Žemaičių blynai be kiaušinių, su virta mėsa ir rudųjų pievagrybių padažu

2024-11-24 Autorius Kristina Zibartė

Žemaičių blynai be kiaušinių, su virta mėsa ir rudųjų pievagrybių padažu
Žemaičių blynai – tradicinis lietuviškas patiekalas, mėgstamas dėl savo sotumo ir gardaus skonio. Šiame recepte pateikiama versija be kiaušinių, todėl ji tinka žmonėms, vengiantiems kiaušinių arba turinties alergiją. Įdarui naudojama virta kiaulienos nugarinė su riebaliuku, suteikianti blynams sultingumo. Patiekalas papildomas rudųjų pievagrybių padažu, kuris praturtina skonį ir suteikia kremiškumo.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bulvės: vietoje įprastų bulvių galima naudoti saldžiąsias bulves, tačiau tai pakeis patiekalo skonį ir tekstūrą.
  • Kiaulienos nugarinė: galima pakeisti vištienos krūtinėle arba jautienos išpjova, atsižvelgiant į asmeninius pageidavimus.
  • Rudieji pievagrybiai: galima naudoti baltuosius pievagrybius arba kitus mėgstamus grybus.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Bulvių tešla: jei tešla per daug lipni, įdėkite papildomai krakmolo, kad būtų lengviau formuoti blynus.
  • Įdaro drėgnumas: įdėjus sultinio į mėsos įdarą, jis tampa sultingesnis ir lengviau formuojamas.
  • Padažo tirštumas: jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio, kad pasiektumėte norimą konsistenciją.

Kalorijos

  • Iš viso: apie 3600 kcal
  • Vienoje porcijoje: apie 600 kcal

Ingredientai

    • Bulvės: 2 kg
    • Bulvių krakmolas: 3 valg. šaukštai
    • Druska: pagal skonį
    • Kiaulienos nugarinė su riebaliuku: 800 g
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Lauro lapas: 1 vnt.
    • Svogūnai: 2 vnt.
    • Sultinys: 100 ml
    • Augalinis aliejus: kepimui
    • Rudieji pievagrybiai: 300 g
    • Grietinėlė (30% riebumo): 200 ml
    • Ciberžolė: 1/2 arb. šaukštelio
    • Džiovintas meškinis česnakas: 1 arb. šaukštelis
    • Malti juodieji pipirai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Bulvių paruošimas: Bulvės nulupamos ir supjaustomos stambiais gabalais.
  2. 2. Dedamos į puodą su pasūdytu vandeniu ir verdamos, kol visiškai suminkštėja.
  3. 3. Nupylus vandenį, jos sugrūdamos iki vientisos masės ir paliekamos atvėsti.
  4. 4. Tešlos ruošimas: Į atvėsusią bulvių masę įmaišomas bulvių krakmolas ir druska pagal skonį. Mišinys gerai minkomas, kol susiformuoja vientisa ir nelipni tešla.
  5. 5. Mėsos ruošimas: Kiaulienos nugarinė dedama į puodą su vandeniu, įpilama druskos, dedami juodieji pipirai ir lauro lapas. Mėsa verdama ant vidutinės ugnies, kol tampa minkšta.
  6. 6. Atvėsus, mėsa susmulkinama blenderiu arba sumalama mėsmale.
  7. 7. Įdaro paruošimas: Svogūnas smulkiai supjaustomas ir kepamas keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol tampa auksinės spalvos.
  8. 8. Apkepintas svogūnas sumaišomas su malta mėsa, įpilama šiek tiek sultinio ir masė kruopščiai išmaišoma.
  9. 9. Blynų formavimas: Iš bulvių tešlos rankomis suformuojami nedideli paplotėliai.
  10. 10. Ant jų vidurio dedamas šaukštas mėsos įdaro.
  11. 11. Uždedamas kitas paplotėlis, kraštai gerai užspaudžiami, o blynas formuojamas į apvalią arba ovalią formą.
  12. 12. Blynų kepimas: Į keptuvę įpilamas aliejus ir įkaitinamas. Žemaičių blynai kepami ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol jų paviršius tampa auksinės spalvos.
  13. 13. Padažo ruošimas: Svogūnai smulkiai supjaustomi, o pievagrybiai supjaustomi plonomis riekelėmis. Jie apkepami keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol suminkštėja ir apskrunda.
  14. 14. Į keptuvę supilama grietinėlė, dedama ciberžolė, džiovintas meškinis česnakas, druska ir pipirai. Padažas kaitinamas ant silpnos ugnies, kol užverda.
  15. 15. Patiekimas: Žemaičių blynai patiekiami dar šilti, apšlakstyti paruoštu pievagrybių padažu.
Žemaičių blynai be kiaušinių, su virta mėsa ir rudųjų pievagrybių padažu
Recepto autorius Kristina Zibartė

Atsakinėjama į Komentarą

Bulvių ir cukinijų blynai su varškės padažu
(3)
Skanūs keto blyneliai su tunu ir žaliuoju agurku
(1)