Vegetariškas čili troškinys su kukurūzais, lęšiais ir pupelės

Autorius apie receptą

Vegetariškas čili troškinys su kukurūzais, lęšiais ir pupelėmis – tai gardus, sotus ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis tiek šaltoms žiemos dienoms, tiek greitai vakarienei po darbo. Šio troškinio populiarumas auga ne tik tarp vegetariškos mitybos šalininkų, bet ir tarp visavalgių, kurie ieško skanių alternatyvų be mėsos. Įkvėptas klasikinių Meksikos virtuvės čili troškinių, šis receptas išsiskiria savo spalvingumu, natūraliu saldumu ir švelniu aštrumu. Konservuotos daržovės, tokios kaip pupelės, kukurūzai ir lęšiai, leidžia sutrumpinti gaminimo laiką, neprarandant skonio ir maistinės vertės. Be to, tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori gaminti greitai, ekonomiškai ir sveikai. Čili troškinys ne tik sotus, bet ir praturtintas baltymais bei skaidulomis – tai ideali vakarienė visai šeimai ar draugų susibūrimui.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Juodąsias pupeles galima keisti raudonosiomis arba margosiomis pupelėmis iš skardinės ar virtomis namuose.
  • Konservuotus lęšius galima pakeisti virtais žaliaisiais arba raudonaisiais lęšiais.
  • Kukurūzus galima naudoti tiek šviežius, tiek šaldytus, o neturint – galima praleisti.
  • Trintus pomidorus galima keisti smulkintais konservuotais pomidorais ar net šviežiais, nuluptais ir sutrintais pomidorais.
  • Pomidorų padažą galima pakeisti pomidorų tyre arba keliais šaukštais pomidorų pastos, praskiesta vandeniu.
  • Alyvuogių aliejų galima keisti kokosų, rapsų ar saulėgrąžų aliejumi.
  • Maltą rūkytą papriką galima pakeisti saldžia paprika, jei norisi švelnesnio skonio.
  • Persiladą galima praleisti arba keisti džiovintais česnakais ir petražolėmis.
  • Aitriąją papriką galima naudoti šviežią, džiovintą arba konservuotą jalapeño.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Jei norisi tirštesnės konsistencijos, galima įdėti šaukštą pomidorų pastos daugiau arba troškinį ilgiau pavirti be dangčio.
  • Norint stipresnio skonio, prieskonius galima trumpai pakepinti sausoje keptuvėje prieš dedant į troškinį.
  • Troškinį galima virti didesnėje partijoje ir laikyti šaldytuve 3–4 dienas – skonis tampa dar geresnis.
  • Puikiai tinka šaldyti – supilti į porcijomis padalintas dėžutes ir laikyti šaldiklyje iki mėnesio.
  • Patiekiant galima gardinti įvairiais priedais – nuo žalumynų iki augalinio grietinės ar jogurto.

Ingredientai

    • Raudonas svogūnas: 1 vnt.
    • Česnako skiltelės: 4 vnt.
    • Raudona paprika: 1 vnt.
    • Konservuotos juodos pupelės: 1 skardinė (apie 240 g nusausintų)
    • Konservuoti lęšiai: 1 skardinė (apie 240 g nusausintų)
    • Konservuoti kukurūzai: 1 skardinė (apie 140 g nusausintų)
    • Trinti pomidorai savo sultyse: 0,5 litro (arba 2 skardinės po 400 g)
    • Keptas pomidorų padažas: 3 šaukštai (arba 2 šaukštai pomidorų pastos)
    • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai
    • Maltoji rūkyta paprika: 1 arbatinis šaukštelis
    • Maltas kuminas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • Persiladas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • Aitriosios paprikos milteliai: pagal skonį
    • Druska ir pipirai: pagal skonį
    Patiekimui:
    • Smulkintas raudonas svogūnas: 1 mažas
    • Avokadas: 1 vnt., pjaustytas kubeliais
    • Laimo arba citrinos sultys: šlakelis
    • Aitriųjų paprikų dribsniai: pagal skonį
    • Nachos traškučiai: pagal skonį
    • Tarkuotas čederis arba kitas sūris: pagal poreikį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia buvo nuluptas ir smulkiai supjaustytas raudonas svogūnas, česnako skiltelės ir paprika.
  2. 2. Didelėje keptuvėje (geriausia Wok tipo) buvo įkaitinti 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
  3. 3. Į įkaitusį aliejų pirmiausia buvo sudėti svogūnai ir kepinti, kol jie tapo skaidrūs – apie 3–4 minutes.
  4. 4. Tuomet buvo suberta paprika, kuri buvo pakepinta dar 5 minutes, kad suminkštėtų.
  5. 5. Po to buvo įmaišytas smulkintas česnakas, rūkyta paprika, kuminas, aitrioji paprika bei pomidorų padažas arba pasta. Prieskoniai trumpai buvo pakepinti kartu – apie 1 minutę.
  6. 6. Į daržovių ir prieskonių mišinį buvo sudėti nusausinti konservuoti lęšiai, pupelės bei kukurūzai. Viskas buvo gerai išmaišyta ir pagardinta druska, pipirais bei persiladu.
  7. 7. Į keptuvę buvo supilti trinti pomidorai, mišinys dar kartą permaišytas, uždengtas dangčiu ir paliktas troškintis 5–7 minutėms ant vidutinės ugnies.
  8. 8. Kai visi ingredientai sušilo ir skoniai susiliejo, troškinys buvo nukeltas nuo ugnies.
  9. 9. Troškinys buvo pateiktas dubenėliuose, papuoštas raudonojo svogūno kubeliais, avokado gabalėliais, pašlakstytas laimo sultimis bei apibarstytas aitriųjų paprikų dribsniais.
  10. 10. Šalia buvo patiekti nachos traškučiai, o norintys sotesnio varianto – užsibėrė šiek tiek tarkuoto čederio sūrio.
Vegetariškas čili troškinys su kukurūzais, lęšiais ir pupelės
Vegetariškas čili troškinys su kukurūzais, lęšiais ir pupelės
Vegetariškas čili troškinys su kukurūzais, lęšiais ir pupelės
Vegetariškas čili troškinys su kukurūzais, lęšiais ir pupelės

Atsiliepimai

Ryžiais ir feta įdaryti pomidorai
(1)
Didelis cukinijų blynas orkaitėje
(3)
Cukinijų, paprikų ir baklažanų troškinys
(31)
Vegetariškas tako su baklažanais ir ožkų pieno sūriu
(1)
Varškėčiai su špinatais
(1)