Veršienos arba jautienos kaulų sultinys

2021-01-06 Autorius oSkanu.lt

Veršienos arba jautienos kaulų sultinys
Sultiniai iš savęs ne tik pasižymi naudingomis sveikatai savybėmis, bet ir yra nuostabus bei nepakeičiamas ingredientas kulinarijoje. Būtent naudodami natūralius ingredientus išgausite visai naujus skonius. O tai itin palengvina kūrybingumo išlaisvinimą virtuvėje. Šįkart pasidalinsiu savo įžvalgomis kaip sultinį kokybiškai pasigaminti savo namuose iš veršienos arba jautienos kaulų.

Kas yra sultinys, tikriausiai žinome kiekvienas. Bet man dažnai tenka susidurti su situacijomis, kai žmogus sultiniu vadina tiesiog paprastą sriubą, išvirtą su mėsos (tiksliau paukštienos) gabaliukais. Ne, sultinys yra ne sriuba, o reiktų sakyti - koncentratas. Kitaip sakant, sultinys - nuo 2 iki 12 valandų labai lėtai išverdamas kaulų, vandens ir daržovių mišinys. Į naminius sultinius visiškai nėra beriama druska, o visas skanumas išgaunamas iš apkeptų kaulų ir daržovių. Šitaip sultinį naudojant kulinarijoje lengviau nustatyti siekiamą skonį.

Nauda. Panaudodami vos keletą ingredientų, galite sukurti neįtikėtino naudingumo patiekalą. Nuo senovės yra žinoma, kad sultiniai iš savęs pasižymi galybe naudingų savybių, kurias būtų galima labai ilgai bei nuobodžiai vardinti. Bet kartais užtenka žinoti tik vieną faktą - dauguma tų gerųjų savybių sultinyje yra būtent dėl kaulų naudojimo. Kauluose esančios medžiagos, kuriose gausu kolageno, beverdant išsiskiria bei patampa natūralia želatina, kuri ir ne tik sutirština sultinį, bet ir pasižymi tomis stebuklingomis savybėmis: virškinimo sistemos pagerinimu, apsaugo sąnarius, sustiprina imunitetą bei padeda geriau jaustis.

Kaip bebūtų, virti naminį sultinį dažnai žmonės pradeda virti tik apsinuodiję maistu, o gaminant maistą pasirenka pirktinius prieskonių mišinius. Tiesa, man jau teko parduotuvių lentynose išvysti ir sultinių su visai nebloga sudėtimi. Tokie atradimai mane visada pradžiugina, bet naminis sultinys vis tiek yra naminis!

Namuose išsivirti sultinio tikrai nėra labai sunku. Teikia tik pasiruošti kur jį laikysite, turėti kelias laisvas valandas, kad galėtumėte stebėti patį virimo procesą. Tokie naminio maisto paruoštukai itin palengvina buitį ir pagreitins kasdieninį maisto ruošimą.
Reklama

Laikymas. Šviežiai išvirtą sultinį idealiausia būtų laikyti šaldytuve ir sunaudoti per maždaug 3-4 dienas. Bet didžiausi maisto entuziastai sultinį užšaldo! Tai nuostabus ir ilgalaikis būdas išsaugoti paruoštą gaminį, o kartu galima jį išsaugoti skirtingo dydžio talpose, tai padeda gaminant įvairiausius patiekalus ir padeda išvengti nereikalingo produktų švaistymo.

Ingredientai

    • veršienos arba jautienos kaulai: 1 kilogramo
    • vanduo: 3 litrų
    • svogūnai: 200 gramų
    • morkos: 200 gramų
    • saliero stiebai: 100 gramų
    • česnakas: 40 gramų
    • aliejus: šlakelio
    • lauro lapai
    • pipirai (nemalti, žirneliais)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia veršienos arba jautienos kaulus nuplaukite ir nusausinkite.
  2. 2. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir patepkite aliejumi.
  3. 3. Kepkite kaulus iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 25-30 minučių, kol apskrunda.
  4. 4. Pjaukite išilgai svogūnus, morkas ir česnakus. Apkepinkite sausoje keptuvėje kol stipriai karamelizuosis.
  5. 5. Apkepintus kaulus ir daržoves dėkite į didelį puodą, užpilkite 3 litrais vandens. Dėkite žiupsnelį pipirų ir kelis lauro lapus. Užvirkite.
  6. 6. Kai vanduo pradeda virti, kaitrą sumažinkite iki silpno virimo. Nuolat nuo sultinio paviršiaus nugriebkite susidariusias putas. Virkite maždaug tris valandas.
  7. 7. Išvirusį sultinį perkoškite į švarų indą per sietelį, atvėsinkite iki kambario temperatūros ir laikykite šaldytuve arba šaldykite nedidelėmis porcijomis ateičiai.
  8. 8. Pastebėjimas: Nepamirštame, ant sultinio paviršiaus susidariusias putas kas kartą nugriebti viso virimo metu.
  9. 9. Rekomendacija: Daugiau sultinių receptų rasite: Sultiniai.
Vytinta dešra
(19)
Graikiška musaka (moussaka) - mėsos ir baklažanų apkepas
(3)
Čili troškinys Chilli Con Carne su faršu
(3)
Ramenas sriuba (Ramen) - su jautiena ir kvietiniais makaronais
(1)