Šį kartą šeimos vakarienei gaminau žiedinio kopūsto (kalafioro) užkepėlę su faršu ir bešamelio padažu. Skonis pranoko visus įmanomus lūkesčius. Apsivalgėme visi.
Jeigu nenorite mėsos arba tuo metu neturite faršo, tai galite gaminti užkeptus kalafiorus su bešamelio padažo... irgi bus super skanu!
kambario temperatūros sviestas: 1,5 valgomojo šaukšto
miltai: 2-3 valgomųjų šaukštų
pienas: 1-1,5 stiklinės
muskato riešutas: žiupsnelio
druska
pipirai
Recepto paruošimas
1. Patarimas: Jeigu bešalemį naudosite kitiems gaminiams (tarkime lazanijai) galite įdėti spausto česnako, kapotų petražolių arba įvairių sūrių.
2. Pirmiausia žiedinį kopūstą šiek tiek apverdame pasūdytame vandenyje.
3. Kiaulienos-jautienos faršą pakepiname su česnaku, druska ir pipirais.
4. Per tą laiką, kol Kopūstas su faršu pravėsta, pasidarome bešamelio padažą - puodelyje išlydome sviestą, paskui supilame miltus ir šluotelės pagalba viską gerai maišome, kai miltai apkeps, tik reikia nuolat maišyti, nes šį padažą itin lengva prikepinti.
5. Palaipsniui supilame pieną, viską nuolat maišome šluotele, kad nebūtų guziukų.
6. Kai pienas užverda, sudedame sutarkuotą muskato riešutą, druską ir pipirus.
7. Aš pati padariau kiek skystesnį padažą - supyliau pusantros stiklinės pieno, nes dalį bešamelio užpyliau ant kalafiorų, o kitą dalį sumaišiau su sūriu.
8. Po to į kepimo formą sudedame kalafiorus, ant viršaus užklojame faršo sluoksniu ir apipilame bešamelio padažu, likusią dalį bešamelio sumaišome su sutarkuotu sūriu ir uždengiame paviršiu.
9. Įdedame kepti į orkaitę (~180 laipsnių) ir kepame kol gražiai sūris apskrus. Pasilepinam!