Avokado užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais ir alyvuogėmis

2025-04-28 Autorius oSkanu.lt

Avokado užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais ir alyvuogėmis
Pusryčiams, vakarienei arba šiaip užkandėlė bet kuriuo metu, pasigardžiuoti sau arba pavaišinti užsukusius svečius - nuostabi avokado užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais ir alyvuogėmis. Šalia arbatos puodelio arba mėgstamo vyno taurės. :)

Recepte pateiksiu savo bazines proporcijas, bet jas gamindami būtinai reguliuokite pagal savo skonį. Jeigu esate saulėje džiovintų pomidorų mėgėjai, tai jų galite įdėti daugiau arba mažiau, tas pats pasakytina ir apie juodąsias alyvuoges ir česnaką. 

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje didelio avokado galima naudoti 2 mažesnius avokadus arba papildyti masę 2 šaukštais graikiško jogurto, jei trūksta kremiškumo.
  • Saulėje džiovintus pomidorus galima pakeisti keptomis paprikomis arba šviežiais vyšniniais pomidorais, tačiau tuomet reikėtų sumažinti citrinos sulčių kiekį.
  • Juodąsias alyvuoges galima pakeisti žaliosiomis alyvuogėmis arba kaparėliais, jei norite aštresnio skonio.
  • Česnako skiltelę galima pakeisti česnako milteliais (1/4 arbatinio šaukštelio) arba svogūnų laiškais (2 šaukštais).
  • Citrinos sultis galima pakeisti žaliosios citrinos (laimo) sultimis arba balto vyno actu.
  • Norint suteikti aštresnį skonį, galima įdėti šviežią čili papriką arba žiupsnelį kajeno pipirų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Rinkitės tinkamo prinokimo avokadus - jie turi būti minkšti spaudžiant, bet ne per minkšti.
  • Prieš pradėdami gaminti, leiskite avokadams pasiekti kambario temperatūrą, taip jie bus lengviau trinami.
  • Jei norite išlaikyti šiek tiek tekstūros, dalį ingredientų (ypač alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus) galite susmulkinti peiliu ir įmaišyti į jau sutrintą masę.
  • Užtepėlei suteiksite ypatingą aromatą, jei įdėsite šviežių žolelių - petražolių, krapų ar bazilikų.
  • Norint išlaikyti šviežią avokado spalvą ilgesnį laiką, ant paruoštos užtepėlės paviršiaus užlašinkite papildomai citrinos sulčių ir sandariai uždenkite plėvele, kad ji liestųsi su užtepėlės paviršiumi.
  • Užtepėlė geriausiai išlaiko skonį, kai patiekiama iškart po paruošimo, tačiau šaldytuve sandariai uždaryta gali išsilaikyti iki 2 dienų.
  • Prieš patiekiant galite papuošti užtepėlę papildomais smulkintais saulėje džiovintais pomidorais, alyvuogių griežinėliais ir šviežiomis žolelėmis.

Ingredientai

    • avokadai: 1 (didelio)
    • saulėje džiovinti pomidorai: 6-8
    • juodosios alyvuogės be kauliukų: 6-8
    • česnakas: 1 skiltelės
    • citrinos sultys: šiek tiek

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia avokadą perpjaukite perpus ir išimkite kauliuką.
  2. 2. Tada išimkite avokado minkštimą.
  3. 3. Tada viską sudėkite į blenderį (išskyrus citrinos sultis) ir trinkite, kol tampa vienalytė masė.
  4. 4. Tuomet įspauskite paragaukite ir pagal savo skonį įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir dar patrinkite viską.
  5. 5. Štai ir viskas, mūsų avokado užtepėle yra paruošta! Dėkite į pasirinktą gražų indelį, ruoškite duoną, bandeles, prancūzišką batoną arba duonos lazdeles, tepkite, kabinkite ir skanaukite! :)

Regina Reginaitė

Ačiū.labai šauni užtepėlė
Atsakyti

Galina

Labai patiko, darysiu dažniau!
Atsakyti