Beatos orkaitėje kepta duona su česnaku

Autorius apie receptą

Šis patiekalas atsirado iš noro išsaugoti tyro aliejaus naudingąsias savybes ir tuo pačiu mėgautis klasika tapusia juoda duona su česnaku. Tradiciškai kepta keptuvėje aliejuje, ši duona dabar perkelta į orkaitę, kur įgauna traškią plutelę be perteklinių riebalų. 
Orkaitėje kepta duona tampa ne tik sveikesniu pasirinkimu, bet ir itin patogiu užkandžiu vakarėliams ar šeimos pietums. Joje dera paprastumas, autentiškas skonis bei galimybė pritaikyti pagal savo skonį – tiek pasirenkant duonos rūšį, tiek papildomus priedus. 

Šis užkandis puikiai tinka patiekti su druska, šviežiu česnaku ir aukščiausios kokybės šalto spaudimo aliejumi. Be to, jį galima valgyti tiek karštą, tiek atvėsusį – karštas variantas pabrėžia česnako aromatą, o atvėsęs tinka prie sūrių, sriubų ar kaip užkandis prie alaus. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje juodos duonos galima naudoti grūdėtą ruginę ar viso grūdo kvietinę duoną, svarbu, kad ji būtų tvirta ir ne per minkšta.
  • Jei neturite saulėgrąžų ar sezamų aliejaus, tiks ir moliūgų sėklų, linų sėmenų ar ekologiškas alyvuogių aliejus.
  • Rupią jūros druską galima pakeisti Himalajų druska arba skystu sojų padažu drėkinimui.
  • Vietoje česnakų skiltelių galima naudoti keptą česnaką ar česnakinį sviestą, kuris suteiks švelnesnio aromato.
  • Skonį galima papildyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, rozmarinu, čiobreliais ar petražolėmis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite silikoninį kilimėlį arba kokybišką kepimo popierių – tai padės duonai tolygiai apskrusti ir išlaikyti traškumą.
  • Jei duona kiek padžiūvusi, kepkite trumpiau – apie 7 minutes, kad neperkeptų ir neišsausėtų.
  • Česnaką geriausia trinti ant dar karštos duonos – taip išsiskiria intensyvesnis aromatas.
  • Aliejų patiekite atskirame indelyje – kiekvienas gali palaistyti duoną pagal skonį.
  • Jei norite aštresnio skonio, galima į aliejų įdėti trupučio aitriosios paprikos ar pipirų mišinio.

Ingredientai

    • Juoda duona (pjaustyta riekelėmis): 200 g
    • Šalto spaudimo saulėgrąžų arba sezamų aliejus: 3 valgomieji šaukštai
    • Česnakai (šviežios skiltelės): 4
    • Rupi jūros druska: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia įjungta orkaitė ir nustatyta 200 °C temperatūra (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
  2. 2. Kol orkaitė įšyla, duonos riekelės buvo sudėtos ant kepimo popieriumi ar silikoniniu kilimėliu išklotos kepimo skardos.
  3. 3. Duona šauta į orkaitę ir kepta apie 10 minučių – kol riekelės tapo traškios, tačiau neperdžiūvo.
  4. 4. Jei naudojama šiek tiek senstelėjusi duona, kepimo trukmė buvo sumažinta iki 7 minučių.
  5. 5. Ištraukus duoną iš orkaitės, ji iš karto buvo padėta ant medinės serviravimo lentelės.
  6. 6. Šalia padėtos česnakų skiltelės, indelis su rupia druska ir pasirinktasis šalto spaudimo aliejus.
  7. 7. Kiekviena duonos riekelė buvo patrinama česnako skiltele, kuri prieš tai buvo panardinta į druską – taip sustiprintas česnako aromatas.
  8. 8. Ant riekelių lašinamas nedidelis kiekis aliejaus – skonis suintensyvėjo, o duona įgavo subtilų riešutų poskonį.
  9. 9. Duona pateikiama iškart, kol dar karšta, tačiau puikiai skanaujama ir atvėsusi.

Atsiliepimai

Glazūruotos - orkaitėje keptos kiaulių ausys su žirniais
(4)
Gruzdintų manijokų užkandis
(2)
Netradicinė pica su lavašu
(7)