Virti tinginiai - labai skanūs varškės virtinukai

2025-03-06 Autorius oSkanu.lt

Virti tinginiai - labai skanūs varškės virtinukai
Virti tinginiai - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris yra ne tik skanus, bet ir lengvai pagaminamas. Jie pasižymi švelniu varškės skoniu ir minkšta tekstūra, kuri tirpsta burnoje. Tinginiai yra puikus pasirinkimas, kai norisi kažko skanaus, bet neturite daug laiko gaminti. Jų paprastas receptas leidžia pagaminti skanius virtinukus vos per keliolika minučių. Be to, šis patiekalas yra puikus būdas panaudoti varškę, kuriai artėja galiojimo laikas.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors tradiciškai virti tinginiai gaminami iš varškės, galite eksperimentuoti su įvairiais variantais. Vietoje įprastos 9% riebumo varškės galite naudoti liesesnę 5% riebumo varškę, jei norite sumažinti kalorijų kiekį, arba riebesnę 15% varškę, jei norite kreminio skonio. Miltus galima pakeisti viso grūdo miltais, speltos miltais ar net kukurūzų krakmolu (naudojant 2/3 įprasto kiekio) dietiniams variantams. Kiaušinį galima pakeisti šaukštu natūralaus jogurto arba šlakeliu aliejaus, jei esate alergiški kiaušiniams. Padažui vietoje sviesto galite naudoti kokosų aliejų, o vietoje grietinės - graikiško jogurto ir vandens mišinį. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Gaminant tinginius, svarbu nemaigyti tešlos per daug, kad virtinukai būtų minkšti ir puri. Jei norite, kad jie būtų dar puresnės tekstūros, leiskite tešlai pastovėti šaldytuve apie 30 minučių prieš formavimą. Virtinukus į verdantį vandenį dėkite po kelis, ne visus iš karto, kad nesuliptų. Vandenį geriau sūdyti stipriau nei įprastai - tai padės išlaikyti virtinukų formą ir suteiks jiems daugiau skonio. Pagamintus virtinukus galima užšaldyti vėlesniam naudojimui - tiesiog išdėliokite juos ant padėklo, užšaldykite, o paskui supilkite į maišelį ar indą. 

Ingredientai

    • varškė: 200 gramų (naudota 9% riebumo)
    • miltai: 1 puodelio
    • kiaušiniai: 1
    • druska
    • cukrus
    Padažui:
    • grietinė / sviestas / cukrus / uogienė (pasirinktinai)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia varškę, kiaušinį, po žiupsnį cukraus bei druskos dėkite į indą - trinkite šakutės pagalba.
  2. 2. Tuomet pridėkite miltų - tiek, kad pradžioj maišyti, paskui būtų galima minkyti. Vyniokite tešlą į dešreles, pjaustykite į maždaug 2 centimetrų gabalėlius. Galite sukti į rutuliukus. Arba perbraukite per bulvinės tarkos vidinę pusę.
  3. 3. Tada pasūdykite bei užvirkite vandenį – meskite virtinukus į puodą. Laukite kol iškils. Kai jie jau plaukioja paviršiuje virkite maždaug 4-5 minutes.
  4. 4. Tuo tarpu kol durniukai verda, pasigaminkite padažą – į keptuvę meskite maždaug piršto dydžio sviesto gabaliuką, porą šaukštų grietinės bei druskos.
  5. 5. Padažiuką patiekite su išvirtais virtinukais. Skanaukite!
  6. 6. Pastebėjimas: Aš pati varškėtukus mėgstu tik sūrius, bet kas mėgstate galite pasiserviruot su padažiuku uogienės, cukraus ir grietinės.
Virti tinginiai - labai skanūs varškės virtinukai

Ernesta

Labai skanūs. ačiū už receptą
Atsakyti

Aldona

Paprasta, pigu ir labai skanu. :)
Atsakyti

Putinas

Man nesvarbu koks pavadinimas, svarbu skonis ir kvapas
Atsakyti

Martynas

Labai skanus virtinukai. Rekomenduočiau šita receptą!
Atsakyti

Euforija

Varškėtukai čia... Ne virtinukai... 😄

Vaiva

Skanu 😋 labai malonus kvapas
Atsakyti

Birutė

Vietoje miltų dėkite krakmolą, bus minkštučiai.
Atsakyti

Sengalvėlė

Tai tinginėliai, mielieji
Atsakyti

Saulė

Pas mus vadindavo abriedukai arba virti varškėčiai.. o iš tos pačios tešlos kepdavo keptus varškecius. Būdavo gamindavo mokyklos valgykloje
Atsakyti

Gitana

Labai skanu dukra užsimanė ir pagamino, visa šeima liko patenkinta! :)
Atsakyti
Pilno grūdo makaronai su vištiena
(1)
Kalakutienos kepsneliai su saldžiarūgščiu padažu
(1)