirtas.
  3. 3. Padėkite į šaldytuvą, kol ruošite kremą.
  4. 4. Agaro miltelius bei kukurūzų krakmolą supilkite į mažą dubenėlį ir išmaišykite su trimis valgomaisiais šaukštais šalto vandens.
  5. 5. Palikite pastovėti, kol prireiks.
  6. 6. Į vidutinio dydžio puodą suberkite šaldytas avietes ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol jos pradės leisti sultis ir užvirs. Nuolat maišydami pavirkite apie dvi minutes.
  7. 7. Išvirtas avietes perkoškite per smulkų sietelį, kad atskirtumėte sėklas ir gautumėte švarų sirupą.
  8. 8. Šį sirupą supilkite atgal į puodą. Įpilkite kokosų pieną, suberkite cukrų, supilkite vanilės ekstraktą bei anksčiau paruoštą agaro ir krakmolo mišinį. Viską gerai išmaišykite.
  9. 9. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol masė pradės burbuliuoti.
  10. 10. Tada sumažinkite kaitrą ir nuolat maišydami virkite dar 2-3 minutes, kol kremas šiek tiek sutirštės.
  11. 11. Gautą kremą atsargiai supilkite ant sausainių pagrindo torto formoje.
  12. 12. Leiskite kremui atvėsti iki kambario temperatūros, o tada dėkite į šaldytuvą ir laikykite bent 6-8 valandas, o geriausia – per naktį, kad tortas pilnai sustingtų.
  13. 13. Patiekdami tortą galite papuošti šviežiomis avietėmis, mėtomis ar tarkuotu kokosų riešutu papildomam skoniui ir estetikai.
Veganiškas nekeptas aviečių tortas su kokosų pienu
Kreminio sūrio ir mangų tortas (cheesecake)
(5)
Šokolado ir citrusinių vaisių tortas
(3)
Tortas "Braškinė gaiva"
(4)
Tortas "Karamelinis"
(7)