Baltas spirgučių padažas su pienu kugeliui ar prie cepelinų

2025-03-12 Autorius oSkanu.lt

Baltas spirgučių padažas su pienu kugeliui ar prie cepelinų
Baltas spirgučių padažas prie kugelio yra klasikinis lietuviškas patiekalas, dažnai patiekiamas su kugeliu ar cepelinais. Šiame padaže traškūs rūkyti šoninės gabalėliai sujungti su švelniai pakepintais svogūnais. Į mišinį įmaišomi miltai, kurie suteikia tirštumo, o šiek tiek pieno užtikrina kreminę konsistenciją. Padažas pagardinamas druska ir pipirais, sukuriant sodrią tekstūrą, kuri puikiai papildo bulvinius patiekalus, suteikiant jiems papildomo skonio bei sotumo. Šis cepelinų padažas su spirgučiais yra paprastai paruošiamas, o skonis tikrai papildys valgomą maistą.
 
Jeigu naudojama šoninė yra liesesnė, ją apkepinus galima įdėti šiek tiek sviesto.

Galimos ingredientų alternatyvos 

Šis klasikinis receptas gali būti pritaikytas pagal jūsų skonį ir turimus produktus: 
Reklama

  • Rūkyta šoninė gali būti pakeista rūkytais lašinukais, bekonu ar net rūkyta vištiena.
  • Vietoje įprasto pieno galima naudoti grietinėlę (norint tirštesnio, sodresnio padažo) arba augalinį pieną (pavyzdžiui, migdolų ar kokosų pieną vegetariškam variantui).
  • Tradiciniai kvietiniai miltai gali būti pakeisti kukurūzų krakmolu (tiems, kas vengia glitimo) arba pilno grūdo miltais (norint sveikesnio varianto).
  • Galima eksperimentuoti su prieskoniais – pridėti česnako, lauro lapelių, kadagio uogų ar netgi šviežių žolelių, pavyzdžiui, petražolių ar krapų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Spirgučius kepkite ant vidutinės ugnies, kad jie taptų traškūs, bet nesudegtų ir neįgautų kartaus skonio.
  • Svogūnus dėkite tik tada, kai šoninė jau bus apskrudusi – taip išvengsite svogūnų pridegimo.
  • Miltus į keptuvę berkite palaipsniui, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai.
  • Pieną taip pat pilkite po truputį, intensyviai maišydami – tai užtikrins tolygų padažo tirštumą.
  • Jei padažas atrodo per tirštas, drąsiai pilkite daugiau pieno iki pageidaujamos konsistencijos.
  • Druską dėkite atsargiai, nes rūkyta šoninė jau yra pakankamai sūri. Visada ragaukite prieš pridėdami daugiau druskos.
  • Padažą geriausia patiekti iškart pagaminus, kol jis dar karštas ir kremiškas.

Ingredientai

    • Rūkyta šoninė 150 gramų
    • Svogūnai: 1 vnt.
    • Pienas: 1 stikl. (250 ml)
    • Miltai: 2 valg. š.
    • Pipirai: šiek tiek
    • Druska: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Rūkytą šoninę supjaustyti nedideliais gabalėliais.
  2. pjaustyta šoninė
  3. 2. Šoninę sudėti į keptuvę ir apkepti, kol taps gražiai apskrudusi.
  4. apkepinta šoninė keptuvėje
  5. 3. Svogūną smulkiai sukapoti ir sudėti į keptuvę prie šoninės. Ir viską pakepti, kol svogūnai suminkštės.
  6. šoninė su svogūnais keptuvėje
  7. 4. Tuomet į keptuvę suberti miltus ir išmaišyti.
  8. miltai su šonine ir svogūnais
  9. 5. Kai miltai bus įmaišyti (miltai sušoks į gabalėlius, taip ir turi būti) pamažu pilti pieną. Nuolat maišyti, kad miltai sugertų pieną ir, kad būtų išvengta miltų gumuliukų.
  10. Baltas spirgučių padažas su pienu kugeliui ar prie cepelinų
  11. 6. Pagardinti druska ir pipirais pagal savo skonį.
  12. 7. Patiekti ir skanauti!
Baltas spirgučių padažas su pienu kugeliui ar prie cepelinų

Aksavera

Seniai tik tokį ir darau, kaip mama išmokė, o aš ismokinau Marčiuke
Atsakyti

Marytė

Rūkytos šoninės tik pas gerą ūkininką reikia ieškoti
Atsakyti
Naminis barbeque - barbekiu padažas | Receptas
(3)
Naminis salsa padažas | Receptas
(5)
Tikras cezario salotų padažas - cezario salotos su vištiena / krevetėmis ar lašiša
(7)