Velykinis pyragas "Narcizas" su citrinos sulčių ir cukraus pudros glajumi

2024-03-28 Autorius oSkanu.lt

Velykinis pyragas "Narcizas" su citrinos sulčių ir cukraus pudros glajumi
Visada pradedu jausti atėjusį pavasarį ir artėjančias Šventas Velykas, kai jau pamatau pražydusius pirmuosius narcizus... Vakar parsinešiau Švent7 Velykų stalui puošti pavasarinių narcizų puokštę. O koks gi Velykų stalas be Velykinio pyrago? Todėl štai ir receptas nuostabaus dvispalvio pyrago "Narcizas", kuris tikrai papuoš kiekvieną šventinį stalą.

Beje, neseniai rodžiau kokius patiekalus būtinai gaminsiu šioms Velykoms:
- Velykinė pascha su varške;
- Velykinė užkandėlė krepšeliuose;
- Velykų salotos su kumpiu;

O taip pat rodžiau kaip marginsiu margučius su svogūnų lukštais. Būtinai išmėginkite! 

Gražių švenčių!

Ingredientai

    Balta tešla:
    • kiaušinio baltymų: 6
    • citrinos sulčių: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • druskos: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • cukraus pudros: 0,75 stiklinės (stiklinė 200 ml)
    • miltų: 0,5 stiklinės
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio (arba kelių lašų vanilės esencijos)
    Geltona tešla:
    • trynių: 6
    • tarkuotos citrinos žievelės: 0,5 vnt. (arba kelių lašų citrinos esencijos)
    • druskos: 0,25 arbatinio šaukštelio
    • cukraus pudros: 0,75 stiklinės
    • miltai: 0,75 stiklinės
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • karštas vanduo: 0,25 stiklinės
    Glajui:
    • citrinos sulčių: 3 valgomųjų šaukštų
    • cukraus pudros: 200 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Balta tešla: Baltymus plakite mikseriu, kol suputos.
  2. 2. Tada supilkite citrinos sultis bei druską. Plakite tol, kol baltymai jau laikys savo formą, paviršius bus lygus (be akučių), bet neplakite iki visiško standumo! Konsistencija turi priminti tirštą grietinę.
  3. 3. Miltus su cukraus pudra persijokite 4 kartus. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi. Jei naudosite esenciją, tai tiesiog įlašinkite į baltymus.
  4. 4. Birius produktus berkite į baltymus bei labai atsargiai šaukštu, kad nesukristų baltymai, išmaišykite iki vientisos masės. Turi gautis puri tešla.
  5. 5. Sudėkite ją į aliejumi išteptą žiedo formą bei pastatykite į šalį.
  6. 6. Geltona tešla: Trynius plakite 3 minutes mikseriu.
  7. 7. Suberkite citrinos žievelę arba citrinos esenciją, druską bei palaipsniui plakdamos berkite cukraus pudrą.
  8. 8. Plakite, kol gausime purią, šviesiai gelsvą masę, padidėjusią bent 2 kartus. Miltus su kepimo milteliais persijokite 4 kartus. Pakaitom po truputį pilkite karštą vandenį bei miltus visą tą laiką plakdami mikseriu (šaukštas vandens, 2 šaukštai miltų ir t.t., kol supilsite viską).
  9. 9. Atsargiai supilkite geltoną tešlą ant baltos.
  10. 10. Kepkite 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių.
  11. 11. Silikoninėje formoje man iškepė per 40 minučių. Metalinėje galbūt keps ilgiau - reikia tikrinti tešlos vidų mediniu pagaliuku.
  12. 12. Glajus: Dubenyje šaukštu išsukite sultis su cukraus pudra iki vientisos masės.
  13. 13. Apliekite pyragą. Stingdykite šaldytuve.
  14. 14. Pjaustykite ir skanaukite!
Velykinis pyragas "Narcizas" su citrinos sulčių ir cukraus pudros glajumi
Varškės ir persikų pyragas su rikota
(2)