Visada pradedu jausti atėjusį pavasarį ir artėjančias Šventas Velykas, kai jau pamatau pražydusius pirmuosius narcizus... Vakar parsinešiau Švent7 Velykų stalui puošti pavasarinių narcizų puokštę. O koks gi Velykų stalas be Velykinio pyrago? Todėl štai ir receptas nuostabaus dvispalvio pyrago "Narcizas", kuris tikrai papuoš kiekvieną šventinį stalą.
vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio (arba kelių lašų vanilės esencijos)
Geltona tešla:
trynių: 6
tarkuotos citrinos žievelės: 0,5 vnt. (arba kelių lašų citrinos esencijos)
druskos: 0,25 arbatinio šaukštelio
cukraus pudros: 0,75 stiklinės
miltai: 0,75 stiklinės
kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
karštas vanduo: 0,25 stiklinės
Glajui:
citrinos sulčių: 3 valgomųjų šaukštų
cukraus pudros: 200 gramų
Recepto paruošimas
1. Balta tešla: Baltymus plakite mikseriu, kol suputos.
2. Tada supilkite citrinos sultis bei druską. Plakite tol, kol baltymai jau laikys savo formą, paviršius bus lygus (be akučių), bet neplakite iki visiško standumo! Konsistencija turi priminti tirštą grietinę.
3. Miltus su cukraus pudra persijokite 4 kartus. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi. Jei naudosite esenciją, tai tiesiog įlašinkite į baltymus.
4. Birius produktus berkite į baltymus bei labai atsargiai šaukštu, kad nesukristų baltymai, išmaišykite iki vientisos masės. Turi gautis puri tešla.
5. Sudėkite ją į aliejumi išteptą žiedo formą bei pastatykite į šalį.
7. Suberkite citrinos žievelę arba citrinos esenciją, druską bei palaipsniui plakdamos berkite cukraus pudrą.
8. Plakite, kol gausime purią, šviesiai gelsvą masę, padidėjusią bent 2 kartus. Miltus su kepimo milteliais persijokite 4 kartus. Pakaitom po truputį pilkite karštą vandenį bei miltus visą tą laiką plakdami mikseriu (šaukštas vandens, 2 šaukštai miltų ir t.t., kol supilsite viską).
9. Atsargiai supilkite geltoną tešlą ant baltos.
10. Kepkite 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių.
11. Silikoninėje formoje man iškepė per 40 minučių. Metalinėje galbūt keps ilgiau - reikia tikrinti tešlos vidų mediniu pagaliuku.
12. Glajus: Dubenyje šaukštu išsukite sultis su cukraus pudra iki vientisos masės.